To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum wielotematyczne LUKEDIRT
Zdjęcia, pogoda i klimat, astronomia, sport, gry i wiele więcej! Serdecznie zapraszamy!

Kulinaria - MAGIA W KUCHNI

Magia - 19 Wrzesień 2019, 19:15

CIASTO Z GRZEŚKAMI (BEZ PIECZENIA)



Składniki:
• 600 ml mleka 3,2%
• 3 opakowania bitej śmietany „Śnieżki”
• 8 wafli czekoladowych „Grześki”
• 4 łyżki żelatyny
• 80 ml wrzątku do żelatyny
Dodatkowo:
• 300 g dżemu malinowego
• 1,5 opakowania herbatników maślano – kakaowych (opakowanie po 250 g)
Wykonanie:
Blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy pierwszą warstwę herbatników kakaowych, które smarujemy warstwą dżemu malinowego. Dżem przykrywamy drugą warstwą herbatników kakaowych. Blaszkę ostawiamy na chwilę.
Do miski wlewamy zimne mleko z lodówki i ubijamy mikserem, wsypując trzy opakowania śnieżki. Ubijamy, aż masa zrobi się gęsta (zamiast śnieżki możemy użyć 600 ml śmietanki kremówki 30%, wtedy ze składników przepisu pomijamy mleko i dodajemy cukier puder). Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy pokrojone w kawałeczki 6 wafelków typu Grzesiek. Następnie dodajemy wystudzoną żelatynę rozrobioną w 80 ml wrzątku. Mieszamy mikserem, aż żelatyna dokładnie się rozprowadzi po całej masie.
Tak przygotowaną masę wykładamy na herbatniki. Rozprowadzamy po całej powierzchni i równamy górę. Górę posypujemy dwoma pokrojonymi na małe kawałeczki wafelkami typu Grzesiek. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na 12 godz.

kmroz - 27 Wrzesień 2019, 17:25

Piękne i smakowite zdjęcia, aż się zachciało jeść :D
Magia - 3 Październik 2019, 19:35

kmroz napisał/a:
Piękne i smakowite zdjęcia, aż się zachciało jeść :D


To wstawiam następne. :)

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA



2kg ziemniaków, 500 g cebuli - 5 średnich cebul, 400 g boczku surowego wędzonego, 100 g żółtego sera - 6 plasterków, 50 g sera cheddar , 150 g śmietanki 30 % - pół szklanki ,2 duże jajka, 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia, przyprawy: po łyżeczce gałki muszkatołowej, soli i słodkiej papryki oraz szczypta pieprzu
Obrane ziemniaki zalej w garnku zimną wodą. Wsyp płaską łyżkę soli. Garnek przykryj przykrywką i ustaw wysoką moc palnika. Gdy ziemniaki zaczną się gotować zmniejsz moc palnika i gotuj je nie dłużej niż piętnaście minut licząc od zagotowania wody. Odlej wodę i odłóż ziemniaki do lekkiego przestudzenia. Młode ziemniaki obieramy po ugotowaniu.. Boczek surowy, wędzony bez skóry pokrój w drobną kostkę. Boczek możesz zamienić na dobrą kiełbasę. Pokrojony w kostkę boczek umieść na zimnej patelni. Ustaw średnią moc i zacznij go podsmażać. Tłuszcz zacznie się wytapiać, jednak nie będzie go na tyle dużo, by podsmażyć na nim również cebulkę. Wlej zatem jeszcze dodatkowo trzy łyżki leju roślinnego do smażenia lub też smalcu. Po kilku minutach podsmażania boczku możesz też dodać na patelnię poszatkowaną drobno cebulę. Całość podsmażaj cały czas bez przykrywki, na średniej mocy palnika do wytopienia tłuszczu z boczku i zarumienia go. Cebulka powinna się zeszklić i tylko lekko przypiec. Naczynie żaroodporne 20 x 30 x 6 cm. wysmaruj od środka odrobiną tłuszczu. ziemniaki pokrój na grubsze plasterki i rozłóż równo w formie. Na ziemniaki wyłóż połowę farszu z patelni oraz ułóż plasterki sera żółtego lub zetrzeć kawałek żółtego sera. Na koniec wyłóż drugą warstwę z ziemniaków. Zetrzyj ser żółty zwykły lub ser żółty cheddar. Do miseczki wbij dwa jajka, wlej pół szklanki śmietanki 30 % oraz dodaj przyprawy: po łyżeczce gałki muszkatołowej, soli i słodkiej papryki oraz szczyptę pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką. Jajeczno śmietanowy sos rozlej po całej powierzchni zapiekanki ziemniaczanej. Na samym końcu rozłóż resztę farszu z boczku i cebulki. Całość możesz też posypać świeżymi, siekanymi ziołami. Polecam mieszankę szczypiorku i natki pietruszki. Brytfankę z gotową do pieczenia zapiekanką ziemniaczaną umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wybierz środkową półkę z opcją pieczenia góra/dół. Zapiekankę ziemniaczaną piecz bez przykrycia przez 40 minut.

