Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
MAGIA W KUCHNI
Autor Wiadomość
Magia 
Poziom 7


Hobby: Sport
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 25 Kwi 2019
Posty: 473
Wysłany: 2019-06-21, 20:43   MAGIA W KUCHNI

Kuchnia to moje ulubione miejsce, które kojarzy mi się z domowym ciepłem. Może dlatego gotowanie i zdobywanie ciekawych przepisów daje mi dużo radości. W tym temacie chciałabym zgromadzić najciekawsze przepisy z zasobów rodzinnych, oraz te na które natknęłam się w necie.


Ostatnio zmieniony przez Magia 2019-09-01, 12:18, w całości zmieniany 5 razy  
 
     
Ruby 
Poziom 2
Ruby


Hobby: Inne
Dołączyła: 21 Mar 2019
Posty: 16
Wysłany: 2019-06-22, 18:17   

A masz jakąś swoją ulubioną kuchnię? Grecka, włoska, polska, wietnamska, itd. ?
 
     
Magia 
Poziom 7


Hobby: Sport
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 25 Kwi 2019
Posty: 473
Wysłany: 2019-06-23, 22:46   

Ruby napisał/a:
A masz jakąś swoją ulubioną kuchnię? Grecka, włoska, polska, wietnamska, itd. ?



Zdecydowanie włoska, chociaż kuchnia arabska też mi odpowiada.. zwłaszcza tadżin :)
 
     
Magia 
Poziom 7


Hobby: Sport
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 25 Kwi 2019
Posty: 473
Wysłany: 2019-06-27, 22:05   

MURZYNEK Z MASĄ CZEKOLADOWĄ




• 6 jajek,
• 1 szklanka cukru,
• 8 łyżek oleju,
• 1,5 szklanki mąki,
• 1 płaska łyżka proszku do pieczenia,
• 1 łyżka octu,
• 2 łyżki kakao,
Masa:
• 3 szklanki mleka,
• 3 opakowania budyniu czekoladowego,
• 3 łyżki cukru,
• 200g masła,
• ½ kostki gorzkiej czekolady,
Poncz: ½ szklanki mocnej kawy parzonej,
Dodatkowo: ½ puszki masy kajmakowej, 50g płatków migdałowych.
Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Do ciasta cienkim strumykiem wlewam olej. Następnie dodaję ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 45 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty nasączam zimną mocną kawą parzoną.
Masa: Dwie szklanki mleka gotuję razem z cukrem. W pozostałym mleku mieszam budynie czekoladowe. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję przez 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram. Na końcu do masy dodaję drobno pokrojoną gorzką czekoladę. Mieszam. Masą przekładam biszkopty. Wierzch ciasta smaruję masą kajmakową oraz posypuję uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.


żródło: gotujemy.pl
Ostatnio zmieniony przez Magia 2019-10-06, 22:12, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Magia 
Poziom 7


Hobby: Sport
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 25 Kwi 2019
Posty: 473
Wysłany: 2019-06-27, 22:21   

BALLI TORT



1,5 puszki mleka skondensowanego słodzonego i ugotowanego na toffi (na masę)
300gramów masła (na masę), 3 jajka, 1 szklanka cukru, 3 łyżki miodu (dałabym więcej)
100gramów masła, 1 łyżeczka sody oczyszczonej (dałabym lekko mniej)
od 3 do 3,5 szklanek mąki, garść włoskich orzechów

MASA: Miksujemy masło i kiedy będzie już jednolitą i puszystą masą dodajemy stopniowo skondensowane mleko.

