To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum wielotematyczne LUKEDIRT
Zdjęcia, pogoda i klimat, astronomia, sport, gry i wiele więcej! Serdecznie zapraszamy!

Kulinaria - Robert Makłowicz

PiotrNS - 28 Styczeń 2022, 21:02
Temat postu: Robert Makłowicz
Co sądzicie o tym znanym i raczej lubianym dziennikarzu, krytyku kulinarnym, podróżniku i historyku :?: Większość ludzi kojarzy go zapewne z programu podróżniczego emitowanego w latach 1998-2015 w TVP 2, w którym to Makłowicz przybliżał widzom różne ciekawe miejsca na świecie, przybliżał ich historię (jest specjalistą w obszarze historii monarchii austro-węgierskiej), lecz przede wszystkim opowiadał o miejscowej kuchni i przyrządzał potrawy odpowiadające lokalnym zwyczajom. Większość niedzielnych przedpołudni kojarzyło się właśnie z nim ;) To przykładowy odcinek jego programu z czasów bytności w TVP (prawdopodobnie z 2011 roku), poświęcony Wenecji:



W 2015 roku znany krakowski dziennikarz odszedł z Telewizji Polskiej i przez kilka lat zrobiło się wokół niego raczej cicho, choć pojawiał się w innych stacjach. W marcu 2020, na początku pandemii, Makłowicz rozpoczął jednak kolejny etap swojej twórczości, zakładając kanał na YouTube. Okazał się niebywałym sukcesem - szybko zdobył dużą popularność i uznanie, a kolejne serie pokazywane na kanale zdobywały coraz to nowe rzesze widzów. Nowy kanał polubiłem również ja - moim zdaniem filmy Makłowicza na YT są lepsze od programu w telewizji, bowiem zawierają dużo treści, zdecydowanie lepiej opisują odwiedzane miejsca i opisują sam proces podróżowania - na antenie czas był ograniczony i gotowanie zajmowało trochę za dużo miejsca w stosunku do ogółu, brakowało mi opowieści o samych odwiedzanych miejscach.

Działalność na YouTube rozpoczęła się od nagranej i udostępnionej latem 2020 roku świetnej serii filmików z Dalmacji, gdzie (dokładnie na półwyspie Peljesac) znajduje się drugi dom Roberta Makłowicza. Polecam obejrzeć całą serię, można się poczuć jakby naprawdę było się tam na wakacjach :) Tu przykład:



Z innych tematów znajdzie się coś z białą magią - wyjazd do Szwecji w lutym 2021.



Tegoroczna produkcja, którą szczególnie warto zobaczyć - chyba jedno z najciekawszych, a trochę zapomnianych miast w Europie:



Kompendium wiedzy na temat oliwy połączone z odwiedzinami u spadkobierców przedsiębiorstwa Monini, a także zwiedzanie przepięknego regionu Włoch, którym jest Umbria:



I coś z krajowego podwórka - wizyta na Podlasiu:



Duże wrażenie robią na mnie te ujęcia, szczególnie z drona. Na głodnego nie da się oglądać, bo przepisy pana Roberta wyglądają wspaniale i tak samo przedstawia się sam proces gotowania ;)

A co Wy sądzicie o tym panu :?: :)

Bartek617 - 2 Luty 2022, 16:39

Nie kojarzę człowieka dobrze, dotychczas na programy z jego udziałem natknąłem się przypadkowo i niestety nic konkretnego nie mogę obecnie na jego temat powiedzieć, poza tym, że wydają się ciekawe. ;-) Pewnie jest dużo bardziej profesjonalny niż wasz yt-er (tj. Łowiczak) oraz Gracjan Roztocki. ;-)
PiotrNS - 2 Luty 2022, 18:13

Choć z zawodu nie jest kucharzem, niewątpliwie jest profesjonalny w tym, co robi :) Myślę, że na jego sukces składa się w dużej mierze jego talent do ciekawego opowiadania i piękna polszczyzna, którą się posługuje. Programy są ciekawe i polecam jakiś obejrzeć :)
zgryźliwy tetryk - 5 Luty 2022, 15:34

Mnie interesowała zawsze krajoznawcza część jego audycji, gotowanie już znacznie mniej, właściwie wcale.
jorguś - 5 Luty 2022, 16:01


PiotrNS - 5 Luty 2022, 18:11

Klasyk, ten śmiech jest nie do podrobienia niczym śmiech Waldusia Kiepskiego :lol:

zgryźliwy tetryk, w produkcjach Roberta Makłowicza na YouTube takich treści krajoznawczych jest zdecydowanie więcej niż w telewizji - tam to było właściwie tło do gotowania. Przyrządzanie potraw też uwielbiałem oglądać, tyle że bardzo często robiłem się przy tym głodny ;) Moim zdaniem te fragmenty również są warte oglądania, bowiem można się z nich dowiedzieć sporo o kuchniach regionalnych. Makłowicz walczy z określeniami typu "kuchnia polska"/"kuchnia włoska" itp. Twierdzi, że tzw. kuchnie narodowe są sumami kuchni lokalnych, a zamiast mówić o jakichś ogółach, powinno się lepiej pochylić nad np. kuchnią Podlasia, Śląska czy Pomorza i szukać potraw typowych dla konkretnych regionów, a nie uogólnień, które do niektórych obszarów nie pasują - np. kwaśnicy nie sposób nazwać potrawą ogólnej kuchni polskiej, podczas gdy jada się ją głównie na Podhalu, a na północy jest rzadko spotykana.

jorguś - 7 Luty 2022, 16:31

No właśnie, te różnice są duże i serio mogą zdziwić, pamiętam że przed Bożym Narodzeniem 2020 była na forum dyskusja o lokalnych potrawach na wigilijnym stole :D
funkcyjka - 4 Czerwiec 2022, 13:23

PiotrNS napisał/a:
Co sądzicie o tym znanym i raczej lubianym dziennikarzu, krytyku kulinarnym, podróżniku i historyku :?:


Człowiek legenda, strasznie "memogenny" człowiek! A jego program kulinarny to było złoto, oglądało się za dzieciaka.



Uwielbiam te przeróbki :serce:

kmroz - 4 Czerwiec 2022, 16:33

On tak fajnie mówi :jupi:
LukeDiRT - 6 Czerwiec 2022, 07:33


https://www.youtube.com/watch?v=cgt_uEou9dg


https://www.youtube.com/watch?v=8J_M0ioc0wo


https://www.youtube.com/watch?v=AJcU1-FzAK8

:shock: :mrgreen:



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group