Forum wielotematyczne LUKEDIRT Zdjęcia, pogoda i klimat, astronomia, sport, gry i wiele więcej! Serdecznie zapraszamy!
Kulinaria - MAGIA W KUCHNI
zgryźliwy tetryk - 25 Wrzesień 2020, 20:24 Co do knedli. My polewamy je nie śmietaną, lecz na gorące kładziemy masło a potem słodzimy. Jeśli zostaną, to na drugi dzień obsmażamy na maśle (pod przykryciem). Wtedy mają zarumienioną skórkę.Magia - 18 Sierpień 2021, 10:44 CIASTO FRANCUSKIE Z SZYNKĄ I SEREM
Składniki:
Ciasto francuskie,
Ketchup,
Musztarda grillowa,
Prażona cebulka (2 łyżki),
Szynka konserwowa (3 plasterki),
Ser żółty (3 plasterki),
2 ogórki kiszone.
Przygotowanie:
Ciasto posmarować ketchupem i musztardą, posypać cebulką na to ułożyć rzędami szynkę, ser i ogórek. Całość zawijamy i kroimy w plasterki ok. 2 cm,układamy na blasze i wkładamy
do piekarnika na 25 min, 180°
Zdjęcie str. Targ smaku.Magia - 18 Sierpień 2021, 10:49 SAŁATKA NA TARCE
• 300 g żółtego sera
• 300 g szynki z kurczaka
• 5 jajek
• 7-8 ogórków konserwowych
• 1 puszka kukurydzy
• 3 łyżki majonezu
• pęczek szczypiorku
• sól
• pieprz
• Jajka gotujemy na twardo, obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.
• Ser żółty, szynkę oraz ogórki konserwowe ścieramy na tarce o grubych oczkach.
• Kukurydze odsączamy z zalewy.
• Szczypiorek drobno siekamy.
• Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy majonez. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Składniki na średnice 26 cm:
• 4 jajka
• 160 g cukru pudru
• 220 g masła
• 250 g mąki pszennej
• 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
• odrobina aromatu waniliowego
• skórka starta z jednej pomarańczy
• 100 ml soku z pomarańczy
• szczypta soli
Lukier:
• cukier puder
• sok pomarańczowy
Sposób wykonania:
1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po jednym jajku nie przerywając miksowania.
3. Do masy dodać skórkę z pomarańczy, aromat waniliowy, przesianą mąkę, proszek do pieczenia,sodę i sól. Wszystko zmiksować. Na koniec dodać sok z pomarańczy.
4. Piec około 40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
5. Gdy ciasto wystygnie polać lukrem zrobionym z cukru pudru i soku pomarańczowego.
1 opakowanie mieszanki sałat
1 filiżanka sera parmeńskiego
1 awokado
1 filiżanka truskawek
1-2 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
1-2 łyżeczki octu balsamicznego
1/3 filiżanki pistacji (niesolonych)
przyprawy do smaku - wg uznania
Ser parmeński zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Awokado pokrój cieniutko na plasterki.
Truskawki umyj i cienko pokrój.
Do mieszanki sałat dodaj pokrojone truskawki i awokado (wcześniej skropione sokiem z cytryny, by nie ściemniało).
Polej sosem na bazie oliwy z oliwek i octu balsamicznego, dopraw do smaku.
Całość posyp startym serem i pistacjami.
zródło: Fit&EasyJanekl - 20 Luty 2022, 11:24 Ja za sałatkami nie przepadam chociaż ta ostatnia mogła by być. Nie cierpię majonezu ,śmietany i jogurtów. Wiem ,że jestem dziwny jeśli chodzi o jedzenie. Ale za to jem dużo świeżych warzyw i owoców.Magia - 20 Luty 2022, 21:35
Janekl napisał/a:
Ja za sałatkami nie przepadam chociaż ta ostatnia mogła by być. Nie cierpię majonezu ,śmietany i jogurtów.
To dla Ciebie mam inny przysmak..
ROLADA SZPINAKOWA
Składniki na omlet pieczony
4 średnie jajka
pół szklanki mleka
4 czubate łyżki mąki pszennej - 100 g
150 g szpinaku np. świeżego baby
szczypta soli
płaska łyżeczka cukru
Składniki na wypełnienie rolady
200-300 g łososia wędzonego na zimno w plastrach
250 g kremowego serka typu Philadelphia
siekane zioła: koperek i pietruszka
W wysokim naczyniu umieść szpinak. Wlej pół szklanki mleka. Dodaj szczyptę soli, cukier oraz wbij jajka. Całość miksuj przy pomocy blendera ręcznego, lub szejkera z kielichem. Jeśli używasz szpinaku mrożonego, najpierw rozmroź go i odsącz z nadmiaru wody. Do zmiksowanej masy szpinakowej dodaj też przesianą mąkę i całość jeszcze raz zmiksuj na gładko
Przygotuj blachę z piekarnika (szufladę wyjmowaną) lub dużą blachę, która wypełni całą szufladę w piekarniku. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Papier może lekko wystawać. Ciasto omletowe wyłóż na całą powierzchnię blaszki. Wyrównaj powierzchnię. Blachę umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni - grzanie góra/dół. Omlet piecz 20 minut do lekkiego zarumienienia końców ciasta. Wyłącz piekarnik i otwórz lekko drzwiczki na kilka minut.
Po upieczeniu wyjmij blachę. Papier z omletem zdejmij na blat. Jeszcze ciepłe ciasto zwiń w rulon razem z papierem. Zostaw do przestudzenia na 20 minut.
Po tym czasie odwiń omlet (papier nadal zostaje). Całą powierzchnię wysmaruj serkiem śmietankowym. Możesz też użyć serka smakowego np. z dodatkiem chrzanu, bądź wmieszać łyżkę chrzanu w serek przed wyłożeniem go na ciasto. Kolejno ułóż obok siebie plastry łososia. Całość możesz posypać siekanymi ziołami. Zacznij ponownie zwijać ciasto w rulon, Tym razem jednak ściślej. Rób to powoli i ostrożnie, ponieważ podczas zwijania rolady musisz jednocześnie zdejmować z niej papier. Gotową roladę zawiń w ten sam papier i odłóż do lodówki, do schłodzenia. Wystarczy 30 minut.
Ciasto:
Masło - 150 g (można zastąpić margaryną)
Jajko - 4 szt.
Przesiana mąka pszenna - 160 g
Cukier - 180 g
Kakao - 3 łyżeczki
Proszek do pieczenia - 10 g
Sól - szczypta
Krem:
Mleko - 500 ml
Kasza manna - 3 łyżki.
Masło - 300 g (w książeczce 300 g, można zredukować do 200 g)
Cukier - 150 g
Cukier waniliowy - 20 g
Sok z 1 małej cytryny
1. Ubij masło o temperaturze pokojowej z cukrem, szczyptą soli. Dodaj wszystkie jajka pojedynczo, ubijaj przez 5 minut. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół lub na 2/3 i 1/3. W ten sposób otrzymasz 4 lub 3 blaty. Do połowy ciasta lub 2/3 ciasta dodać kakao, resztę ciasta pozostawić jasną. Mieszaj, aż będzie gładka. Foremki wyłóż pergaminem i posmaruj masłem, piecz ciastka w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż będą całkowicie upieczone. Niech ciastka całkowicie ostygną.
2. Podgrzej mleko, dodaj szczyptę soli. Do gorącego mleka wprowadzamy kaszę mannę cienkim strumieniem, gotujemy, aż zgęstnieje. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, włóż do lodówki.
3. Wyciśnij sok z cytryny. Miękkie masło ubić z cukrem i cukrem waniliowym. W częściach dodaj już całkowicie schłodzoną kaszę mannę, ciągle ubijając. Na koniec dodaj do smaku sok z cytryny.
4. Aby uzyskać glazurę, wymieszaj wszystkie składniki i gotuj do ciemności. Pozostaw glazurę do ostygnięcia.
5. Jeśli robisz ciasto 4-warstwowe, przekrój czekoladę i lekkie ciasto na pół, a śmietankę podziel na 3 części. Jeśli ciasto składa się z 3 ciastek, duże ciasto czekoladowe przeciąć na pół, a śmietankę podzielić na 2 części. Zbieramy ciasto. Wstaw do lodówki na 4 godziny.
6. Polewę polej ciasto, wstaw do lodówki na 1 godzinę.Bartek617 - 24 Październik 2022, 22:56 Taki tort jest przepyszny- nawet nieważne czy to domowa robota czy "gotowiec" ze sklepu spożywczego.
Pamiętam, jak ja chciałem kupić jednej koleżance ze szkoły torcik wedlowski (nie znałem jej dobrze, ale tam- to były piękne czasy, gdy lubiłem bawić się w spryciarza-socjalistę [spryciarz- bo wiadomo, moich zamiarów nikt nigdy nie odczyta, przynajmniej według mnie, nawet ja sam swojego postępowania za bardzo tak naprawdę nie rozumiem, jestem dla samego siebie jedną wielką zagadką , a socjalista, ponieważ rozporządzam nieswoim kapitałem- tzn. pieniędzmi kieszonkowymi od Rodziców lub innych bliskich osób, z dalszej części Rodziny] - nie przeszło mi w sumie całkiem, jako konserwatywny człowiek jednak uważam, że tradycję należy pielęgnować, a sprawdzone sposoby na zabawę w chowanego są najlepsze- tzw. "stara szkoła"- zrobię coś, ale tak, żeby nikt o tym nic nie wiedział [nawet osoba, w której jestem zauroczony], a z uwagi na moje doświadczenie i profesjonalizm w tym względzie , to pewnie prędzej czy później inne osoby się dookoła dowiedzą [oczywiście nie bezpośrednio ode mnie- ja się w tego typu sytuacjach tylko nerwowo uśmiecham i próbuję skutecznie odwrócić od siebie uwagę, wymyślając rozmaite, sprzeczne ze sobą wyjaśnienia] niż mój obiekt uczuć) , bo szukałem oryginalnych słodyczy, ale nie wiedziałem, że w środku na cieście jest napisane: "Dla kochanej Mamy". Zaliczyłem niezłą wtopę- wiedziałbym, to Mamie bym dał, a jej sprawiłbym jakąś bardziej typową bombonierę. FKP - 25 Październik 2022, 11:20 Zdecydowanie za dużo cukru.