Magia - 3 Październik 2019, 19:38

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ



• mała kapusta pekińska lub pół średniej - 200 g
• średnia marchewka - 140 g
• małe jabłko - 150 g
• płaska łyżeczka soli
• łyżka jogurtu naturalnego
Wybierz małą kapustę pekińską lub kapustę średniej wielkości. Kapustę poszatkuj drobno nożem i przełóż do miski. Biała końcówka/głąb nie będzie potrzebny. Potrzebujesz około 200 gramów poszatkowanej kapusty. Całość posyp płaską łyżeczką soli. Kapustę z solą ugnieć przy pomocy okrągłego tłuczka. Wystarczy chwila ugniatania kapusty. Miskę z kapustą odstaw na bok. Średniej wielkości marchew obierz i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Twarde i dość soczyste jabłko obierz i również zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Ogryzek wyrzuć. Ja użyłam jabłka Ligol, jednak bardzo dobre będzie też jabłko kwaśniejsze. Otrzymałam około 100 gramów tartej marchewki i 110 gramów tartego jabłka. Kapustę, tartą marchew i jabłko wymieszaj razem dokładnie. Na koniec dodaj jeszcze łyżkę jogurtu naturalnego. Jeśli zaś chcesz, by surówka miała ostrzejszy smak, to możesz zamiast jogurtu dodać łyżkę majonezu oraz szczyptę białego pieprzu. Jogurt można też zastąpić kwaśną śmietaną. Zamieniając jogurt na śmietanę lub majonez surówka będzie miała więcej kalorii. Jeśli dodasz majonez to, surówka z kapusty pekińskiej będzie miała około 70 kalorii na 100 gramów surówki. Surówka z kapusty pekińskiej najlepiej smakuje po godzinie od wymieszania składników. Przechowuj ją w lodówce do dwóch dni.

Aniagotuje.pl

Magia - 3 Październik 2019, 19:40

CUKINIA FASZEROWANA WARZYWAMI I RYŻEM



• 1 łyżka oliwy
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka sosu sojowego
• sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, suszona bazylia, kurkuma
• 250 ml bulionu
• 100 g ryżu
• 3 cukinie (po ok. 370 g)
• 2 pomidory lub pomidory w puszce bez skórki
• 1 papryka
• 1 jajko
• 150 g tartego sera (np. mozzarelli)
Na dużej patelni na oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę, pod koniec dodać starty czosnek. ( ewentualnie zwiększyć ogień i dodać zmielone mięso). Smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Teraz dodać dodatkową cukinię pokrojoną w kostkę Dodać sos sojowy oraz przyprawy: sól, pieprz oraz po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, bazyli oraz kurkumy. Na koniec dodac pokrojoną paprykę i pomidory z puszki. Smażyć jeszcze przez 1 minutę, ewentualnie dodać gorący bulion, wsypać ugotowany ryż i wymieszać. Jeśli na koniec pozostał jakiś płyn, należy go wygotować bez przykrycia..
W międzyczasie przygotować cukinię: piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Cukinię umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozcięciem do góry. Łyżeczką wybrać miąższ ze środka. Połówki cukinii doprawić solą.Do ugotowanego mięsa na patelni dodać posiekany miąższ cukinii, połowę jednego pomidora (obranego i pokrojonego w kosteczkę) i smażyć wszystko jeszcze przez ok. 5 minut. Odstawić z patelni i po lekkim przestudzeniu dodać jajko, wymieszać. Powstałym farszem wypełnić wgłębienia w cukinii. Posypać tartym serem i ułożyć plasterki pomidora. Wstawić do piekarnika na około 25 minut, 180 stopni C.

