To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum wielotematyczne LUKEDIRT
Zdjęcia, pogoda i klimat, astronomia, sport, gry i wiele więcej! Serdecznie zapraszamy!

Kulinaria - MAGIA W KUCHNI

Magia - 30 Sierpień 2019, 23:00

Dzisiaj Magia poleca.. :)

PLEŚNIAK



Kruche ciasto:400 g mąki pszennej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki drobnego cukru, 200 g zimnego masła, 5 żółtek,1 czubata łyżka śmietany 12 proc, szczypta soli
Beza: 5 białek, 250 g drobnego cukru, 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo: 400 g dżemu z czarnej porzeczki (lub 600 g świeżych owoców wymieszanych z 2 łyżkami skrobi ziemniaczanej i 2 łyżkami cukru), blaszka o wymiarach 20x30
W dużej misce wymieszaj suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka oraz śmietanę i przesiekaj nożem wszystkie składniki, aż masa zacznie przypominać kruszonkę. Następnie szybko zagnieć jednolite i zwarte ciasto. Podziel kulę ciasta na trzy części, każdą z nich owiń folią i schowaj na godzinę do lodówki. Białka umieść w dużej misce i ubij na sztywną pianę - początkowo na wolnych obrotach, stopniowo zwiększając moc do najwyższych obrotów. Kiedy piana będzie już gęsta i sztywna, zacznij stopniowo dodawać cukier. Dodawaj go po jednej łyżce, dokładnie miksując za każdym razem, aż do uzyskania gładkiej, błyszczącej i sztywnej masy. Na koniec dodaj skrobię ziemniaczaną i jeszcze raz krótko zmiksuj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.Wyjmij ciasto z lodówki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach prosto do blaszki. Rozprowadź ciasto po całym dnie i lekko dociśnij.Na cieście rozprowadź dżem porzeczkowy, zetrzyj na jego wierzch kolejną porcję ciasta i równomiernie rozprowadź. Następnie wyłóż masę bezową i zetrzyj na nią ostatnią porcję ciasta. Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut. Po upieczeniu pleśniak powinien się studzić w uchylonym piekarniku.

zródło "moje wypieki"

Magia - 30 Sierpień 2019, 23:07

PASZTET Z CUKINII I MARCHWI



700 gram cukinii startej na dużych oczkach (ok. 3 szklanki) posolić i odstawić na godzinę , 3 marchewki starte na dużych oczkach, 2 cebule, posiekane na kostkę, 4 ząbki czosnku zmielonego, 1 szklanka kaszy manny, 1/3 szklanki oleju , 4 jajka, koperek
Cukinię myjemy dokładnie, odcinamy końcówki z dwóch końców, i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i cukinię przekładamy do dużej miski, dodajemy 1 płaską łyżkę soli i mieszamy dokładnie. W tym czasie cukinia puszcza soki przez jakieś 30 minut. Odlewamy te soki, które cukinia puściła i jeszcze rękami mocno dociskamy i odsączamy nadmiar soku, który można albo wylać z miski albo odsączyć papierem kuchennym. To ważna czynność, do której należy się przyłoży
Cebulę i czosnek zeszklić z 1 łyżką oleju i ostudzić. Czosnek dodajemy na końcu smazenia. Dobrze odcisnąć sok z cukinii, dodać marchew, cebulę z czosnkiem, kasze, olej, jajka, koperek. Wszystko dobrze wymieszać. Dodać sol, pieprz, carry, paprykę. Bardzo dokładnie wszystko mieszamy.
Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 180 stopni C a w tym czasie masę, którą mamy w misce wykładamy do keksówki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystko wyrównujemy łyżką i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy ok. 1 godzinę i 20 minut aż się zarumieni. Czasami może być 5-10 minut dłużej.

