Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 14 Lipiec 2019, 21:49 Subiektywne odczucia pogodowe poszczególnych miesięcy 2009 r
Widzę, że podoba wam się ta seria . Zrobię więc teraz subiektywny opis roczników poprzedniej dekady .
Dekadę temu mieliśmy bardzo fajny rocznik, zdecydowanie najlepsza pora ciepła (chyba żeby doliczyć październik, to wtedy bym się zastanowił). Pora chłodna już niekoniecznie, choć bywały gorsze.
na plus: styczeń, kwiecień, maj, lipiec, sierpień, wrzesień i listopad
neutralne: czerwiec i grudzień (fakt był paskudny, ale dużo mu daje dynamika)
negatywne: luty, marzec i październik
Zapraszam do dzielenia się swoimi odczuciami pogodowymi
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36417 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 15 Lipiec 2019, 11:05
Rok 2009 podobnie jak Ty doceniam za super porę ciepłą, a krytykuję za chłodną.
Z miesięcy pory chłodnej w miarę pozytywnie oceniam drugą połowę listopada (i to bardzo, bardzo!) oraz drugą połowę stycznia. Fajne epizody miał też grudzień i luty. Reszta niestety okropna, chociaż 1000 razy bardziej wolę marzec 2009 czy 2008 od takich jak 2005,2006,2013 czy nawet 2003 i 2018.
Natomiast od początku kwietnia do około 10.10 były głównie miłe niespodzianki. Do połowy maja wprawdzie było za sucho, przy gigantycznych ilościach słońca, ale pozostałości z lutego i marca były wystarczające. Deszcze przyszły w samą porę, u mnie na przełomie maja i czerwca w dwa tygodnie spadło ponad 100mm deszczu, po czym nadszedł jedyny jasny punkt czerwca 2009 - jego druga dekada (dokładniej to okres 8-18.06). Ostatnia dekada chyba najgorsza - dni parno-gorące przeplatały się z zimnymi i deszczowymi, do tego brak przyjemnie rześkich nocy. Plus za fajne burze jedynie. Reszta lata - lipiec i sierpień - była spoko. Lipiec niezły, sierpień przecudny O suszy nie było ani trochę mowy, w 2009 mieliśmy jeden z najbardziej wilgotnych ( w sensie glebowym, nie opadowym oczywiście) końców wakacji, 1.09 gdy szedłem na rozpoczęcie roku było zielono jak w maju, przy pięknej i cudnej pogodzie. Dlatego też długi okres bez opadów we wrześniu nie był jakiś bardzo szkodliwy, a ogółem wrzesień oceniam też bardzo pozytywnie - ciepły, ale nie gorący, trochę miał dynamiki, ale przede wszystkim dużo słoneczka. Pierwsza dekada października też fantastyczna, ale na tym koniec.......... Co dalej się działo w październiku dobrze wiemy i lepiej już nie wspominajmy........
Ogółem rok 2009 oceniam dość pozytywnie, lepsze wg mnie 2008,2014,2015. Podobne, lub wręcz nieco słabsze wg mnie 2003, 2004, 2005, 2011, 2013 i 2016
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 15 Kwiecień 2020, 19:37
+: maj, czerwiec, lipiec, sierpień, listopad i grudzień
N: wrzesień
-: styczeń, luty, marzec, kwiecień i p*ździernik
Rok spoko, a po I trymestrze naprawdę super (oby i tym razem tak było), ale są miesiące do których się nie przekonam. Ale bardzo mocno docenilem czerwiec i grudzień i też lipiec, ale on już był wyżej od nich
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12351 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 15 Kwiecień 2020, 19:49
W moich rankingach także urósł, głównie za sprawą bardzo udanej pory ciepłej od kwietnia do września. Nawet czerwiec dla mnie nie był wcale taki zły, za te burze i opady brałbym go w ciemno i bez wahania (swoją drogą to nie jest "nowy Piotr", bo już od dłuższego czasu uświadamiałem sobie, że nie ma co zbyt narzekać na ten miesiąc.
2009 rok był wymarzoną perspektywą z rolniczego i sadowniczego punktu widzenia. Po śnieżnej zimie i bardzo mokrym początku wiosny, nadszedł wyjątkowo ciepły kwiecień i cudowny, często ciepły, bardzo słoneczny, a zarazem regularnie deszczowy maj, poprzedzający mokre, a zarazem ciepłe i słoneczne lato, zwieńczone pięknym, słonecznym wrześniem Później złe okazały się październik i grudzień, ale rozdzielił je bardzo udany listopad. Tak naprawdę to wszystko oprócz ataku zimy w październiku i pasterzy w grudniu było potrzebne. Można narzekać na pierwszy kwartał, ale to on położył fundament pod bardzo korzystne warunki wegetacyjne A czereśni było wtedy mnóstwo, choć drzewa w moim ogrodzie były o połowę mniejsze niż teraz.
No i jeszcze jedno. Skoro mówimy o 2009 roku, to jak nie wspomnieć o burzach. 11 maja - III dekada czerwca - 18 lipca - na zawsze w mojej pamięci.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36417 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 15 Kwiecień 2020, 19:53
Naprawdę bardzo dobry rok. I faktycznie - pustynne kwiecień i wrzesień były tylko rodzynkami w bardzo wydajnym opadowo roku. Tragedii z ich powodu nie było.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum