Forum wielotematyczne LUKEDIRT Zdjęcia, pogoda i klimat, astronomia, sport, gry i wiele więcej! Serdecznie zapraszamy!
Kulinaria - Robert Makłowicz
PiotrNS - 28 Styczeń 2022, 21:02 Temat postu: Robert MakłowiczCo sądzicie o tym znanym i raczej lubianym dziennikarzu, krytyku kulinarnym, podróżniku i historyku Większość ludzi kojarzy go zapewne z programu podróżniczego emitowanego w latach 1998-2015 w TVP 2, w którym to Makłowicz przybliżał widzom różne ciekawe miejsca na świecie, przybliżał ich historię (jest specjalistą w obszarze historii monarchii austro-węgierskiej), lecz przede wszystkim opowiadał o miejscowej kuchni i przyrządzał potrawy odpowiadające lokalnym zwyczajom. Większość niedzielnych przedpołudni kojarzyło się właśnie z nim To przykładowy odcinek jego programu z czasów bytności w TVP (prawdopodobnie z 2011 roku), poświęcony Wenecji:
W 2015 roku znany krakowski dziennikarz odszedł z Telewizji Polskiej i przez kilka lat zrobiło się wokół niego raczej cicho, choć pojawiał się w innych stacjach. W marcu 2020, na początku pandemii, Makłowicz rozpoczął jednak kolejny etap swojej twórczości, zakładając kanał na YouTube. Okazał się niebywałym sukcesem - szybko zdobył dużą popularność i uznanie, a kolejne serie pokazywane na kanale zdobywały coraz to nowe rzesze widzów. Nowy kanał polubiłem również ja - moim zdaniem filmy Makłowicza na YT są lepsze od programu w telewizji, bowiem zawierają dużo treści, zdecydowanie lepiej opisują odwiedzane miejsca i opisują sam proces podróżowania - na antenie czas był ograniczony i gotowanie zajmowało trochę za dużo miejsca w stosunku do ogółu, brakowało mi opowieści o samych odwiedzanych miejscach.
Działalność na YouTube rozpoczęła się od nagranej i udostępnionej latem 2020 roku świetnej serii filmików z Dalmacji, gdzie (dokładnie na półwyspie Peljesac) znajduje się drugi dom Roberta Makłowicza. Polecam obejrzeć całą serię, można się poczuć jakby naprawdę było się tam na wakacjach Tu przykład:
Z innych tematów znajdzie się coś z białą magią - wyjazd do Szwecji w lutym 2021.
Tegoroczna produkcja, którą szczególnie warto zobaczyć - chyba jedno z najciekawszych, a trochę zapomnianych miast w Europie:
Kompendium wiedzy na temat oliwy połączone z odwiedzinami u spadkobierców przedsiębiorstwa Monini, a także zwiedzanie przepięknego regionu Włoch, którym jest Umbria:
I coś z krajowego podwórka - wizyta na Podlasiu:
Duże wrażenie robią na mnie te ujęcia, szczególnie z drona. Na głodnego nie da się oglądać, bo przepisy pana Roberta wyglądają wspaniale i tak samo przedstawia się sam proces gotowania
A co Wy sądzicie o tym panu Bartek617 - 2 Luty 2022, 16:39 Nie kojarzę człowieka dobrze, dotychczas na programy z jego udziałem natknąłem się przypadkowo i niestety nic konkretnego nie mogę obecnie na jego temat powiedzieć, poza tym, że wydają się ciekawe. Pewnie jest dużo bardziej profesjonalny niż wasz yt-er (tj. Łowiczak) oraz Gracjan Roztocki. PiotrNS - 2 Luty 2022, 18:13 Choć z zawodu nie jest kucharzem, niewątpliwie jest profesjonalny w tym, co robi Myślę, że na jego sukces składa się w dużej mierze jego talent do ciekawego opowiadania i piękna polszczyzna, którą się posługuje. Programy są ciekawe i polecam jakiś obejrzeć zgryźliwy tetryk - 5 Luty 2022, 15:34 Mnie interesowała zawsze krajoznawcza część jego audycji, gotowanie już znacznie mniej, właściwie wcale.jorguś - 5 Luty 2022, 16:01 PiotrNS - 5 Luty 2022, 18:11 Klasyk, ten śmiech jest nie do podrobienia niczym śmiech Waldusia Kiepskiego
zgryźliwy tetryk, w produkcjach Roberta Makłowicza na YouTube takich treści krajoznawczych jest zdecydowanie więcej niż w telewizji - tam to było właściwie tło do gotowania. Przyrządzanie potraw też uwielbiałem oglądać, tyle że bardzo często robiłem się przy tym głodny Moim zdaniem te fragmenty również są warte oglądania, bowiem można się z nich dowiedzieć sporo o kuchniach regionalnych. Makłowicz walczy z określeniami typu "kuchnia polska"/"kuchnia włoska" itp. Twierdzi, że tzw. kuchnie narodowe są sumami kuchni lokalnych, a zamiast mówić o jakichś ogółach, powinno się lepiej pochylić nad np. kuchnią Podlasia, Śląska czy Pomorza i szukać potraw typowych dla konkretnych regionów, a nie uogólnień, które do niektórych obszarów nie pasują - np. kwaśnicy nie sposób nazwać potrawą ogólnej kuchni polskiej, podczas gdy jada się ją głównie na Podhalu, a na północy jest rzadko spotykana.jorguś - 7 Luty 2022, 16:31 No właśnie, te różnice są duże i serio mogą zdziwić, pamiętam że przed Bożym Narodzeniem 2020 była na forum dyskusja o lokalnych potrawach na wigilijnym stole funkcyjka - 4 Czerwiec 2022, 13:23
PiotrNS napisał/a:
Co sądzicie o tym znanym i raczej lubianym dziennikarzu, krytyku kulinarnym, podróżniku i historyku
Człowiek legenda, strasznie "memogenny" człowiek! A jego program kulinarny to było złoto, oglądało się za dzieciaka.