Przygotujcie rondel z wodą. Zagotujcie ją.
W żaroodpornej misce miksujemy jajka z cukrem, aż masa zmieni kolor na kremowy.
Dodaj miód i masło. Miksujemy.
Na rondlu z gotującą się wodą kładziemy miskę żaroodporną z masą jajeczną. Mieszamy masę trzepaczką bądź łyżką przez około 5 minut, aż masa będzie jednolita i aksamitna.
Nagrzewamy piekarnik.
Dodajemy sodę oczyszczoną. Mieszkamy przez około minutę.
Ściągamy miskę z rondla. Dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy łyżką. Ciasto powinno być elastyczne i nielepiące się.
Dzielimy ciasto na 5 części (mi wyszło 6).
Smarujemy blachę masłem bądź margaryną.
Wykładamy blachę jedną częścią ciasta. Musi być to bardzo cieniutka warstwa. Spód blachy powinien aż prześwitywać.
Pieczemy przez około 5 minut. w 190*C (cisto początkowo jest twarde)
Pieczemy kolejne placki.
Z każdego ciasta odkrawamy podłużny kawałek (z krótszego boku). Kawałki ciasta mielimy wraz z orzechami na posypkę.
Na każdym placku rozsmarowujemy masę. Wierzch i boki również.
Dekorujemy posypką.
Ostatnio zmieniony przez Magia 2019-10-06, 22:12, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Magia 
Poziom 7


Hobby: Sport
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 25 Kwi 2019
Posty: 473
Wysłany: 2019-06-27, 22:25   

MARLENKA - ORMIAŃSKIE CIASTO




Puszka masy kajmakowej (najlepsza jest z Gostynia), w temperaturze pokojowej
1budyń (waniliowy bądź śmietankowy), taki na pół litra mleka, 250gramów masła 82%, w temperaturze pokojowej, pół litra pełnego mleka, 3 łyżki cukru

Ugotuj budyń z mleka, cukru i budyniu (według instrukcji na opakowaniu). Odstaw, by ochłodził się do temperatury pokojowej. Utrzyj masło z masą kajmakową. Następnie miksuj ma małych obrotach i dodawaj do maślanej masy po jednej łyżce budyniu. Gotowa masa będzie dość płynna - nadmiar wilgoci wchłonie ciasto. Przykryj miskę, w której znajduje się masa, folią spożywczą i odstaw w chłodne miejsce.

600 gramów mąki pszennej, 120 gramów masła, 250 gramów cukru pudru, 3 łyżki miodu
1łyżka sody (dałam 3/4), 1 łyżeczka octu (dałam ciut więcej), 2 duże jajka

Do sporego garnka przełóż masło, miód, cukier puder. Gotuj na średnim ogniu - mieszaj, aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Mikstura będzie miałam kolor jasno-żółty. W osobnej miseczce wymieszaj sodę z octem, od razu zacznie się pienić, więc natychmiast dodaj ją do masy. Zmniejsz ogień na najmniejszy i cały czas mieszaj. Po paru minutach zmieni się kolor na pomarańczowo-brązowy. Zacznie pięknie pachnieć "Marlenką". Zdejmij miksturę z ognia i schładzaj przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj jajka i mieszaj bardzo energicznie (za pomocą trzepaczki), aby jajka połączyły się z całością, ale nie ścięły. Po dodaniu jajek płyn jeszcze troszkę ściemniał. Stopniowo dodawaj do masy mąkę. Ważne, żeby z ciastem pracować póki jest ciepłe, więc należy od tego etapu wszystko robić szybko. Kiedy ciasto będzie już gęste i będzie się go trudno łączyło z mąką za pomocą łyżki, wysyp na stolnicę pozostałą mąkę i przelej ciasto. Zagniataj wszystko razem do dobrego połączenia się składników. Podziel ciasto na 6 równych części. Każdą rozwałkuj na posypanym mąką kawałku papieru do pieczenia (mniej więcej na rozmiar dużej blachy). Płaty ciasta mają być cienkie i nie muszą być bardzo równe - upieczone blaty wyrównuję odkrawając nierówności. Takie skrawki ciasta potem mielę i posypuję nimi wierzch wypieku. Blaty piecz w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni do uzyskania przez nie koloru złotawo-brązowego. Upieczone, wyrównane i wystudzone blaty smaruj masą. Wierzch ciasta również posmaruj masą i posyp go posypką zrobioną ze zmielonych orzechów włoskich, skrawków ciasta i wiórków czekolady. Ciasto odstaw na około 12 godzin (najlepiej na noc), aby blaty zmiękły.