www.szczęsliva.pl

Magia - 1 Wrzesień 2019, 11:03

MURZYNEK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ



• 6 jajek,
• 1 szklanka cukru,
• 8 łyżek oleju,
• 1,5 szklanki mąki,
• 1 płaska łyżka proszku do pieczenia,
• 1 łyżka octu,
• 2 łyżki kakao,
Masa:
• 3 szklanki mleka,
• 3 opakowania budyniu czekoladowego,
• 3 łyżki cukru,
• 200g masła,
• ½ kostki gorzkiej czekolady,
Poncz: ½ szklanki mocnej kawy parzonej,
Dodatkowo: ½ puszki masy kajmakowej, 50g płatków migdałowych.
Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Do ciasta cienkim strumykiem wlewam olej. Następnie dodaję ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 45 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty nasączam zimną mocną kawą parzoną.
Masa: Dwie szklanki mleka gotuję razem z cukrem. W pozostałym mleku mieszam budynie czekoladowe. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję przez 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram. Na końcu do masy dodaję drobno pokrojoną gorzką czekoladę. Mieszam. Masą przekładam biszkopty. Wierzch ciasta smaruję masą kajmakową oraz posypuję uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.

Magia - 1 Wrzesień 2019, 11:06

WUZETKA



BISZKOPT
• 7 jajek
• 4 łyżki kakao
• 4 łyżki mąki pszennej
• 1 szklanka cukru

KREM
• 1 l schłodzonej śmietanki kremówki 36%
• 4 łyżki cukru pudru
• 1 słoiczek powideł śliwkowych
POLEWA
• 20 ml śmietanki 30%
• 200 g gorzkiej czekolady
• Aby przygotować biszkopt, ubij białka na sztywno, stopniowo dodawaj cukier, następnie żółtka. Mąkę z kakao przesiej do puszystej masy, miksując na małych obrotach. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na 30 min do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po ostudzeniu przekrój na dwa blaty.Zimną śmietanę ubij z cukrem pudrem na sztywny krem. Dolny blat biszkoptu posmaruj powidłami, a następnie śmietaną (zostaw kilka łyżek na dekoracje). Przykryj drugim biszkoptem.
Śmietanę zagotuj w garnku, dodaj kostki czekolady, rozpuść i polej cisto. Ubitą śmietanę przełóż do rękawa i udekoruj wuzetkę.

fotka kwestiasmaku.pl

Magia - 1 Wrzesień 2019, 11:21

TORT ORZECHOWY BEZ MĄKI



250 g zmielonych orzechów włoskich (zważcie je już po zmieleniu)
10-12 jaj (na święta zrobiłam z 10, a wczoraj z 12. To z większej ilości jest smaczniejsze)
250 g cukru pudru
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
poncz z alkoholu, cukru i herbaty

Przede wszystkim należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Tortownicę średniej wielkości smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem, aż powstanie pianka. Następnie do żółtek dodajemy orzechy włoskie, proszek do pieczenia i bułkę tartą (stopniowo).W osobnym naczyniu ubijamy pianę z 12 białek. Na sam koniec powoli łyżką łączymy orzechową masęz pianą z białek. Przelewamy masę do tortownicy. Pieczemy aż ciasto się zarumieni i będzie odchodziło od brzegów formy. Można po około 40 minutach sprawdzić czy ciasto jest upieczone w środku za pomocą patyczka.Upieczone ciasto musi wystygnąć zanim przełożymy je masą. Chłodne przekrawamy na pół i nasączamy ponczem.
masa:200 g zmielonych orzechów włoskich mleko, 200 g miękkiego masła, 200 g cukru pudru, alkohol
Orzechy zagotowujemy z niedużą ilością mleka, aby powstała gęsta masa. Gotowe schładzamy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i alkoholem (ja robiłam z wódką i raz z baileys). Masę orzechową dodajemy do masła i ponownie ucieramy.

Przekładamy masą ciasto, pamiętając by zostawić trochę masy do dekoracji na wierzch ciasta.

Wkładamy do lodówki, aby masa zastygła.

fotka: http://cupcakefactory.pl

Magia - 3 Wrzesień 2019, 19:23

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM



2szklanki ugotowanego ryżu
Puszka tuńczyka w oleju (mogą być dwie puszki)
Pieczarki
Średnia cebula
Świeży ogórek
Pęczek rzodkiewek
Pieprz
Papryka w proszku
Majonez


1. Smażymy drobno posiekaną cebulę na małej ilości oleju. Kiedy nabierze złotawego koloru dodajemy drobno pokrojone pieczarki i smażymy przez kilka minut.

