To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum wielotematyczne LUKEDIRT
Zdjęcia, pogoda i klimat, astronomia, sport, gry i wiele więcej! Serdecznie zapraszamy!

Kulinaria - MAGIA W KUCHNI

PiotrNS - 6 Maj 2020, 12:35

Kmroz, ja kilka tygodni temu wróciłem do "treningu 100 pompek" i polecam go. Ćwiczyłem to już 5 lat temu, ale doszedłem do 80-ciu i nie dawałem rady zrobić nic więcej. Przez ten czas trochę się wzmocniłem, więc jak odbuduję swoją wytrzymałość, to może mi się uda.
Na drążku też ćwiczę, w ten sposób można oddziaływać na prawie wszystkie mięśnie w nieskomplikowany sposób. Prócz tego staram się biegać, ale niestety najczęściej w formie okrążania ogrodu. Na ścieżkę rekreacyjną trzeba ubrać maseczkę, w której biega się strasznie niewygodnie, a późnym wieczorem czułbym się trochę niekomfortowo samemu.

Magia - 25 Wrzesień 2020, 19:15

CIASTO ZE ŚLIWKAMI



CIASTO

200 g masła
200 g cukru pudru
3 jajka
1 cukier waniliowy
230 g mąki tortowej
150g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

KRUSZONKA
50 g masła
70g mąki krupczatki
50g cukru pudru

ORAZ
700 g śliwek węgierek bez pestek
cukier puder do posypania

CIASTO​
Mikserem ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut.
Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno po jednym jajku, w około 4 minutowych odstępach czasu. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera, i krócej, do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię, rozłożyć śliwki i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 60 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

KRUSZONKA
Masło wymieszać z mąką oraz cukrem. Śliwki opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki, usunąć pestki. Na wierzchu posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm.

zgryźliwy tetryk - 25 Wrzesień 2020, 19:27

Nie musi być mąka tortowa (typ 400 lub 450) . Może być każda mąka pszenna o typie oznaczonym liczbą mniejszą niż 500. Na przykład typ 480. Doświadczonej gospodyni to ciasto uda się nawet przy użyciu mąki pszennej typ 500 (poznańska lub wrocławska). Moja żona piecze wszystkie ciasta z mąki SZYMANOWSKIEJ (typ 480)

Magia - 25 Wrzesień 2020, 19:36

zgryźliwy tetryk napisał/a:
Moja żona piecze wszystkie ciasta z mąki SZYMANOWSKIEJ (typ 480)


Żonka piecze, a przepisów nam nie wrzucasz..? ;-) :-D

zgryźliwy tetryk - 25 Wrzesień 2020, 19:42

Bo ona nic nie robi według przepisów, wszystko "na oko". Przepisy to ona ma "w głowie" i wie co i jak i w jakim dokładnie momencie.
P.S. Gdy przez kilka lat pracowałem w piekarni nauczono mnie, że w przypadku maki pszennej jej wartość wypiekowa zależy od procentu glutenu. Im jest go więcej, tym jest lepsza.
A tu jest wszystko o glutenie i o typach mąki. https://www.karointhekitc...jka-o-glutenie/

Magia - 25 Wrzesień 2020, 19:47

CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI



Śliwki węgierki (około 400 gram),
Świeże drożdże (50 gram),
Cukier (100 gram),
Mleko (200 mililitrów),
Mąka pszenna (500 gram),
Masło (100 gram),
jajka (3).

kruszonka:

Zimne masło (około 60 gram),
Cukier (4 czubate łyżki),
Mąka pszenna(około 100 gram).

