Forum wielotematyczne LUKEDIRT Zdjęcia, pogoda i klimat, astronomia, sport, gry i wiele więcej! Serdecznie zapraszamy!
Kulinaria - Kuchnie świata
kmroz - 12 Styczeń 2021, 01:46 Ostatnie wybory prezydenckie w USA i ich śledzenie sprawiły, że mocno się zagłębiłem w wiedzę o jego geografii, czyli położeniu konkretnych stanów. Nie mogło się obejść bez kuchni
http://www.tygodnikplus.c...a-podroz-po-usakmroz - 12 Styczeń 2021, 01:50 PiotrNS, mnie akurat takie mainstreamowe kuchnie trochę mniej kręcą, bo znam je na pamięć Chociaż w zasadzie to tylko jeśli chodzi o kuchnię włoską, bo ta francuska to inna bajka, tam jest wciąż dla mnie wiele tajemnic i niedopowiedzeń. Ale jestem coraz bardziej zdziwiony jak wiele nas łączy. Zawsze uważałem się za wariata pod wieloma względami, a tu się okazuje, że są ludzie, którzy mają podobne... nietypowości
Ja podobnie jak Ty nie lubiłem ziemniaków w dzieciństwie. Nadal jakoś nie przepadam, ale pieczone chętnie zjem, gotowane jak trzeba też - są mi obojętne.PiotrNS - 12 Styczeń 2021, 21:27 Kuchnia Stanów Zjednoczonych poza jej najbardziej znanym podgatunkiem (Tex-Mex, czyli zaadaptowana wersja kuchni meksykańskiej w Teksasie) jest dosyć trudna do zdefiniowania, bowiem rzadko opiera się na wyraźnych trendach, zaś najczęściej poszczególne regiony wyróżniają jedynie ich flagowe specjały, zazwyczaj przywiezione wraz z imigrantami (czasami mówi się, że podstawą kuchni nowojorskiej jest nic innego niż pizza . Oczywiście nie mogło zabraknąć wspaniałego, orzeźwiającego deseru key lime pie z Key West, najbardziej egzotycznego miejsca jakie odwiedziłem w swoim dotychczasowym życiu.
Faktem jest, że Maine (jeden z tych stanów, w których podczas wyborów prezydenckich nie obowiązuje zasada "zwycięzca bierze wszystko") naprawdę słynie z owoców morza, głównie homarów. W sklepach takowe są nawet specjalnie opisywane, aby klient wiedział, że dany produkt naprawdę został złowiony w tamtym miejscu. Podobnie sprawa dotyczy ziemniaków z Idaho. O ich popularności dowiedziałem się podczas jazdy międzystanową autostradą, podczas której przyglądałem się samochodowym rejestracjom. Jest na nich (w zależności od stanu różną czcionką, co fajnie wygląda) wypisany stan, a do tego często pod jego nazwą widnieje napis, hasło które ten stan wyraża. I tak np. Floryda jest opisana jest jako "Sunshine state" (pomarańcze na tablicy rejestracyjnej rzucają się w oczy z daleka), Nowy Jork jako "The Empire State", a Teksas jako "The lone star state" od jednej, dużej gwiazdy, która widnieje na jego fladze. Samochody z Idaho widziałem tylko kilka razy (wszak jest to stan z drugiego końca tego ogromnego kraju), a na nich z kolei umieszczony jest podpis "Famous potatoes"
Dodam jeszcze od siebie, że w stanie New Jersey (i zapewne także w innych położonych na północy wschodniego wybrzeża USA) wyraźnie zauważalne są wpływy kanadyjskie. Podczas śniadań w hotelu, na szwedzkim stole królowały typowe dla Kanady naleśniki z syropem klonowym, którego 30 grudnia 2014 spróbowałem pierwszy raz w życiu. W dniu wylotu do Polski zatrzymaliśmy się na obiad w małej restauracji w miejscowości Little Falls, gdzie z kolei zjadłem najlepszą zupę cebulową z zapiekanym serem, jakiej kiedykolwiek miałem szczęście spróbować. Ten smak nadal mnie prześladuje, kiedy tylko sobie o niej przypomnę A przecież zupa cebulowa, to danie Quebecu, który przejął je (razem z językiem) od Francuzów.
Prawdziwym hitem były dla mnie jednak smażone plastry boczku na śniadanie, solo lub z jajecznicą. Smażyliśmy je na patelni, tak żeby z zewnątrz były lekko chrupiące... i to było niebo w gębie, a przy tym śniadanie, po którym miało się siłę na cały dzień Te hotelowe naleśniki z syropem klonowym jak dla mnie za słodkie.
Co do mainstreamowych kuchni, to one też potrafią niejedno skryć. Kiedy obejmują duże kraje, zazwyczaj stanowią sumy kuchni regionalnych - a właśnie w regionach prawdziwymi królami stołów są często takie rzeczy, jakich z danym krajem na pierwszy rzut oka się nie kojarzy. Sam się o tym przekonałem, ale o tym jeszcze napiszę
Podobny klimat.kmroz - 15 Styczeń 2021, 22:23 https://www.kwestiasmaku....ax/przepis.htmlPiotrNS - 15 Styczeń 2021, 22:53 Żeberka, kapusta, kiełbasa, to brzmi jak coś, co na pewno przypasuje wielu naszym rodakom, sam chętnie bym spróbował Kuchnia w Skandynawii musi być zawsze treściwa i sycąca. Do niektórych obyczajów Norwegii trzeba się przekonać, bo ryba na śniadanie niewątpliwie dobrze służy zdrowiu, choć w Polsce raczej niewiele osób tak praktykuje. Morze Północne, to przede wszystkim pyszny łosoś, którego przyrządzanie Norwegowie opanowali do perfekcji. Warto go spróbować tam będąc, aczkolwiek znalezienie miejsca, gdzie za danie z łososia zapłacimy mniej niż stówę, łatwe nie będzie zgryźliwy tetryk - 16 Styczeń 2021, 17:21 Łosoś norweski... Zależy czy pochodzi on z połowów dalekomorskich, czy z hodowli w zamkniętych siatkami odcinkach fiordów. To robi ogromną różnice. http://www.naturalnie.pro/cala-prawda-o-lososiu/ https://www.odkrywamyzakr...koktajl-toksyn/
Zupełnie jak karpie z polskich stawów kmroz - 16 Styczeń 2021, 21:38 https://polki.pl/przepisy/kuchnie-swiata,co-proponuje-bahia,10348780,artykul.html