W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre produkty - ucieramy masło, cukier, jajko, imbir i miód. Do utartej masy stopniowo dodajemy suche składniki, wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je na stolnicy i wycinamy ciasteczka (za pomocą wybranych foremek). Ciasteczka pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Ich smak i zapach są niesamowite.
Składniki na około 25-30 sztuk:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50g zmielonych orzechów włoskich
100g cukru
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
1 jajko
100g schłodzonego masła
150g dżemu lub marmolady z czerwonej porzeczki (ja użyłam konfitury malinowej)
100g gorzkiej czekolady, połówki orzechów włoskich
Mąkę wymieszać ze zmielonymi orzechami, cukrem i przyprawami. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić je na około 30 minut do lodówki. Piekarnik nastawić na 170oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C).Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 3mm. Z ciasta wycinać okrągłe ciasteczka o średnicy około 5-6cm i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 10-12 minut, aż ładnie się przyrumienią. Dżem podgrzać mieszając i przełożyć nim ciasteczka. Czekoladę roztopić na parze. Na każde przełożone ciasteczko dżemem nałożyć około 1 łyżeczki roztopionej czekolady i położyć na niej połówkę orzecha włoskiego.
Orzechowe ciasteczka z dżemem odstawić, aby czekolada stężała.
malacukierenka.plMagia - 10 Grudzień 2019, 00:27 PIERNIK Z HERBATĄ
Składniki:
3 szkl. mąki
1 szkl. miodu
1 szkl oleju
1 szkl.mocnej herbaty
4 jajka
2 łyżeczki sody
przyprawa do piernika
1 szkl. cukru
Na masę:
6 łyżek błyskawicznej kaszy manny
1/2 litra mleka
1 niepełna szkl.cukru
1 kostka masła lub margaryny(250 g)
sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce i wyrabiamy z nich ciasto.
Dzielimy na 3 części.Oddzielnie pieczemy 3 placki każdy po 40 min w temp 150 stopni(duża prostokątna blaszka). Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem,pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka.Mieszając ponownie zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
W misce miksujemy masło lub margarynę i cały czas miksując dodajemy po łyżce ostudzonej kaszy manny.Na koniec gotową masę mieszamy z sokiem z cytryny.placki przekładamy masą i wkładamy do lodówki na noc żeby zmiękło-na drugi dzień jest już mięciusieńkie i rewelacyjne.
https://www.swojskiejedzo...ieciutki-i.htmlMagia - 15 Grudzień 2019, 20:50 Dzisiaj coś na Wigilię. Proponuję rybę w galarecie. W takim wydaniu będe ja robić po raz pierwszy. Tylko bez jajek groszku i tym podobnym dodatkom. Sama ryba i marchewka znajda się na półmisku.
500 kg ryby bez skóry i ości(u mnie dorsz)
2 jajka
2 płaskie łyżki kaszy manny
1 łyżka bułki tartej
pół łyżeczki pieprzu białego lub cytrynowego
płaska łyżeczka soli
łyżka posiekanego koperku
na galaretę:
włoszczyzna (3 marchewki,2 pietruszki, seler, por, cebula)
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
łyżeczka soli
ok 10 kulek pieprzu
żelatyna (ok 5-6 łyżeczek na litr wywaru)
do klarowania wywaru:
ocet jabłkowy 3 łyżki
białko
Włoszczyznę, liście laurowe ,ziele ,pieprz i sól wkładamy do garnka, zalewamy ok 2 litrami wody, gotujemy przez ok 1 godz.
Rybę mielimy, dodajemy ,bułkę tartą, kaszę mannę, jajka, sól, pieprz i koperek. dokładnie mieszamy, masę nakładamy na kawałek gazy i zawijamy tworząc kształt wałka. Mocno ściskamy, zawiązujemy końce sznurkiem. Jak wywar się ugotuje ,przecedzamy go i gotujemy w nim nasz pakunek z ryby przez 30 min. po tym czasie studzimy.
Do zimnego wywaru wlewamy białko i ocet jabłkowy ,energicznie mieszając ,zaczynamy podgrzewać, cały czas mieszając najlepiej trzepaczką. Jak się zagotuje, wyłączamy i przecedzamy na sitku wyłożonym gazą (gazę składamy dwu lub trzykrotnie ,żeby była gęsta ),Na półmisku układamy pokrojoną w plastry rybę jajka ,marchewkę i pieczarki pokrojone w plasterki i groszek.
