To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum wielotematyczne LUKEDIRT
Zdjęcia, pogoda i klimat, astronomia, sport, gry i wiele więcej! Serdecznie zapraszamy!

Kulinaria - MAGIA W KUCHNI

Magia - 11 Listopad 2023, 23:43

zgryźliwy tetryk napisał/a:
A co sądzisz o tym niemieckim przysmaku :?:


Ogólnie nie przepadam za wędzonym schabem w kapuście. Nie moje klimaty. Z niemieckich potraw wolę Schwäbischer Kartoffelsalat. :-)

zgryźliwy tetryk - 12 Listopad 2023, 17:27

A ja golonkę po bawarsku. https://kuchnialidla.pl/golonka-po-bawarsku
PiotrNS - 12 Listopad 2023, 23:30

Za tłustymi potrawami i tego typu "ciężkimi" smakami jakoś szczególnie nie przepadam. Golonkę w piwie akurat lubię, ale na zasadzie "od czasu do czasu", nie tak abym mógł się nią zajadać szczególnie często. Zwykła ugotowana w wodzie jakoś mi nie podchodzi, trochę bez wyrazu jak dla mnie.
Sałatka ziemniaczana ujdzie, choć mam inne ulubione sałatki :) Niemieckie potrawy nieszczególnie mi leżą - wolę specjały szwajcarskie i austriackie z większym udziałem sera i mniej tłuste.

zgryźliwy tetryk - 13 Listopad 2023, 16:52

PiotrNS napisał/a:
Zwykła ugotowana w wodzie jakoś mi nie podchodzi, trochę bez wyrazu jak dla mnie.

Chyba, że ugotowana jest w kapuście kiszonej. Tak samo gotować można "ratki" czyli nóżki wieprzowe. https://kuron.com.pl/artykuly/przepisy/potrawy-miesne/nozki-wieprzowe-w-kapuscie/
https://pychotka.pl/nozki-wieprzowe-lub-golonka-w-kapuscie-z-grzybami

Magia - 11 Grudzień 2023, 23:24

PIERNIK Z POWIDŁAMI I MARCEPANEM




Szybki, prosty, przełożony nadzieniami jeszcze przed pieczeniem.
Mięciutki i aromatyczny, gotowy do podjadania od razu.
Składniki ciasta:
500 g mąki pszennej
200 g miodu
100 g masła
100 g cukru trzcinowego
1 jajko, duże
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
opakowanie przyprawy do piernika
słoik powideł śliwkowych
200 g masy marcepanowej
W garnuszku rozpuścić masło z miodem, cukrem i przyprawą do piernika, masa ma być ciepła, jednak nie wrząca.
Do przesianych sypkich składników dodać mokre, wymieszać dodać lekko roztrzepane jajko i wymieszać raz jeszcze.
Ciasto schłodzić w lodówce. Foremkę 20 x 30 cm włożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na wielkość foremki. Pierwszą część przełożyć do formy, posmarować powidłami, posypać startym marcepanem. Położyć drugą część cista, piec 45 minut w 175*.
Jeszcze gorący
posmarować lukrem, przygotowanym z 1/2 szklanki cukru pudru i soku z cytryny.
Masę marcepanową kupuje w Lidlu w 200 g kostkach.



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group