zródło: mieszkamwgarnku.pl
Ostatnio zmieniony przez Magia 2019-10-06, 22:13, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Magia 
Poziom 7


Hobby: Sport
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 25 Kwi 2019
Posty: 473
Wysłany: 2019-06-27, 23:07   

SERNIK NA ZIMNO




Spód: 100 gr rozpuszczonego masła , 200 gr kakaowych herbatników lub zwykłych
Masa : 750 g sera białego dwukrotnie zmielonego (może być wiaderkowy) , 250 gr mascarpone , 200 ml kremówki , 5 łyżeczek żelatyny , 3/4 szkl. mleka , 3/4 szkl cukru , 2 galaretki truskawkowe , owoce sezonowe (truskawki, maliny itp)

• Herbatniki przesypujemy do torebki.
• Rozgniatamy herbatniki wałkiem w torebce.
• Powstałe okruchy mieszamy z rozpuszczonym masłem.
• Masą wyklejamy spód tortownicy.
Masa serowa : Mleko podgrzewamy - ma być porządnie ciepłe. Rozpuszczamy w nim żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. W misce ubijamy ser, do którego dodajemy mleko z żelatyną.
Dodajemy mascarpone. Ubijamy. Śmietanę łączymy z masą serową i wykładamy na herbatniki. Na wierzchu układamy owoce. Galaretki rozrabiamy w 750 ml wody. Jak galaretka zacznie nam tężeć, przekładamy ją na sernik.
Pozostawiamy w lodówce do stężenia całości.

mieszkamwgarnku.pl
Ostatnio zmieniony przez Magia 2019-10-06, 22:14, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Magia 
Poziom 7


Hobby: Sport
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 25 Kwi 2019
Posty: 473
Wysłany: 2019-06-27, 23:08   

MALINOWA CHMURKA




ciasto: 3 żółtka jaj (L) , 30 g cukru pudru , pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej , 100 g masła
Krem śmietankowy: 500 ml śmietanki 36% (schłodzonej) , 250 g serka mascarpone (schłodzony) , 3 łyżki cukru pudru
Masa malinowa: 600 g malin (świeżych lub mrożonych), 3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody) Placek bezowy: 3 białka (L), 150 g drobnego cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2-3 łyżki płatków migdałów

Prostokątną formę o wymiarach 22 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj ciasto: W misce wymieszaj mikserem wszystkie składniki ciasta, a następnie zagnieć w kulkę i odłóż na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto lekko rozwałkuj i wylep nim dno przygotowanej formy. Wstaw do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piecz około 20 minut. Wystudź. Przygotuj placek bezowy. Tą samą formę co poprzednio wyłóż ponownie papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywno dodając małymi porcjami cukier. Kiedy beza będzie już sztywna i lśniąca wymieszaj ją z mąką ziemniaczaną. Masę wyłóż do formy, równo rozprowadź i posyp płatkami migdałowymi. Włóż do piekarnika nagrzanego do 140 st.C i piecz około 60 minut. (Oba placki ciasta: • kruchy i bezowy można przygotować dzień wcześniej.) Galaretki rozpuść w połowie podanej na opakowaniu ilości wody tzn w trzech pełnych szklankach wrzątku. Wystudź i wymieszaj z malinami. Odstaw na chwilę do lodówki. W tym czasie włóż do formy upieczony kruchy placek. Gdy galaretka z malinami zacznie lekko tężeć wyłóż ją na ciasto w formie i ponownie odłóż do lodówki. Przygotuj krem śmietankowy. Włóż do miski miksera serek mascarpone i wlej schłodzoną • śmietankę. Całość ubijaj do momentu, aż otrzymany krem będzie miał konsystencję ubitej śmietany. Pod koniec ubijania wsyp cukier puder. (Nie ubijaj zbyt długo, bo krem może się zważyć.) Przygotowany krem wyłóż na stężałą galaretkę malinową i przykryj plackiem bezowym.
Delikatnie dociśnij i odstaw na kilka godzin do lodówki. (Ciasto można przechowywać w lodówce nawet kilka dni.)


