Forum wielotematyczne LUKEDIRT Zdjęcia, pogoda i klimat, astronomia, sport, gry i wiele więcej! Serdecznie zapraszamy!
Kulinaria - MAGIA W KUCHNI
Magia - 21 Czerwiec 2019, 19:43 Temat postu: MAGIA W KUCHNIKuchnia to moje ulubione miejsce, które kojarzy mi się z domowym ciepłem. Może dlatego gotowanie i zdobywanie ciekawych przepisów daje mi dużo radości. W tym temacie chciałabym zgromadzić najciekawsze przepisy z zasobów rodzinnych, oraz te na które natknęłam się w necie.
Ruby - 22 Czerwiec 2019, 17:17 A masz jakąś swoją ulubioną kuchnię? Grecka, włoska, polska, wietnamska, itd. ?Magia - 23 Czerwiec 2019, 21:46
Ruby napisał/a:
A masz jakąś swoją ulubioną kuchnię? Grecka, włoska, polska, wietnamska, itd. ?
Zdecydowanie włoska, chociaż kuchnia arabska też mi odpowiada.. zwłaszcza tadżin Magia - 27 Czerwiec 2019, 21:05 MURZYNEK Z MASĄ CZEKOLADOWĄ
• 6 jajek,
• 1 szklanka cukru,
• 8 łyżek oleju,
• 1,5 szklanki mąki,
• 1 płaska łyżka proszku do pieczenia,
• 1 łyżka octu,
• 2 łyżki kakao,
Masa:
• 3 szklanki mleka,
• 3 opakowania budyniu czekoladowego,
• 3 łyżki cukru,
• 200g masła,
• ½ kostki gorzkiej czekolady,
Poncz: ½ szklanki mocnej kawy parzonej,
Dodatkowo: ½ puszki masy kajmakowej, 50g płatków migdałowych.
Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Do ciasta cienkim strumykiem wlewam olej. Następnie dodaję ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 45 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty nasączam zimną mocną kawą parzoną.
Masa: Dwie szklanki mleka gotuję razem z cukrem. W pozostałym mleku mieszam budynie czekoladowe. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję przez 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram. Na końcu do masy dodaję drobno pokrojoną gorzką czekoladę. Mieszam. Masą przekładam biszkopty. Wierzch ciasta smaruję masą kajmakową oraz posypuję uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.
1,5 puszki mleka skondensowanego słodzonego i ugotowanego na toffi (na masę)
300gramów masła (na masę), 3 jajka, 1 szklanka cukru, 3 łyżki miodu (dałabym więcej)
100gramów masła, 1 łyżeczka sody oczyszczonej (dałabym lekko mniej)
od 3 do 3,5 szklanek mąki, garść włoskich orzechów
MASA: Miksujemy masło i kiedy będzie już jednolitą i puszystą masą dodajemy stopniowo skondensowane mleko.
Przygotujcie rondel z wodą. Zagotujcie ją.
W żaroodpornej misce miksujemy jajka z cukrem, aż masa zmieni kolor na kremowy.
Dodaj miód i masło. Miksujemy.
Na rondlu z gotującą się wodą kładziemy miskę żaroodporną z masą jajeczną. Mieszamy masę trzepaczką bądź łyżką przez około 5 minut, aż masa będzie jednolita i aksamitna.
Nagrzewamy piekarnik.
Dodajemy sodę oczyszczoną. Mieszkamy przez około minutę.
Ściągamy miskę z rondla. Dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy łyżką. Ciasto powinno być elastyczne i nielepiące się.
Dzielimy ciasto na 5 części (mi wyszło 6).
Smarujemy blachę masłem bądź margaryną.
Wykładamy blachę jedną częścią ciasta. Musi być to bardzo cieniutka warstwa. Spód blachy powinien aż prześwitywać.
Pieczemy przez około 5 minut. w 190*C (cisto początkowo jest twarde)
Pieczemy kolejne placki.
Z każdego ciasta odkrawamy podłużny kawałek (z krótszego boku). Kawałki ciasta mielimy wraz z orzechami na posypkę.
Na każdym placku rozsmarowujemy masę. Wierzch i boki również.
