Kulinaria - Paskalizacja
kmroz - 7 Kwiecień 2022, 12:40 Temat postu: Paskalizacja Czego to jeszcze się nie wymyśli
https://pl.wikipedia.org/wiki/Technologia_HPP
Magia - 21 Kwiecień 2022, 17:05
Wykorzystam temat do wprowadzenia innego pojęcia - Liofilizacja.
Cytat: | Liofilizacja to proces usuwania wody z produktu spożywczego w stanie zamrożenia przy udziale niskiej temperatury (do -50°C) i obniżonego ciśnienia. Następnie przeprowadzana jest sublimacja kryształków lodu, która polega na tym, że lód natychmiast przechodzi w parę wodną, z pominięciem fazy stanu ciekłego. Kolejny etap to dosuszanie w temperaturze 40-50°C. Produkt poddany procesowi liofilizacji nazywany jest liofilizatem. |
Dzięki wykorzystaniu liofilizacji zachowujemy naturalnie występujące w produktach składniki odżywcze. Liofilizowane warzywa i owoce zachowują makroskładniki, czyli białka, tłuszcze, węglowodany, a także składniki mineralne. Odznaczają się również wyjątkowo niewielkim ubytkiem witamin w porównaniu z produktami suszonymi czy konwencjonalnie mrożonymi. Dodatkowo – dzięki zredukowaniu w produktach ilości wody (wilgotność pozostaje na poziomie 1-2%) – zapobiega się rozwojowi niepożądanych drobnoustrojów, w związku z czym liofilizowane produkty są bezpieczne mikrobiologicznie, czyli nie są narażone na rozwój bakterii czy grzybów. Jeśli produkty liofilizowane chroni się przed wilgocią – można je magazynować nawet do 25 lat!
funkcyjka - 16 Wrzesień 2022, 14:06
Raz jadłam w pracy zupę, która miała w sobie składniki liofilizacyjne, ale jakoś nie przypadło mi to do gustu, ale rozumiem, że są osoby, które uwielbiaja jeść takie wynalazki.
zgryźliwy tetryk - 16 Wrzesień 2022, 17:18
Ja wole coś dokładnie odwrotnego. Pakowanie próżniowe (zwłaszcza wędlin). Nie wysychają zachowując soczystość..
|
|
|