Magia - 6 Październik 2019, 21:01

ZUPA KOPERKOWA



1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, spory pęczek koperku, 3 ziemniaki - 280 g, 3 młode marchewki - 150 g, 1 dymka ze szczypiorkiem, 2 łyżki masła klarowanego, 4 łyżki śmietanki kremówki 30 % , przyprawy: płaska łyżeczka soli, po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej oraz oregano, szczypta kurkumy
Wszystkie warzywa umyj i obierz. W garnku zacznij roztapiać dwie łyżki masła klarowanego lub oliwy. Obrane: ziemniaki, marchew i cebulkę dymkę ze szczypiorem pokrój na kawałki. Ziemniaki w kostkę, marchew i cebulkę w plasterki. Szczypiorek posiekaj drobno. Warzywa wymieszaj i podsmażaj tak bez przykrycia przez 10 minut. Po tym czasie do garnka wlej litr bulionu warzywnego lub drobiowego. Dodaj też przyprawy: płaska łyżeczka soli, po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej oraz oregano i szczypta kurkumy. Oregano możesz pominąć w przepisie. Ja lubię je dodawać do koperkowej zupy, jednak nie jest to konieczne zioło. Kurkumę dodaję dla podbicia żółtej barwy w zupie.. polecam. Zupę przykryj przykrywką i gotuj na małej mocy palnika przez 15 minut. Po tym czasie warzywa powinny być już miękkie. Niech zupa gotuje się na małej mocy palnika. Dodaj do niej umyty i drobno posiekany koperek i gotuj kolejne pięć minut. Na tym etapie już nie przykrywam zupy przykrywką. Na samym końcu dodaj też cztery łyżki śmietanki kremówki 30 %. Śmietankę możesz zastąpić mlekiem lub kwaśną śmietaną homogenizowaną 18 %. Lubię zaprawiać zupy śmietanką 30 %, ponieważ nie trzeba jej hartować przed dodaniem do zupy. Jeśli jednak chcesz zabielić zupę koperkową śmietaną kwaśną 18 %, to pamiętaj o tym, że musisz ją najpierw zahartować. Do miseczki ze śmietaną i mąką wlej chochelkę wrzącej zupy z garnka. Zamieszaj w miseczce i dopiero tak zahartowywaną śmietanę dodaj do garnka. Zupę zamieszaj i wyłącz, jak tylko ponownie się zagotuje. Zupa koperkowa można podać z ryżem lub makaronem tylko osobno je ugotuj.

aniagotuje.pl

Magia - 6 Październik 2019, 21:04

ZUPA ZIEMNIACZANA



800g ziemniaków, 2 spore cebule – 350g, 3 mniejsze marchewki - 300 g, 1 średnia pietruszka - 150 g, 1 litr wody - 4 szklanki, kawałek kiełbasy np. podwawelska - 200 g, 6 łyżek oleju roślinnego, 3 łyżki masła, 3 łyżki śmietanki 30 %, łyżka mąki pszennej, po garści siekanej natki pietruszki i szczypiorku, przyprawy: listek laurowy, łyżka majeranku, płaska łyżka soli, po pół łyżeczki pieprzu i kurkumy
Do garnka, w którym będziesz gotować zupę wlej sześć łyżek delikatnej oliwy lub olej roślinny. Cebule obierz i posiekaj drobno. Do garnka dodaję poszatkowaną cebulę i podsmażam dziesięć minut na bardzo małej mocy palnika. Cebula ma się tylko zeszklić. Przez cały proces podsmażania cebuli nie przykrywam garnka przykrywką. Mieszam też co jakiś czas całość przy pomocy drewnianej łyżki.Podczas gdy cebula się podsmaża, obieram i kroję w drobną kostkę korzeń pietruszki oraz marchewki. Dodaję je do zeszklonej cebuli. Od momentu wrzucenia cebuli do momentu dodania pietruszki i marchewki powinno minąć około 20 minut. Zaraz po dodaniu warzyw wlej też cztery szklanki wody. Dodaj też obrane i pokrojone w małą kostkę (jeden centymetr) ziemniaki a także: listek laurowy, łyżkę majeranku, płaską łyżkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Zupę gotuj na trochę mniejszej niż średnia moc palnika przez kolejne 20 minut - tym razem już pod przykrywką. Po tym czasie dodaj trzy łyżki masła, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz po garści siekanej natki pietruszki oraz siekany szczypiorek. Zupę ziemniaczaną zamieszaj i gotuj na małej mocy palnika przez niecałe 10 minut. Możesz pominąć kiełbasę w przepisie lub dodać zamiast niej kawałek parzonego boczku. Przed wyłączeniem zupy dodaj jeszcze trzy łyżki śmietanki 30 % wymieszane z łyżką mąki pszennej oraz pół łyżeczki kurkumy. Gdy zupa ponownie się zagotuje można ją wyłączyć. Sprawdź wówczas, czy potrzebujesz dodać do niej np. więcej soli i pieprzu. Możesz pominąć kurkumę w przepisie.