Dekorujemy posypką.Magia - 27 Czerwiec 2019, 21:25 MARLENKA - ORMIAŃSKIE CIASTO
Puszka masy kajmakowej (najlepsza jest z Gostynia), w temperaturze pokojowej
1budyń (waniliowy bądź śmietankowy), taki na pół litra mleka, 250gramów masła 82%, w temperaturze pokojowej, pół litra pełnego mleka, 3 łyżki cukru
Ugotuj budyń z mleka, cukru i budyniu (według instrukcji na opakowaniu). Odstaw, by ochłodził się do temperatury pokojowej. Utrzyj masło z masą kajmakową. Następnie miksuj ma małych obrotach i dodawaj do maślanej masy po jednej łyżce budyniu. Gotowa masa będzie dość płynna - nadmiar wilgoci wchłonie ciasto. Przykryj miskę, w której znajduje się masa, folią spożywczą i odstaw w chłodne miejsce.
Do sporego garnka przełóż masło, miód, cukier puder. Gotuj na średnim ogniu - mieszaj, aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Mikstura będzie miałam kolor jasno-żółty. W osobnej miseczce wymieszaj sodę z octem, od razu zacznie się pienić, więc natychmiast dodaj ją do masy. Zmniejsz ogień na najmniejszy i cały czas mieszaj. Po paru minutach zmieni się kolor na pomarańczowo-brązowy. Zacznie pięknie pachnieć "Marlenką". Zdejmij miksturę z ognia i schładzaj przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj jajka i mieszaj bardzo energicznie (za pomocą trzepaczki), aby jajka połączyły się z całością, ale nie ścięły. Po dodaniu jajek płyn jeszcze troszkę ściemniał. Stopniowo dodawaj do masy mąkę. Ważne, żeby z ciastem pracować póki jest ciepłe, więc należy od tego etapu wszystko robić szybko. Kiedy ciasto będzie już gęste i będzie się go trudno łączyło z mąką za pomocą łyżki, wysyp na stolnicę pozostałą mąkę i przelej ciasto. Zagniataj wszystko razem do dobrego połączenia się składników. Podziel ciasto na 6 równych części. Każdą rozwałkuj na posypanym mąką kawałku papieru do pieczenia (mniej więcej na rozmiar dużej blachy). Płaty ciasta mają być cienkie i nie muszą być bardzo równe - upieczone blaty wyrównuję odkrawając nierówności. Takie skrawki ciasta potem mielę i posypuję nimi wierzch wypieku. Blaty piecz w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni do uzyskania przez nie koloru złotawo-brązowego. Upieczone, wyrównane i wystudzone blaty smaruj masą. Wierzch ciasta również posmaruj masą i posyp go posypką zrobioną ze zmielonych orzechów włoskich, skrawków ciasta i wiórków czekolady. Ciasto odstaw na około 12 godzin (najlepiej na noc), aby blaty zmiękły.
zródło: mieszkamwgarnku.plMagia - 27 Czerwiec 2019, 22:07 SERNIK NA ZIMNO
Spód: 100 gr rozpuszczonego masła , 200 gr kakaowych herbatników lub zwykłych
Masa : 750 g sera białego dwukrotnie zmielonego (może być wiaderkowy) , 250 gr mascarpone , 200 ml kremówki , 5 łyżeczek żelatyny , 3/4 szkl. mleka , 3/4 szkl cukru , 2 galaretki truskawkowe , owoce sezonowe (truskawki, maliny itp)
• Herbatniki przesypujemy do torebki.
• Rozgniatamy herbatniki wałkiem w torebce.
• Powstałe okruchy mieszamy z rozpuszczonym masłem.
• Masą wyklejamy spód tortownicy.
Masa serowa : Mleko podgrzewamy - ma być porządnie ciepłe. Rozpuszczamy w nim żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. W misce ubijamy ser, do którego dodajemy mleko z żelatyną.
Dodajemy mascarpone. Ubijamy. Śmietanę łączymy z masą serową i wykładamy na herbatniki. Na wierzchu układamy owoce. Galaretki rozrabiamy w 750 ml wody. Jak galaretka zacznie nam tężeć, przekładamy ją na sernik.