2. Do przestudzonego ryżu dodajemy pieczarki i mieszamy. Tuńczyka odsączamy z oleju i dodajemy do ryżu.

3. Rzodkiewkę drobno kroimy. Ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ogórek jest bardzo soczysty
i przez nadmierną ilość wody sałatka może być zbyt wodnista. Aby temu zapobiec trzymamy ogórka przez kilka minut na sicie. Można go leciutko posolić (sól uwolni nadmiar wody).

4. Warzywa łączymy z ryżem. Dodajemy przyprawy i majonez.

Magia - 3 Wrzesień 2019, 19:26

MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA



Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 17 minut
Ilość porcji: 700 g kapusty

główka młodej kapusty - do 700 g, pęczek koperku, pół kostki masła - 100 g, łyżka mąki pszennej, pół szklanki wody, 2 łyżki soku z cytryny, po płaskiej łyżeczce soli, cukru i pieprzu,

Zdejmij ciemniejsze i bardziej odstające liście z kapusty. Główkę podziel na cztery części. Odkrój twarde i białe głąby. Każdy kawałek potnij ostrym nożem na cienkie paski. Poszatkowaną kapustę umieść w garnku. Wlej też pół szklanki wody. Dodaj sól, cukier i pieprz. Garnek przykryj przykrywką i wstaw na palnik. Kapustę gotuj na małej mocy palnika przez 15 minut. Po tym czasie do kapusty dodaj sok z cytryny oraz posiekany koperek i zamieszaj kapustę. Nie przykrywaj garnka. Na patelni rozpuść masło. Wsyp łyżkę mąki i dobrze rozetrzyj ją z masłem, by nie było grudek. Możesz zwiększyć moc palnika. Po chwili całość zacznie się pienić. Zasmażkę przelej do garnka z kapustą i koperkiem. Wszystko dobrze wymieszaj. Już po niecałej minucie kapusta jest gotowa. Podałam orientacyjny czas gotowania się młodej kapusty. Zazwyczaj nie trwa to dłużej niż 15-20 minut. Bardzo młoda kapusta ugotuje się szybciej. Kapusta starsza, cięższa, jaśniejsza i bardziej zwięzła może się gotować do 20-25 minut.

fotka: aniagotuje.pl

Magia - 8 Wrzesień 2019, 18:56

CIASTO NIEBO W GĘBIE



250gmąki tortowej, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 125 g masła lub margaryny, zimnej, 2 żółtka, 1 łyżka wody, zimnej, szczypta soli
WARSTWA JABŁKOWA: 800 g jabłek, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki cukru, 1 galaretka cytrynowa
WARSTWA ORZECHOWA: 150 g orzechów włoskich, 1/2 szklanki mleka, 500 ml śmietanki kremówki 30%, 2 łyżki mleka w proszku, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny, 1/4 szklanki gorącej wody POLEWA: 80ml śmietanki kremówki 30%, 80 g gorzkiej czekolady DODATKOWO: 1 paczka herbatników maślanych, 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka oraz wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy na ok.1 godz. do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy lub pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej. Przekładamy do formy i wycinamy zbyt dużą ilość ciasta. Nakłuwamy całe widelcem i pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min. do zarumienienia. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do rondelka. Dodajemy sok z cytryny i cukier i dusimy przez około 5 min. Następnie dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia, tężejącą masę wykładamy na kruche ciasto. Na czas przygotowania kremu wkładamy do lodówki.
Orzechy dokładnie mielimy. Zalewamy mlekiem i gotujemy, aż orzechy wchłoną płyn. Zostawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do przestudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy po łyżce masę orzechową, cukier puder, mleko w proszku oraz powoli wlewamy żelatynę. Masę wykładamy na jabłka i układamy herbatniki jeden obok drugiego. Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałeczki czekolady. Mieszamy do połączenia i jeszcze ciepłą smarujemy wierzch ciasta. Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