aniagotuje.pl

Magia - 6 Październik 2019, 21:06

PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA



mąka pszenna 300 g, bulion na włoszczyźnie Knorr 1 szt., woda 120 ml, jajka 1 szt., sól 5 g, szpinak (świeży lub mrożony) 0.5 kg, ser feta 200 g, cebule szalotki 3 szt., ząbek czosnku 4 szt., masło 1 łyżka
Za pomocą miksera wymieszaj mąkę z solą, ciepłą wodą i jajkiem. Następnie wyrabiaj ręcznie gładkie ciasto pierogowe. Gotowe odstaw do lodówki na 20 minut. Przygotuj farsz. Szpinak oczyść. Szalotki i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na patelni smaż czosnek, szalotki, następnie dodaj szpinak i kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Smaż, do momentu, kiedy wszystko się połączy przez kilka minut. Po usmażeniu, jeśli to konieczne, odlej nadmiar płynu. Przełóż szpinak do miski.
Dodaj ser feta i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 20 minut. Ciasto pierogowe wałkuj na cienkie placki, wytnij małe okrągłe kształty, nakładaj farsz i zwijaj klasyczne pierogi. Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku, podawaj od razu lub na przykład smażone.
Ciasto: 500 g mąki pszennej , 1 łyżka oleju np. słonecznikowego , 1 łyżeczka sól morska , 250 ml wody Farsz: 400 g świeżego szpinaku , 400 g twarogu , 2 cebule , 3 ząbki czosnku , 1 łyżka masła Sól morska , Pieprz czarny mielony w torebce , 1 duża szczypta, Gałka muszkatołowa mielona
Mąkę przesiej do miski i dodaj sól oraz olej. Delikatnie wymieszaj wszystko łyżką, a następnie stopniowo dolej przegotowaną wodę i zagnieć na gładkie i elastyczne ciasto. Uformowane ciasto przykryj ręcznikiem na czas przygotowania farszu.Szpinak opłucz pod bieżącą wodą i pokrój go na mniejsze kawałki. Twaróg rozgnieć w misce widelcem. Roztop masło na patelni i zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj rozgniecione przez praskę ząbki czosnku oraz posiekany szpinak i delikatnie podsmaż. Dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i dużą szczyptą gałki muszkatołowej. Odstaw do ostygnięcia, a następnie wymieszaj dokładnie z twarogiem. Zlepione pierogi odłóż na ręcznik. Następnie wrzucaj je kolejno do garnka z wrzącą i osoloną wodą i co jakiś czas delikatnie mieszaj, aby nie przywarły do dna i się nie posklejały. Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj pierogi przez ok. 2 min. do czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.

zródło Przepisy.pl

Magia - 6 Październik 2019, 21:22

TORT TIRAMISU



• 6 jaj
• 200 g cukru
• 140 g mąki pszennej tortowej
• 4 łyżki mąki ziemniaczanej
• 160 ml espresso
• 160 ml likieru kawowego
• 6 łyżek kakao
MASA
• 1 kg sera mascarpone
• 8 żółtek
• 8 łyżek cukru pudru
Białka ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier, następnie na mniejszych obrotach powoli dodawaj żółtka oraz przesiane mąki. Delikatnie wymieszaj. Wlej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 40 minut w temperaturze 170 stopni Po upieczeniu i ostudzeniu biszkoptu przekrój go na 3 równe krążki.Aby przygotować masę, zagotuj w garnuszku 2 szklanki wody, na garnek połóż szklaną miseczkę z żółtkami, tak aby były podgrzewane przez parę. Do miski wsyp cukier i ubij, następnie zdejmij miskę z pary.W innej misce zmiksuj mascarpone, aby stał się puszysty, dodaj żółtka i wymieszaj drewnianą łyżką, następnie zmiksuj na delikatnych obrotach. 1/3 masy przełóż do osobnego naczynia i włóż do lodówki.Blaty biszkoptu kolejno skrapiaj kawą z likierem i smaruj kremem, następnie posyp przesianym kakao. Kiedy ułożysz ostatni krążek, wysmaruj boki pozostałym kremem z lodówki. Ciasto odstaw do lodówki na noc, a przed podaniem oprósz kakao.

gotowanie onet.pl

Magia - 6 Październik 2019, 21:24

TARTA Z RABARBAREM



ciasto kruche: 300g mąki pszennej - około 1 i 3/4 szklanki, kostka masła - 200 g, 6 łyżek cukru pudru - 80 g wsad rabarbarowy: 650 g rabarbaru - 4-6 łodyg, 2 płaskie łyżki cukru , płaska łyżeczka cynamonu.
Do miski przesiej 300 gramów (1 i 1/3 szklanki) mąki pszennej tortowej. Dodaj sześć łyżek cukru pudru (pół szklanki) .Zimne masło pokrój w kostkę. Sprawnie i szybko zagnieć ciasto. Z ciasta uformuj kulę. Lekko ją spłaszcz i zawiń w folię i odłóż do lodówki na pełną godzinę.
W tym czasie możesz sobie przygotować foremkę na tartę. Wystarczy, że od środka wysmarujesz ją masłem. Ja użyłam formy ceramicznej do tarty o średnicy 24 cm.
Umyj rabarbar i osusz łodygi. Odetnij zgrubiałą i wygiętą część łodygi, która rośnie przy ziemi oraz część łączącą łodygę z zielonym baldachimem. Łodyg nie obieraj. Dzięki temu tarta będzie miała ładniejszy, malinowo różowy kolor i więcej smaku. Każdą łodygę pokrój na małe plasterki nie grubsze niż 1 cm. Po godzinie chłodzenia ciasta kruchego odwiń je z folii i podziel na dwie równe części. Jedną część rozwałkuj na placek o średnicy trochę większej niż dno foremki. Ciasto warto rozwałkować na bardzo lekko oprószonym mąką blacie lub stopnicy. Wałek zawsze dodatkowo oprószam mąką przed użyciem. Drugą połówkę ciasta kruchego odłóż do lodówki.

Placek z ciasta przełóż do formy i wpasuj go w wewnętrzne ranty foremki. Nadmiar ciasta odetnij nożem od zewnątrz rantów. Możesz dołożyć je do drugiej połówki. Na formę z ciastem kruchym wyłóż osuszony i pokrojony rabarbar. Całość oprósz płaską łyżeczką cynamonu oraz dwiema łyżkami cukru . Drugą połówkę ciasta kruchego wyjmij z lodówki i rozwałkuj tak samo jak pierwszą. Tym razem ciasto podziel na plaski. Możesz to zrobić przy pomocy noża lub radełka do ciast. Na cieście ułóż kratkę z pasków ciasta. Formę z tartą rabarbarową umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz do 50 minut, aż zrobi się rumiane. Polecam obserwować tartę w trakcie pieczenia. Pieczemy ją dość długo i w wysokiej temperaturze. Jeśli tarta mocno rumieni się już w połowie pieczenia, to znaczy, że w piekarniku jest za wysoka temperatura i należy ją zmniejszyć. Tarta rabarbarowa powinna się piec minimum 45 minut.
Po upieczeniu możesz od razu wyjąć tartę z piekarnika. Po przestudzeniu zawsze dodatkowo oprószam lekko tartę cukrem pudrem.

aniagotuje.pl



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group