To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum wielotematyczne LUKEDIRT
Zdjęcia, pogoda i klimat, astronomia, sport, gry i wiele więcej! Serdecznie zapraszamy!

Kulinaria - MAGIA W KUCHNI

Magia - 25 Kwiecień 2020, 21:55

MAKARON ZE SZPINAKIEM




500 g makaronu
450 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku (lub wg uznania)
20 g sera blue
100ml śmietany 18%
sól, pieprz, starty ser parmezan.

Makaron gotujemy al dente według wskazówek podanych na opakowaniu. Odcedzamy. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj wyciśnięty czosnek i rozmrożony szpinak. Smaż razem kilka minut stale mieszając. Następnie dodaj pokruszony ser blue, wlej śmietankę i duś jeszcze ok. 6 minut na wolnym ogniu. Całość dopraw pieprzem i solą. Gotowy szpinak dokładnie wymieszaj z wcześniej ugotowanym makaronem. Gotowe danie posypać startym parmezanem.

Magia - 25 Kwiecień 2020, 22:08

MAKARON Z MIĘSEM MIELONYM I POMIDORAMI



500 g mięsa mielonego
pomidory w puszce (400 g)
250 g passaty pomidorowej
duża cebula
3 duże ząbki czosnku

przyprawy: bazylia oregano, tymianek, rozmaryn
sól, pieprz

oliwa z oliwek
parmezan (lub inny ser) do posypania

Cebule kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zezłocenia.
Następnie dodajemy mięso mielone i znów smażymy do zrumieniania mięsa.
Następnie dodajemy pomidory w puszce i dusimy minimum 10 minut do wyprażenia pomidorów. Po tym czasie dodajemy passatę i jeszcze chwilę gotujemy. Następnie dodajemy po ok. 1/3 łyżeczki oregano, bazylii, tymianku i rozmarynu. Doprawiamy pieprzem i solą. Wszystko smażymy jeszcze kilka minut.Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Następnie spaghetti wykładamy na talerze i polewamy przygotowanym sosem.
Posypujemy tartym parmezanem, możemy także przyozdobić danie świeżą bazylią.

Magia - 25 Kwiecień 2020, 22:21

FRITTATA




8 jajek,
3 plastry szynki (można zastąpić ją cienko pokrojonym boczkiem),
1 mała cebula,
5 pieczarek,
1 pomidor,
1 łyżka masła,
6 plastrów żółtego sera,
garść posiekanego szczypiorku,
sól i pieprz do smaku.


Na patelni rozgrzej masło.
Dodaj dowolnie pokrojoną szynkę i podsmaż ją lekko.
Gdy wędlina się lekko zarumieni, dodaj pokrojoną w piórka cebulę, posiekane pieczarki oraz obranego ze skóry i drobno posiekanego pomidora.
Dopraw solą i pieprzem do smaku i duś całość przez około 5 minut.
W oddzielnym naczyniu roztrzep jaja widelcem bądź kuchenną trzepaczką.
Zmniejsz ogień.
Wlej jaja na patelnię, a na wierzchu ułóż plastry żółtego sera.
Patelnię przykryj pokrywką i smaż omlet, aż jajka zetną się (potrwa to około 10 minut).
Całość możesz również włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać potrawę przez 8-10 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Wyjmij delikatnie gorący omlet, pomagając sobie przy tym dużą łopatką do patelni.
Frittata doskonale smakuje podana z posiekanym szczypiorem, odrobiną natki pietruszki lub rzeżuchą.

kmroz - 30 Kwiecień 2020, 23:24

To ostatnie wygląda naprawdę super, może nawet kiedyś realnie spróbuje to zrobić :jupi:
PiotrNS - 1 Maj 2020, 12:28

Magia, ja uwielbiam makaron ze szpinakiem, ale raczej z penne niż spaghetti. Dla urozmaicenia w kierunku mojej kuchni regionalnej, zamiast sera blue dodaję ser owczy i wychodzi pyszny, zdrowy obiadek :)
Frittata wygląda smakowicie i chyba też kiedyś jej spróbuję, tylko żeby nie przypadła mi do gustu za bardzo, co by nie przytyć :lol:

FKP - 1 Maj 2020, 12:32

Czy tylko ja nie mam tutaj problemów z tyciem bo zjedzeniu dowolnej ilości dowolnych produktów :?: :mrgreen:
PiotrNS - 1 Maj 2020, 12:41

FKP, jesteś szczęściarzem :D Ja problemów z wagą nie mam, ale wolę być szczupłym (tylko w wieku 13/14 lat byłem przez chwilę bliski nadwagi). Ewentualne przybrania na wadze wynikają u mnie nie tyle z jedzenia, co z niedoboru ruchu. Od 5 lat praktycznie codziennie dużo chodzę na nogach zima/lato, ale jak w marcu tego roku zacumowałem w domu i nie wychodziłem dużo, by się nie przeziębić i nie mieć wiadomych złych podejrzeń (a często było zimno), trochę się zmieniłem. Na szczęście po Wielkanocy wziąłem się za bieganie i teraz jest już w porządku, choć pilnować się trzeba :)
FKP - 1 Maj 2020, 12:46

Ja mam jeszcze o tyle szczęściem, że w zasadzie nie muszę się martwić złapaniem jakiejkolwiek infekcji układu oddechowego, praktycznie nigdy od lat mi się to nie zdarza :mrgreen: Ja od siedzenia i bez ruchu nie tyle przybieram/tracę na wadzę co wręcz pogarsza mi się kondycja fizyczna i psychiczna, dlatego muszę regularnie uprawiać jakąś aktywność fizyczną, choćby w ogrodzie ;-)
Magia - 1 Maj 2020, 15:18

PiotrNS napisał/a:
Magia, ja uwielbiam makaron ze szpinakiem, ale raczej z penne niż spaghetti. Dla urozmaicenia w kierunku mojej kuchni regionalnej, zamiast sera blue dodaję ser owczy i wychodzi pyszny, zdrowy obiadek :)


Masz rację, penne zdecydowanie lepiej pasuje do szpinaku. :-)
A Frittatę polecam wszystkim, a zwłaszcza tym, którzy jeszcze jej nie jedli. Później kilka kółeczek i ryzyko nadwagi znika. ;-)

kmroz - 2 Maj 2020, 14:07

Ja ostatnio przerzuciłem się na trawienie mięśniami, także coraz mniej się przejmuje nadwagą od przejedzenia

Drążek i ławka ze sztangą - bez tego w domu sobie nie wyobrażam tej epidemii, byłby to totalnie stracony czas pod każdym względem (do 28.04 też pod pogodowym...). A tak, to wiele się zmieniło w moim ciele i przyznam, że przynajmniej z tego mogę być dumny, bo oprócz tego ostatni czas dla mnie to masakra, i to nie tylko z powodu epidemii...



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group