Na początku należy przygotować rozczyn – do miski wkruszamy drożdże i dodajemy łyżkę mąki oraz cukru. Wlewamy ciepłe mleko, pamiętaj, że nie może one być zbyt gorące. Całość dokładnie mieszamy, zakrywamy folia spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 25 minut. W tym czasie rozczyn z drożdży powinien się zwiększyć swoją objętość o około 5 razy. Jeśli tak się nie stanie, musisz tą czynność powtórzyć raz jeszcze.
Jajka i żółtka wbić do oddzielnego naczynia, dodać cukier, a następnie dokładnie zmiksować mikserem.
Kolejny krok to przesianie mąki – najlepiej jeśli zrobisz to w dużej misce, a następnie zrobisz zgłębienie w środku i wlejesz urośnięty już rozczyn. Łyżką zgarniamy mąkę do środka i łączycie z rozczynem drożdżowym. Po chwili dodawać zmiksowane jajka i ciągle mieszać.
Wymieszaną masę należy wyrabiać następnie hakiem miksera (możesz to zrobić także dłońmi). Rób to przez około 10-15 minut. Po upływie tego czasu dodawać partiami zimne masło. Wyrabiaj jeszcze przez 5 minut.
Ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5-2 godziny. W tym czasie objętość ciasta powinna zwiększyć się dwukrotnie.
W tym czasie możesz zająć się przygotowaniem kruszonki. Wsyp mąkę do miski i dodaj drobno posiekane masło. Składniki rozcieraj pacami aż powstaną drobne okruszki. Całość należy połączyć w jednolite ciasto.
Kolejny krok to wysmarowanie masłem blachy (najlepiej o wymiarach 20 na 30 centymetrów). Wyrośnięte ciasto wybrać z misy (użyj do tego szpatułki) i przełóż do formy delikatnie je rozciągając. Blachę spróbuj wypełnić aż po brzegi.
Na cieśnie równomiernie ułóż ćwiartki śliwek. Wierzch posyp wcześniej przygotowaną kruszonką. Możesz skorzystać z tarki z grubymi oczkami.
Całość odstaw jeszcze na 25 minut. Ciasto znów powinno trochę urosnąć.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra-dół, bez termo obiegu) i wstaw ciasto. Piec przez 35 minut.

Do tego przepisu możesz użyć też innych owoców, np. truskawki, rabarbar, morele, czy wiśnie.

Magia - 25 Wrzesień 2020, 19:53

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI



Składniki:

500 g ziemniaków
300 g śliwek
1 jajko
150 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól
1 łyżeczka cynamonu
5 łyżeczek cukru

Do podania:

1 szklanka bułki tartej
3 łyżki cukru
3 łyżki masła
kwaśna śmietana 18%


Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie
Następnie odcedź i dokładnie rozgnieć praską. Rozgniecione ziemniaki rozłóż na blacie stołu lub tortownicy, aby całkowicie wystygły.
Śliwki umyj, przekrój i usuń pestkę. Śliwki przekładamy do miski, wsypujemy cynamon i cukier – dokładnie mieszamy.
Gdy ziemniaki są już zimne dodajemy obie mąki, sól i jajko. Zagniatamy na jednolite ciasto (gdy ciasto będzie za luźne, to możemy dodać trochę więcej mąki pszennej, lecz musimy pamiętać, że im mniej mąki, tym knedle delikatniejsze)
Gdy ciasto jest gotowe odrywamy z niego kawałki i formujemy kulki (w wielkości całej śliwki).
Kulki mocno rozpłaszczamy na cienkie placki i kładziemy na środku pół śliwki.
Łapiemy za brzegi i sklejamy tak, aby śliwka była z każdej strony otoczona ciastem.
Knedle wrzucamy do osolonej i gotującej się wody – partiami. Gdy knedle wypłyną, zmniejszamy ogień i gotujemy ok 5 minut.
Gdy są gotowe wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej.

Magia - 25 Wrzesień 2020, 19:59

POWIDŁA ŚLIWKOWE



Powidła śliwkowe udają się tylko z prawdziwych, bardzo dojrzałych węgierek. Ich sekret polega na koncentracji smaku bez dodatku cukru.

Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki. Smażyć w szerokim rondlu mieszając drewnianą łyżką. Po 1-2 godzinach smażenia odstawić do następnego dnia. Ponownie zagotować, smażyć 1-2 godziny, odstawić. Czynność należy powtórzyć co najmniej trzykrotnie. Powidła są gotowe, gdy z łyżki spadają płatami. Nie opłaca się robić powideł z niewielkiej ilości śliwek. Z kilograma śliwek wyjdzie ok. 200g powideł. Gorące powidła nakładać do słoików i zakręcać. Dla pewności pasteryzuję ok 5 min.

zgryźliwy tetryk - 25 Wrzesień 2020, 20:08

Do knedli, pierogów i innych mącznych dań gotowanych najlepsza jest mąka typ 500 BASIA.

PiotrNS - 25 Wrzesień 2020, 20:13

Powidła śliwkowe niedawno robiliśmy w domu i uzyskaliśmy tyle dobra, że wystarczy chyba na 2 lata :D Bardzo lubię chleb z takim dżemem na śniadanie, dla mnie to lepsze niż płatki z mlekiem ;)
A ciasto ze śliwkami upieczemy chyba jutro, kierując się Twoim przepisem :)



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group