To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum wielotematyczne LUKEDIRT
Zdjęcia, pogoda i klimat, astronomia, sport, gry i wiele więcej! Serdecznie zapraszamy!

Kulinaria - Fasolada - grecka (śródziemnomorska) zupa fasolowa.

FKK - 25 Styczeń 2021, 22:29
Temat postu: Fasolada - grecka (śródziemnomorska) zupa fasolowa.
Pragnę zaprezentować Państwu zupę, którą ostatnio upichciłem, czyli Fasoladę. Fasolada jest zupą uznawaną za greckie danie narodowe. Jest to prosta w wykonaniu, pożywna, smaczna zupa. Zrobiłem ja pierwszy raz w życiu i jak się okazało, przerosła moje oczekiwania.


Podstawowymi składnikami tej zupy są: biała fasola, oliwa z oliwek, marchew, cebula, seler naciowy oraz pomidory w formie soku, przecieru lub z puszki.

Składniki:
- 500 g białej fasoli
- 4 marchewki
- 2 cebule
- łodyga selera naciowego
- 375 ml soku pomidorowego
- 375 ml oliwy z oliwek, ew. oleju
- 2 ząbki czosnku
-2 liście laurowe
- sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Fasolę długotrwale namoczyć (najlepiej przez całą noc). Potem zagrzać (najlepiej w tej samej wodzie) i gotować na sporym ogniu przez 5-10 minut; odcedzić i przełożyć do dużego garnka.

2. Marchewki skroić w cienkie plastry (talarki), cebulę i seler posiekać, czosnek drobno pokroić, dorzucić listki laurowe, dolać nieco oleju (oliwy).





3. Całość wrzucić do garnka z fasolą, zalać wodą z dodatkiem soku pomidorowego, dodać resztę oleju (oliwy), sól, pieprz. Gotować pod przykryciem ok. 45 minut – na tyle długo, by warzywa (zwłaszcza fasola) stały się miękkie.


4. Gotowe danie posypać można pietruszką i tymiankiem, doprawić odrobiną soku
cytrynowego. Według upodobania podawać też z grzankami.



Gdyby po ugotowaniu okazało się, że trudno jest wyczuć pomidorową nutę, to można do zupy dodać więcej soku/przecieru.

Przepis jak i pierwsze zdjęcie pochodzą ze strony:
https://pl.wikibooks.org/wiki/Ksi%C4%85%C5%BCka_kucharska/Fasolada

kmroz - 25 Styczeń 2021, 22:58

Zupa z prostych składników a wygląda ciekawie, super :ok:

Oczywiście na tym forum się nie "panujemy"/"państwujemy" - chyba, że to było tak "ironicznie" to "Państwu"

FKK - 25 Styczeń 2021, 23:01

kmroz napisał/a:
Zupa z prostych składników a wygląda ciekawie, super :ok:

Oczywiście na tym forum się nie "panujemy"/"państwujemy" - chyba, że to było tak "ironicznie" to "Państwu"


Chciałem tylko być grzeczny :mrgreen: 8-)

kmroz - 25 Styczeń 2021, 23:21

Ogólnie przepis wygląda ciekawie, chociaż nie jestem fanem niezmielonej fasoli.

Zmielona to co innego, moja mama robi bardzo dobry wegański smalec fasolowy. Składniki to podsmażana cebula z kawałkami jabłek i kaszą, oraz właśnie zmielona i ugotowana fasola.

FKK - 26 Styczeń 2021, 19:20

kmroz napisał/a:
Ogólnie przepis wygląda ciekawie, chociaż nie jestem fanem niezmielonej fasoli.

Zmielona to co innego, moja mama robi bardzo dobry wegański smalec fasolowy. Składniki to podsmażana cebula z kawałkami jabłek i kaszą, oraz właśnie zmielona i ugotowana fasola.

Ciekawy pomysł! Generalnie nie znoszę tradycyjnej zupy fasolowej ze względu na dodatek mięsa, który nadaje zupie smak wędzonki, no i te obrzydliwe kawałki. Jeżeli nazwa zupy wskazuje, że jest bezmięsna, to niech taka zostanie!

zgryźliwy tetryk - 26 Styczeń 2021, 19:38

Ja jednak wole fasolkę po bretońsku. https://stylzycia.radiozet.pl/Kuchnia/Tradycyjna-fasolka-po-bretonsku-smacznie-i-zdrowo-Prosty-przepis-22148?gclid=Cj0KCQiAmL-ABhDFARIsAKywVafnaRKOro0dgABU3rSyF3zbBtp0qFOb_QzM78zf86pnKCBrDPuoCTAaAvvrEALw_wcB

FKP - 26 Styczeń 2021, 19:57

Ja fasoli nie jem bo puszczam po niej bąki.
zgryźliwy tetryk - 26 Styczeń 2021, 20:18

FKP napisał/a:
Ja fasoli nie jem bo puszczam po niej bąki.

Możesz korek w tyłek wsadzić.
Dużo gazu nagromadzić.
Pierdniesz w butlę i "raz, raz":
MASZ ZA DARMO WŁASNY GAZ :!: :rotfl:
P.S. Taki wierszyk "hulał pocztą pantoflową" za PRL-u po podwyżce cen na gaz.

Bartek617 - 29 Kwiecień 2021, 17:36

Fajny wierszyk, jaki miał tytuł? ;-) ;-) ;-)
Magia - 6 Maj 2021, 21:49

Bartek617 napisał/a:
Fajny wierszyk, jaki miał tytuł?


Nord Stream Oskar.. ;-)



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group