foodpasja.pl
Ostatnio zmieniony przez Magia 2019-10-06, 22:15, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
LukeDiRT 
Administrator



Hobby: Większość z wymienionych
Pomógł: 18 razy
Wiek: 28
Dołączył: 02 Sie 2018
Posty: 1722
Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 2019-07-04, 11:50   

Dzięki za wpisy.
Może niektórzy z nas skorzystają z tych przepisów ;-)
 
 
     
Magia 
Poziom 7


Hobby: Sport
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 25 Kwi 2019
Posty: 473
Wysłany: 2019-07-10, 21:55   

LukeDiRT napisał/a:
Dzięki za wpisy.
Może niektórzy z nas skorzystają z tych przepisów ;-)


Mam taką nadzieję.. :)

TORT ORZECHOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ




6jaj, 2 / 3 szklanki cukru, odrobina kwasu cytrynowego, 200 g zmielonych orzechów włoskich, 4 łyżki ciepłej wody, 2 łyżki mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 150 g białej czekolady, 400 ml śmietany (35-38%), 150 g białej czekolady (do polewy), 5 łyżek śmietany kremówki (do polewy), 3 łyżki masła (do polewy) + orzechy do posypania ciasta po bokach

1. Do zmielonych orzechów wlewamy 4 łyżki gorącej wody i mieszamy, aż do
jednorodnej masy bez grudek.

2. Ubijamy białka z 1 / 3 szklanki cukru, aż do uzyskania stabilnej piany.
3. Żółtka jaj mieszamy z pozostałym cukrem i miksujemy, aż masa zmieni kolor na bardziej kremowy i będzie puszysta.
4. Do żółtek dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy.
5. Obie mąki dodać do masy z żółtek i orzechów. Mieszamy łyżką. Dodajemy około pół łyżeczki kwasku cytrynowego.
6. Na sam koniec dodajemy pianę z białek. Delikatnie mieszamy.
7. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C.
8. Na 7 kartkach pergaminu rysujemy koło o średnicy 22cm.
9. Papier lekko natłuszczamy.
10. Do każdego koła nakładamy po około 4 łyżki ciasta. Rozsmarowujemy w okręgu.
11. Każdy placek pieczemy przez około 5-8 minut. Gotowe placki odstawiamy do ostygnięcia, a następnie delikatnie oddzielamy od papieru.

Krem: Krem do tego ciasta należy przygotować na około 12 godzin przed pieczeniem. Najlepszym wyjściem jest zostawienie kremu w lodówce na noc.

1. Doprowadzamy śmietankę prawie do wrzenia i wrzucamy do niej posiekaną czekoladę. Chłodzimy w lodówce przez noc.
2. Po wyjęciu z lodówki ubijamy z masy stabilną bitą śmietanę.
3. Przekładamy placki.
Wierzch ciasta:

1. Roztapiamy pokruszoną czekoladę w kąpieli wodnej.
2. Dodajemy śmietanę.
3. Na końcu dodajemy masło. Odstawiamy z rondla.
4. Kiedy polewa zacznie leciutko zastygać oblewamy nią ciasto.
5. Ciasto posypujemy zmielonymi orzechami.
Ostatnio zmieniony przez Magia 2019-10-06, 22:10, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
Magia 
Poziom 7


Hobby: Sport
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 25 Kwi 2019
Posty: 473
Wysłany: 2019-08-31, 00:00   

Dzisiaj Magia poleca.. :)

PLEŚNIAK



Kruche ciasto:400 g mąki pszennej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki drobnego cukru, 200 g zimnego masła, 5 żółtek,1 czubata łyżka śmietany 12 proc, szczypta soli
Beza: 5 białek, 250 g drobnego cukru, 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo: 400 g dżemu z czarnej porzeczki (lub 600 g świeżych owoców wymieszanych z 2 łyżkami skrobi ziemniaczanej i 2 łyżkami cukru), blaszka o wymiarach 20x30
W dużej misce wymieszaj suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka oraz śmietanę i przesiekaj nożem wszystkie składniki, aż masa zacznie przypominać kruszonkę. Następnie szybko zagnieć jednolite i zwarte ciasto. Podziel kulę ciasta na trzy części, każdą z nich owiń folią i schowaj na godzinę do lodówki. Białka umieść w dużej misce i ubij na sztywną pianę - początkowo na wolnych obrotach, stopniowo zwiększając moc do najwyższych obrotów. Kiedy piana będzie już gęsta i sztywna, zacznij stopniowo dodawać cukier. Dodawaj go po jednej łyżce, dokładnie miksując za każdym razem, aż do uzyskania gładkiej, błyszczącej i sztywnej masy. Na koniec dodaj skrobię ziemniaczaną i jeszcze raz krótko zmiksuj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.Wyjmij ciasto z lodówki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach prosto do blaszki. Rozprowadź ciasto po całym dnie i lekko dociśnij.Na cieście rozprowadź dżem porzeczkowy, zetrzyj na jego wierzch kolejną porcję ciasta i równomiernie rozprowadź. Następnie wyłóż masę bezową i zetrzyj na nią ostatnią porcję ciasta. Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut. Po upieczeniu pleśniak powinien się studzić w uchylonym piekarniku.

zródło "moje wypieki"
 
     
Magia 
Poziom 7


Hobby: Sport
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 25 Kwi 2019
Posty: 473
Wysłany: 2019-08-31, 00:07   

PASZTET Z CUKINII I MARCHWI



700 gram cukinii startej na dużych oczkach (ok. 3 szklanki) posolić i odstawić na godzinę , 3 marchewki starte na dużych oczkach, 2 cebule, posiekane na kostkę, 4 ząbki czosnku zmielonego, 1 szklanka kaszy manny, 1/3 szklanki oleju , 4 jajka, koperek
Cukinię myjemy dokładnie, odcinamy końcówki z dwóch końców, i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i cukinię przekładamy do dużej miski, dodajemy 1 płaską łyżkę soli i mieszamy dokładnie. W tym czasie cukinia puszcza soki przez jakieś 30 minut. Odlewamy te soki, które cukinia puściła i jeszcze rękami mocno dociskamy i odsączamy nadmiar soku, który można albo wylać z miski albo odsączyć papierem kuchennym. To ważna czynność, do której należy się przyłoży
Cebulę i czosnek zeszklić z 1 łyżką oleju i ostudzić. Czosnek dodajemy na końcu smazenia. Dobrze odcisnąć sok z cukinii, dodać marchew, cebulę z czosnkiem, kasze, olej, jajka, koperek. Wszystko dobrze wymieszać. Dodać sol, pieprz, carry, paprykę. Bardzo dokładnie wszystko mieszamy.
Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 180 stopni C a w tym czasie masę, którą mamy w misce wykładamy do keksówki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystko wyrównujemy łyżką i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy ok. 1 godzinę i 20 minut aż się zarumieni. Czasami może być 5-10 minut dłużej.

www.szczęsliva.pl
 
     
Magia 
Poziom 7


Hobby: Sport
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 25 Kwi 2019
Posty: 473
Wysłany: 2019-09-01, 12:03   