Do lekko przestudzonej zalewy wsypujemy żelatynę (ilość zależy od tego ile wywaru wam zostało)
mieszamy, zostawiamy na kilka minut żeby spęczniała. Po tym czasie podgrzewamy na małym ogniu ,żeby żelatyna całkiem się rozpuściła(nie może się zagotować),doprawiamy ją jeszcze do smaku, solą ,pieprzem i octem ,ewentualnie maggi jak lubicie i polewamy wywarem naszą rybę na talerzu. Schładzamy ją w lodówce do całkowitego stężenia. Powyżej dokładnie wydać jak robię tą rybę na filmiku-zapraszam do obejrzenia.
na farsz:
5 filetów matjasów
jedna cebula
ok 3 łyżek bułki tartej
2- 3 łyżki masła
na ciasto
4 szkl mąki pszennej
1,5 szkl wrzątku
4 łyżki oleju
pół łyżeczki soli
Śledzie moczymy w wodzie ok 2 godzin, próbujemy czy to wystarczy, jeśli jeszcze dalej są za słone to moczymy dłużej,(w trakcie moczenia zmieniamy wodę 2-3 razy ),wymoczone śledzie kroimy w drobną kostkę.
Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim cebulkę, jak się ładnie zaszkli to dodajemy śledzie i smażymy ok 10 min,(żeby woda którą puszczą odparowała i zaczęły się podsmażać)Jak się lekko podrumienią to dodajemy bułkę tartą i jeszcze chwilę podsmażamy ,żeby się przyrumieniła. Studzimy.
Z podanych składników zagniatamy ciasto, gotowe wykładamy na stolnicę i przykrywamy miską najlepiej szklaną i zostawiamy na kilka minut żeby odpoczęło .Następnie cienko rozwałkowujemy ,wykrajamy kółka, nakładamy farsz i lepimy uszka.Gotowe układamy na posypanej mąką deseczce ,żeby się nie skleiły. Gotowe uszka wrzucamy do gotującej się wody, lekko zamieszamy i gotujemy pod przykryciem kilka minut, aż wszystkie wypłyną ,wtedy odkrywamy i gotujemy jeszcze ok 2 minut i wyjmujemy do miski,możemy je skropić lekko oliwą ,żeby się nie posklejały.Uszka podajemy w barszczu.Magia - 15 Grudzień 2019, 21:10 Barszcz wigilijny - prosty sposób
zgryźliwy tetryk - 12 Styczeń 2020, 19:57 Pozwolę sobie na drobny "zgryźliwy" żarcik Magia - 20 Marzec 2020, 23:17 MINI BABECZKI
Składniki na 12 sztuk:
2 duże jajka
4 łyżki budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
4 łyżki gęstej śmietany 18%
6 łyżki oleju
6 łyżki cukru
10 łyżek mleka
12 łyżek mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Wszystkie składniki zmiksować dokładnie do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Przełożyć do natłuszczonych foremek ( piekłam w silikonowych foremkach) Piec w 170*C przez około 20-25 minut. Po wystudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.
pasja ali - kochanowskiejkmroz - 16 Kwiecień 2020, 15:34 Magia , masz jakieś nowe ciekawe przepisy? Bo aż zatęskniłem za urozmaiceniem w jedzeniu przez ostatnie tygodnie Magia - 25 Kwiecień 2020, 21:18
kmroz napisał/a:
Magia , masz jakieś nowe ciekawe przepisy? Bo aż zatęskniłem za urozmaiceniem w jedzeniu przez ostatnie tygodnie
Kmroz przepisów mam mnóstwo jednak czasu trochę mniej. ale co jakiś czas coś dorzucę.
BALLADYNA
BISZKOPT:1/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub 0,5 szkl. pszennej, 1/4 szklanki cukru, 4 jajka
KREM:3 szklanki mleka, 2 budynie śmietankowe (40 g każdy)
4 łyżki cukru, kostka masła (200g)
MUS TRUSKAWKOWY: 2 szklanki mrożonych truskawek, 1 szklanka wody
2 galaretki truskawkowe
Białka zmiksuj ze szczyptą soli. Dodawaj stopniowo cukier i dalej ubijaj aż masa będzie sztywna. Dodaj żółtka i zmiksuj do połączenia składników. Do masy wsyp obydwie mąki i wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką;
Masę na biszkopt wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw biszkopt do nagrzanego do ok. 170 st C piekarnika na ok. 20 min;
Dwie szklanki mleka zagotuj z cukrem;
Do reszty mleka wsyp proszki budyniowe i dokładnie wymieszaj;
Do gotującego się mleka wlej rozmieszane proszki budyniowe i mieszaj, tak aby nie powstały grudki. Gotowy budyń odstaw do wystudzenia;
Truskawki zblenduj na gładki mus,następnie przelej do rondeka, dodaj szklankę wody i zagotuj. Do gotującego się musu wsyp galaretki i wymieszaj, zdejmij z ognia i odstaw do stężenia. Miękkie masło utrzyj mikserem. Wystudzony budyń dodawaj po łyżce do masła ciągle miksując. Wyłóż masę budyniową na biszkopt
Tężejący mus truskawkowy wyłóż na krem i wyrównaj. Włóż ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc.