To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum wielotematyczne LUKEDIRT
Zdjęcia, pogoda i klimat, astronomia, sport, gry i wiele więcej! Serdecznie zapraszamy!

Kulinaria - Zdrowe przekąski do pracy

Magia - 13 Listopad 2020, 18:01
Temat postu: Zdrowe przekąski do pracy
Co szykujecie do pracy zamiast tradycyjnych kanapek..?


Magia - 13 Listopad 2020, 18:11

A tu kilka propozycji ze strony mamagerka.pl

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE – Jaglanka z jogurtem i owocami

1/3 ugotowanego woreczka kaszy jaglanej
2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
1 łyżeczka miodu
banan

PRZEKĄSKA W PRACY – 2 małe gruszki, 1 kiwi

LUNCH W PRACY – sałatka z kaszy jaglanej ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

2/3 ugotowanego woreczka kaszy jaglanej
2 garście szpinaku
2 suszone pomidory z zalewy i 2 łyżki tej zalewy
1 łyżeczka masła
suszony czosnek, sól i pieprz do smaku

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak a po chwili pokrojone na drobno suszone pomidory. Wsypujemy ugotowaną kaszę, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem.

WTOREK

ŚNIADANIE – Jajecznica na cebuli z ciemną bułką razową

1 duża cebula
1 łyżeczka masła
2 jajka
sól

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Gdy zmięknie wbijamy jajka i doprawiamy jajecznicę solą. Podajemy z bułką razową.

PRZEKĄSKA W PRACY – Jabłko z cynamonem


1 jabłko
1 łyżeczka cynamonu

Jabłko kroimy na plasterki i posypujemy cynamonem. Można skropić miodem.

LUNCH W PRACY – Sałatka z makaronem, brokułem i jajkiem sadzonym

1 szklanka suchego makaronu
1 szklanka brokułu
1 jajko sadzone
2 łyżki jogurtu naturalnego i przyprawy (odrobina czosnku, soli i pieprzu)

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brokuła blanszujemy w osolonej wodzie, ma być lekko twardawy. Układamy warstwowo w pojemniku – makaron, brokuły i jajko sadzone. Sos jogurtowy można zrobić osobno albo od razu wymieszać z makaronem.


ŚRODA

ŚNIADANIE – Omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

2 jajka
garść szpinaku
2 suszone pomidory z zalewy
1 łyżeczka masła
sól, pieprz do smaku

Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy szpinak. Po chwili wrzucamy pomidory pokrojone na mniejsze kawałki. Jajka roztrzepujemy w misce z dodatkiem soli i wylewamy na patelnię. Przykrywamy pokrywką aby omlet ściął się z dwóch stron.

PRZEKĄSKA W PRACY – mały kefir

LUNCH W PRACY – sałatka z gruszką i kurczakiem

garść rukoli
garść szpinaku
sos balsamiczny do polania
1 pierś z kurczaka
1 gruszka
2 łyżeczki orzechów włoskich
sól, pieprz i czosnek niedźwiedzi (może być zwykły suszony czosnek)
Pierś z kurczaka przyprawiam solą, pieprzem i czosnkiem. Zawijam w papier do pieczenia i smażę na suchej patelni po 3,4 minuty z każdej strony. Jeśli pierś jest wyjątkowo duża, potrzebne będzie więcej czasu. Rukolę i szpinak układam w pojemniku i skrapiam sosem balsamicznym. Układam kawałki gruszki i posypuję orzechami. Na wierch kładę pierś z kurczaka pokrojoną w paski.

CZWARTEK

ŚNIADANIE – Kanapki z rukolą, szynką i kiełkami

1 bułka z dynią
garść rukoli
2 plasterki szynki
kiełki rzodkiewki
masło do smarowania

Kanapki smarujemy masłem i układamy na nich rukolę, plasterki szynki i kiełki.

PRZEKĄSKA W PRACY – Jogurt naturalny z płatkami owsianymi i owocami

1 mały jogurt naturalny

2 łyżki płatków owsianych

ulubione owoce

LUNCH W PRACY – Sałatka ze szpinaku, sera i warzyw

2 garście szpinaku
2 plasterki sera feta
1 pomidor
1/2 czerwonej i 1/2 żółtej papryki
oliwa smakowa do polania sałatki
garść grzanek

Składniki mieszamy w pojemniku na lunch. Grzanki można zapakować osobno, żeby nie zrobiły się miękkie.

Magia - 13 Listopad 2020, 18:12

PIĄTEK

ŚNIADANIE – Owsianka na mleku z jabłkiem i czekoladą

ok 300 ml mleka 1,5 % (lub dowolnego, lub wody)
3 łyżki płatków owsianych górskich
1 jabłko ze skórką
1 łyżka żurawiny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka startej gorzkiej czekolady

Owsiankę zalewamy mlekiem i wstawiamy na noc do lodówki a rano tylko gotujemy. Dzięki temu nie musimy już czekać aż napęcznieje. Dodajemy jabłko starte na tarce, żurawinę i czekoladę z cynamonem.

PRZEKĄSKA W PRACY – Kilka dużych truskawek lub inne ulubione owoce

LUNCH W PRACY – Kurczak w brokułami i makaronem

1 pierś z kurczaka i przyprawy do niej
2 szklanki różyczek brokułu
1/2 szklanki makaronu (waga sucha)

Pierś z kurczaka przyprawiamy ulubionymi przyprawami. Zawijamy w papier do pieczenia i smażymy na suchej patelni po kilka minut z każdej strony. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Brokuły blanszujemy w osolonej wodzie. W pojemniku układamy ugotowane brokuły a na nich kawałki kurczaka. Obok wkładamy ugotowany makaron.

zgryźliwy tetryk - 13 Listopad 2020, 20:02

I taka smakoszka nie odróżnia KAWIORU od UCHY z jesiotra. :rotfl:
To dygresja do dyskusji w innym wątku. Tam było o zalężonym jajku i potrawce z kurczaka. :lol: :

PiotrNS - 13 Listopad 2020, 23:57

Na przekąskach znam się nienajlepiej, bo staram się nie podjadać między posiłkami, ale jeśli nie kanapki, które są tradycyjnym lekiem na mały głód, moim zdaniem fajnym rozwiązaniem są dostępne w marketach małe marchewki do przegryzania. Próbowałem ich kiedyś i naprawdę miło było się nimi zajadać, a i poczęstować nimi można, o co w przypadku kanapek jest trudniej :)
Magia - 20 Listopad 2020, 17:16

zgryźliwy tetryk napisał/a:
I taka smakoszka nie odróżnia KAWIORU od UCHY z jesiotra. :rotfl:


:mrgreen:

Dygresja jednak mnie nie dotyczy ponieważ podałam wyraźnie..

Cytat:
A tu kilka propozycji ze strony mamagerka.pl


A tak na marginesie kawioru i owoców morza nie lubię. :-)

zgryźliwy tetryk - 22 Listopad 2020, 14:02

Magia napisał/a:


A tak na marginesie kawioru i owoców morza nie lubię. :-)

Prawdziwy kawior (czarny) nota bene uchodzący za wykwintny przysmak bogaczy nie jest owocem morza. Jest to ikra ryb jesiotrowatych (z rzek syberyjskich). Czerwony (nieszlachetny) to ikra ryb łososiowatych, pstrągów, a nawet ślimaków. Tylko ten z łososiowatych może być uznawany za "owoc morza" chociaż łososie żyją zarówno w morzu jak i w wodach słodkich. W każdym razie kawior jest ikrą (czyli jeszcze nie rybą), a ucha rosyjską zupą rybną (niekoniecznie z jesiotrowatych).
Cytat:
Najbardziej ceniony i jednocześnie uważany za najlepszy jest kawior wytwarzany przez bieługę, nieco niżej ocenia się ten produkowany przez jesiotra zachodniego. Na trzecim miejscu stawia się ikrę wytwarzaną przez siewrugę, a więc jesiotra gwieździstego, natomiast najmniej ceniony jest ten pozyskiwany ze sterletów.


https://bonavita.pl/kawior-czerwony-i-czarny-wlasciwosci-z-czym-jesc-kawior

FKK - 17 Styczeń 2021, 22:26

Myślę że to idealny temat, aby podzielić się tym, co dziś przyrządziłem na szybko, czyli sałatkę warzywną.

Składniki:
- 3 duże pomidory
- 1 ogórek
- kawałek pora
- szczypiorek
- dwie garście kiełków jarmużu
- dwie garście sałaty rukola
- pieprz cytrynowy dla wzbogacenia smaku

kmroz - 17 Styczeń 2021, 22:37

Niektóre składniki mnie zaciekawiły. Pieprz cytrynowy, nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje. Dodanie jarmużu i rukoli też jest szokujące, aczkolwiek te składniki nie są mi obce - z obu tych rzeczy moja mama czasami robi domowe pesto.

Co do pora, to ja go od pewnego czasu używam niemal codziennie jako substytut szczypiorku do jajecznicy. Bo od krojenia cebuli było mi już niedobrze i ryczeć mi się chciało (dosłownie XD). A szczypiorek... cóż, nie ten sezon.

FKK - 18 Styczeń 2021, 23:54

kmroz napisał/a:
Niektóre składniki mnie zaciekawiły. Pieprz cytrynowy, nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje. Dodanie jarmużu i rukoli też jest szokujące, aczkolwiek te składniki nie są mi obce - z obu tych rzeczy moja mama czasami robi domowe pesto.

Co do pora, to ja go od pewnego czasu używam niemal codziennie jako substytut szczypiorku do jajecznicy. Bo od krojenia cebuli było mi już niedobrze i ryczeć mi się chciało (dosłownie XD). A szczypiorek... cóż, nie ten sezon.


Od krojenia pora także potrafią szczypać oczy, uwierz mi :)
Może kiedyś zrobię serowe knedle austriackie, gdzie jednym ze składników jest właśnie por.



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group