MURZYNEK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ



• 6 jajek,
• 1 szklanka cukru,
• 8 łyżek oleju,
• 1,5 szklanki mąki,
• 1 płaska łyżka proszku do pieczenia,
• 1 łyżka octu,
• 2 łyżki kakao,
Masa:
• 3 szklanki mleka,
• 3 opakowania budyniu czekoladowego,
• 3 łyżki cukru,
• 200g masła,
• ½ kostki gorzkiej czekolady,
Poncz: ½ szklanki mocnej kawy parzonej,
Dodatkowo: ½ puszki masy kajmakowej, 50g płatków migdałowych.
Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Do ciasta cienkim strumykiem wlewam olej. Następnie dodaję ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 45 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty nasączam zimną mocną kawą parzoną.
Masa: Dwie szklanki mleka gotuję razem z cukrem. W pozostałym mleku mieszam budynie czekoladowe. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję przez 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram. Na końcu do masy dodaję drobno pokrojoną gorzką czekoladę. Mieszam. Masą przekładam biszkopty. Wierzch ciasta smaruję masą kajmakową oraz posypuję uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.
Ostatnio zmieniony przez Magia 2019-09-30, 00:13, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Magia 
Poziom 7


Hobby: Sport
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 25 Kwi 2019
Posty: 473
Wysłany: 2019-09-01, 12:06   

WUZETKA



BISZKOPT
• 7 jajek
• 4 łyżki kakao
• 4 łyżki mąki pszennej
• 1 szklanka cukru

KREM
• 1 l schłodzonej śmietanki kremówki 36%
• 4 łyżki cukru pudru
• 1 słoiczek powideł śliwkowych
POLEWA
• 20 ml śmietanki 30%
• 200 g gorzkiej czekolady
• Aby przygotować biszkopt, ubij białka na sztywno, stopniowo dodawaj cukier, następnie żółtka. Mąkę z kakao przesiej do puszystej masy, miksując na małych obrotach. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na 30 min do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po ostudzeniu przekrój na dwa blaty.Zimną śmietanę ubij z cukrem pudrem na sztywny krem. Dolny blat biszkoptu posmaruj powidłami, a następnie śmietaną (zostaw kilka łyżek na dekoracje). Przykryj drugim biszkoptem.
Śmietanę zagotuj w garnku, dodaj kostki czekolady, rozpuść i polej cisto. Ubitą śmietanę przełóż do rękawa i udekoruj wuzetkę.

fotka kwestiasmaku.pl
Ostatnio zmieniony przez Magia 2019-10-06, 22:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Magia 
Poziom 7


Hobby: Sport
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 25 Kwi 2019
Posty: 473
Wysłany: 2019-09-01, 12:21   

TORT ORZECHOWY BEZ MĄKI



250 g zmielonych orzechów włoskich (zważcie je już po zmieleniu)
10-12 jaj (na święta zrobiłam z 10, a wczoraj z 12. To z większej ilości jest smaczniejsze)
250 g cukru pudru
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
poncz z alkoholu, cukru i herbaty

Przede wszystkim należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Tortownicę średniej wielkości smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem, aż powstanie pianka. Następnie do żółtek dodajemy orzechy włoskie, proszek do pieczenia i bułkę tartą (stopniowo).W osobnym naczyniu ubijamy pianę z 12 białek. Na sam koniec powoli łyżką łączymy orzechową masęz pianą z białek. Przelewamy masę do tortownicy. Pieczemy aż ciasto się zarumieni i będzie odchodziło od brzegów formy. Można po około 40 minutach sprawdzić czy ciasto jest upieczone w środku za pomocą patyczka.Upieczone ciasto musi wystygnąć zanim przełożymy je masą. Chłodne przekrawamy na pół i nasączamy ponczem.
masa:200 g zmielonych orzechów włoskich mleko, 200 g miękkiego masła, 200 g cukru pudru, alkohol
Orzechy zagotowujemy z niedużą ilością mleka, aby powstała gęsta masa. Gotowe schładzamy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i alkoholem (ja robiłam z wódką i raz z baileys). Masę orzechową dodajemy do masła i ponownie ucieramy.

Przekładamy masą ciasto, pamiętając by zostawić trochę masy do dekoracji na wierzch ciasta.

Wkładamy do lodówki, aby masa zastygła.

fotka: http://cupcakefactory.pl
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Akagahara style created by Naddar modified v0.8 by warna
Copyright © 2018-2019 Forum LUKEDIRT
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 20