Forum wielotematyczne LUKEDIRT Zdjęcia, pogoda i klimat, astronomia, sport, gry i wiele więcej! Serdecznie zapraszamy!
Kulinaria - Kulinarne wpadki
Magia - 25 Wrzesień 2020, 19:17
zgryźliwy tetryk napisał/a:
Magia napisał/a:
zgryźliwy tetryk napisał/a:
Nie wiem jak ona tego "dokonywała"ale mojej pierwszej żonie zdarzało się wygotować wszystką wodę z kartofli. Garnek spalony, kartofle poprzypalane, ale niedogotowane. Ja kiedyś (za kawalerskich lat) gotując ziemniaki przysnąłem a one się rozgotowały i papka z nich przypaliła dno garnka. Tym bardziej nie rozumiem jak to można wygotować wszystką wodę w której gotuje się kartofle.
Oj można, można - jeden raz mi się zdarzyło, a później dwa dni mieszkanie wietrzyłam..
Co tak naprawdę się zdarzyło Wygotowanie wody, czy rozgotowanie na papkę kartofelków
Wygotowanie wody i spalony garnek. zgryźliwy tetryk - 25 Wrzesień 2020, 19:36 Mojej pierwszej żonie zdarzyło się wygotowanie wody i przypalenie półsurowych kartofli, a mnie rozgotowanie ziemniaków na papkę i przypalenie tej papki. Moim zdaniem przyczyną wygotowania się wody jest jej nadmierna oszczędność, czyli zbyt mała jej ilość nalana do garnka.Magia - 25 Wrzesień 2020, 20:06
zgryźliwy tetryk napisał/a:
Mojej pierwszej żonie zdarzyło się wygotowanie wody i przypalenie półsurowych kartofli, a mnie rozgotowanie ziemniaków na papkę i przypalenie tej papki. Moim zdaniem przyczyną wygotowania się wody jest jej nadmierna oszczędność, czyli zbyt mała jej ilość nalana do garnka.
W moim przypadku nie oszczędność wody tylko zajęcie się czymś ciekawszym niż ziemniaki. I tak sie to konczy zgryźliwy tetryk - 25 Wrzesień 2020, 20:27 W moim (kawalerskim) przypadku wody było dosyć, ale senność "zrobiła swoje" Wyszła kartoflanka podpalana
A tak na poprawę humoru:
Magia - 28 Wrzesień 2020, 20:03 to ja dodam porady na wpadki kulinarne.
ŚMIESZNE WPADKI PODCZAS GOTOWANIA
Czy kiedykolwiek chciałaś po prostu wejść do kuchni i stworzyć kulinarne dzieło sztuki, ale zamiast tego skończyło się katastrofą? W naszym filmiku znajdziesz zabawne filmiki, które z całą pewnością przypomną ci o kilku niezręcznych sytuacjach w kuchni.
- Jeśli wysechł ci kawior, włóż go na kilka minut do piwa. Potem odcedź i gotowe!
- Jeśli przez przypadek przypaliłaś ryż, wlej do niego trochę mleka. To go nieco namoczy i sprawi, że będzie smaczniejszy.
- Jeśli w twoim ryżu jest za dużo wody, włóż do garnka dwie kromki chleba. Powinny wchłonąć wodę.
- Jeśli przez przypadek wsypałaś do jedzenia za dużo soli, dodaj do potrawy łyżkę miodu. To zneutralizuje smak.
- By zmiękczyć mięso przed pokrojeniem i sprawić by było bardziej soczyste, włóż je do garnka wypełnionego jabłkami.zgryźliwy tetryk - 28 Wrzesień 2020, 21:00 Ad.1. Kawior to nie z mojej bajki. Chyba, że "polski kawior": Ten popijany piwkiem to pychotka
Ad. 2. i 3.
Gotujemy tylko ryż parboiled (w torebkach) i w związku z tym takie wpadki nie grożą. To samo dotyczy kasz.
Ad. 4. Na takie rzeczy które solę to by nie zadziałało, raczej dało dziwaczny smak.
Ad. 5. To już nie moja domena, tylko żony.Shira - 10 Kwiecień 2022, 05:27 Przypomniała mi się taka sytuacja, że chciałam ugotować kaszę w woreczku i zapomniałam nalać wodę do garnka , odpaliłam palnik i dobrze, że nigdzie akurat nie wyszłam, bo po chwili zaczął się unosić zapach spaleniznyfunkcyjka - 5 Czerwiec 2022, 10:33 Robiąc popcorn w mikrofali i wyjmując opakowanie zerknęłam, że nie cały popcorn się wypykał więc mądra ja, drugi raz włożyłam to samo opakowanie co poskutkowało ogromną spalenizną i spaleniem mikrofali. Od tamtej pory w domu rodzinnym nie ma i nie będzie mikrofali. xd