Pozostawiamy w lodówce do stężenia całości.
ciasto: 3 żółtka jaj (L) , 30 g cukru pudru , pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej , 100 g masła
Krem śmietankowy: 500 ml śmietanki 36% (schłodzonej) , 250 g serka mascarpone (schłodzony) , 3 łyżki cukru pudru
Masa malinowa: 600 g malin (świeżych lub mrożonych), 3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody) Placek bezowy: 3 białka (L), 150 g drobnego cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2-3 łyżki płatków migdałów
Prostokątną formę o wymiarach 22 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj ciasto: W misce wymieszaj mikserem wszystkie składniki ciasta, a następnie zagnieć w kulkę i odłóż na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto lekko rozwałkuj i wylep nim dno przygotowanej formy. Wstaw do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piecz około 20 minut. Wystudź. Przygotuj placek bezowy. Tą samą formę co poprzednio wyłóż ponownie papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywno dodając małymi porcjami cukier. Kiedy beza będzie już sztywna i lśniąca wymieszaj ją z mąką ziemniaczaną. Masę wyłóż do formy, równo rozprowadź i posyp płatkami migdałowymi. Włóż do piekarnika nagrzanego do 140 st.C i piecz około 60 minut. (Oba placki ciasta: • kruchy i bezowy można przygotować dzień wcześniej.) Galaretki rozpuść w połowie podanej na opakowaniu ilości wody tzn w trzech pełnych szklankach wrzątku. Wystudź i wymieszaj z malinami. Odstaw na chwilę do lodówki. W tym czasie włóż do formy upieczony kruchy placek. Gdy galaretka z malinami zacznie lekko tężeć wyłóż ją na ciasto w formie i ponownie odłóż do lodówki. Przygotuj krem śmietankowy. Włóż do miski miksera serek mascarpone i wlej schłodzoną • śmietankę. Całość ubijaj do momentu, aż otrzymany krem będzie miał konsystencję ubitej śmietany. Pod koniec ubijania wsyp cukier puder. (Nie ubijaj zbyt długo, bo krem może się zważyć.) Przygotowany krem wyłóż na stężałą galaretkę malinową i przykryj plackiem bezowym.
Delikatnie dociśnij i odstaw na kilka godzin do lodówki. (Ciasto można przechowywać w lodówce nawet kilka dni.)
foodpasja.plLukeDiRT - 4 Lipiec 2019, 10:50 Dzięki za wpisy.
Może niektórzy z nas skorzystają z tych przepisów Magia - 10 Lipiec 2019, 20:55
LukeDiRT napisał/a:
Dzięki za wpisy.
Może niektórzy z nas skorzystają z tych przepisów
Mam taką nadzieję..
TORT ORZECHOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
6jaj, 2 / 3 szklanki cukru, odrobina kwasu cytrynowego, 200 g zmielonych orzechów włoskich, 4 łyżki ciepłej wody, 2 łyżki mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 150 g białej czekolady, 400 ml śmietany (35-38%), 150 g białej czekolady (do polewy), 5 łyżek śmietany kremówki (do polewy), 3 łyżki masła (do polewy) + orzechy do posypania ciasta po bokach
1. Do zmielonych orzechów wlewamy 4 łyżki gorącej wody i mieszamy, aż do
jednorodnej masy bez grudek.
2. Ubijamy białka z 1 / 3 szklanki cukru, aż do uzyskania stabilnej piany.
3. Żółtka jaj mieszamy z pozostałym cukrem i miksujemy, aż masa zmieni kolor na bardziej kremowy i będzie puszysta.
4. Do żółtek dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy.
5. Obie mąki dodać do masy z żółtek i orzechów. Mieszamy łyżką. Dodajemy około pół łyżeczki kwasku cytrynowego.
6. Na sam koniec dodajemy pianę z białek. Delikatnie mieszamy.
7. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C.
8. Na 7 kartkach pergaminu rysujemy koło o średnicy 22cm.
9. Papier lekko natłuszczamy.
10. Do każdego koła nakładamy po około 4 łyżki ciasta. Rozsmarowujemy w okręgu.
11. Każdy placek pieczemy przez około 5-8 minut. Gotowe placki odstawiamy do ostygnięcia, a następnie delikatnie oddzielamy od papieru.
Krem: Krem do tego ciasta należy przygotować na około 12 godzin przed pieczeniem. Najlepszym wyjściem jest zostawienie kremu w lodówce na noc.
1. Doprowadzamy śmietankę prawie do wrzenia i wrzucamy do niej posiekaną czekoladę. Chłodzimy w lodówce przez noc.
2. Po wyjęciu z lodówki ubijamy z masy stabilną bitą śmietanę.
3. Przekładamy placki.
Wierzch ciasta:
1. Roztapiamy pokruszoną czekoladę w kąpieli wodnej.
2. Dodajemy śmietanę.
3. Na końcu dodajemy masło. Odstawiamy z rondla.
4. Kiedy polewa zacznie leciutko zastygać oblewamy nią ciasto.
5. Ciasto posypujemy zmielonymi orzechami.