Magia - 8 Wrzesień 2019, 19:00

KROKIETY JAJECZNE



Składniki na naleśniki:
150 g mąki pszennej
300 ml mleka
50 ml wody gazowanej
2 jajka
2 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
Składniki na farsz:
6 jajek ugotowanych na twardo
1 duży por
2 łyżki masła
1/2 puszki kukurydzy
100 g tartego żółtego sera
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz Dodatkowo: 3 jajka, 2 szklanki bułki tartej, olej
Na początku przygotuj naleśniki. W dużej misce umieść mąkę, jajka i sól. Wlej mleko oraz wodę gazowaną i wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Na koniec wmieszaj rozpuszczone masło. Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż je na średnim ogniu po około 2 minuty z każdej strony.Przygotuj farsz. Pora drobno pokrój i przesmaż na maśle, aż zmięknie. Jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj usmażone pory, ser żółty, kukurydzę, majonez oraz musztardę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec farsz dopraw solą oraz pieprzem. Na każdym placku rozsmaruj dwie łyżki farszu. Boki naleśników złóż do środka i pozwijaj całość w roladki. Tak przygotowane krokiety panieruj w roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej i smaż na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.

Magia - 19 Wrzesień 2019, 19:13

CIASTO MICHAŁEK



Ciasto: 160 ml oleju rzepakowego, 200 g cukru, 120 ml wody, 3 łyżki kakao, 280 g mąki pszennej (tortowej), 6 jajek (rozmiar L), 150 g cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masę michałkową: 200 ml śmietany kremówki (30% lub 36%), 500 g serka mascarpone, 300 g cukierków Michałki, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżka wody do rozpuszczenia kawy
Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%), 4 łyżki cukru pudru, 3 łyżki żelatyny, 80 ml wrzątku do rozpuszczenia żelatyny Poncz do nasączenia ciasta: 200 ml przegotowanej wody, 2 łyżki cukru Dodatkowo: Około 300 g dżemu wiśniowego, Kawałek czekolady mlecznej lub deserowej
Do rondelka wlewamy olej oraz wodę i dosypujemy cukier i kakao. Podgrzewamy, na małym ogniu, mieszając. Gdy cukier z kakaem rozpuści się zdejmujemy rondelek z gazu i studzimy.W misce ubijamy mikserem białka na sztywno. Następnie dodajemy cukier, ciągle mieszając. Gdy cukier połączy się z pianą, dodajemy po jednym żółtku. Ustawiamy mikser na najmniejsze obroty i cienkim strumieniem dolewamy płyn z wody, oleju i kakao, który wcześniej przyszykowaliśmy. Gdy wszystko się wymiesza, odstawiamy mikser. Dodajemy stopniową przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i wszystko delikatnie mieszamy łyżką, do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 24×38 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół). Pieczemy około 35 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Blaszkę z ciastem zostawiamy na około 15 min w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Po tym czasie blaszkę wyciągamy i studzimy. Następnie wyciągamy ciasto z blaszki, pozbywamy się papieru do pieczenia. Górę ciasta, w razie potrzeby, równamy. Ciasto przecinamy wzdłuż na połowę, tak aby wyszły nam dwa równe placki.
Masa Michałkowa. W misce ubijamy śmietanę kremówkę. Nadal miksując, ale już na mniejszych obrotach dodajemy cukier puder i stopniowo serek mascarpone. Następnie dodajemy kawę, rozpuszczoną w łyżce wody. Na koniec dodajemy cukierki Michałki, starte na tarce o grubych oczkach. Miksujemy na wolnych obrotach, tylko tyle, żeby rozprowadzić Michałki po całej masie.
Składamy ciasto.Jeden placek ciasta nasączamy ponczem, przygotowanym z wody i cukru. Następnie ciasto smarujemy dżemem wiśniowym (możemy zastąpić innym dżemem, najlepiej żeby miał kwaskowaty smak). Na to wykładamy masę Michałkową. Masę rozprowadzamy po całym cieście, którą przykrywamy drugim plackiem ciasta, również nasączonym musem. Lekko dociskamy ciasto do masy, a w razie potrzemy szpatułką wyrównujemy masę, która wyszła po bokach ciasta.
Masa śmietanowa.W misce ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. Następnie dolewamy wystudzoną żelatynę, rozrobioną w 80 ml wrzątku i przestudzoną. Mieszamy mikserem na mniejszych obrotach, żeby dobrze rozprowadzić żelatynę po całej masie. Masę śmietanową wykładamy na wierzch ciasta, równomiernie rozprowadzając. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi, a następnie ścieramy mleczną lub deserową czekoladę, po całej powierzchni ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na 12 god



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group