Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Identyczne termicznie roczniki
Autor Wiadomość
Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 19 Wrzesień 2019, 18:38   Identyczne termicznie roczniki

Trochę się napracowalem nad tym wątkiem, mam nadzieję, że się spodoba :) . Już od dawna ten pomysł siedział w mojej głowie tylko nie wiedziałem jak się za to zabrać :lol:

2013 i 2017, trochę jak dwie bratnie dusze :) . I połowy oby dwóch lat termicznie były... takie same, poważnie 5/6 miesięcy I połowy 2017 roku, termicznie było zbliżonych do tych sprzed 4 lat. Podzielił je tylko marzec, ale za to jak... :) .
Jeśli chodzi o dalszą część, to lipce nieco od siebie odbiegaly, przynajmniej jeśli kłaść też nacisk na znaczek anomalii, podobnie w przypadku września, sierpień oraz III kwartał to kolejne podobieństwa :)

2003 i 2013, nie tylko trójka z tyłu je łączyła :lol: , stycznia identyczne, mamy trochę lustrzana sytuację jeśli chodzi o luty-marzec, w pierwszym przypadku po bardzo zimnym lutym przyszedł przeciętny marzec, a dekadę później na odwrót, potem kwietnie identyczne, maj i czerwiec tak samo, tylko te z pierwszego przypadku bardziej anomalne na plus, wakacje termicznie, to już kropka w kropkę :) . Lustro znowu nam się robi w okresie wrzesień-październik, choć nie do końca, pierwszy przypadek to lekko ciepły wrzesień i ekstremalnie zimny październik, drugi to bd. zimny wrzesień i bd. ciepły październik, no i ostatnie 2 miesiące podobne, chociaż ten drugi bardziej anomalny :)

2005 i 2006, rok po roku :-D , właściwie te 2 lata mocno podzielił jedynie "ciemny kwartał", styczeń, pierwszy bardzo ciepły, drugi anomalnie zimny, potem listopad i grudzień, pierwsze duo w normie, drugie ekstremalnie ciepłe. W okresie luty-październik jedyny miesiąc który je poroznil to czerwiec, pierwszy lekko chłodny, drugi ciepły. Poza tym same podobieństwa, choć np. obu lipcom było do siebie daleko ;-)

2006 i 2010, oba przede wszystkim łączą szczytowe miesiące, bardzo mroźny styczeń i ekstremalnie gorący lipiec, z resztą to nie wszystko, chłodne lute, lekko ciepłe kwietnie, chłodnawe maje, ciepłe czerwce i "gorące" listopady, marce je trochę podzieliły pierwszy bardzo chłodny drugi w normie, było też sporo lustrzanych miesięcy w II połowie roku, sierpień niby drugi znacznie cieplejszy, ale jednak oba łączył fakt, że były niesamowicie wstrętne, pierwszy wrzesień ekstremalnie ciepły, drugi zimny. Październik pierwszy anomalnie ciepły, drugi ekstremalnie zimny, np i grudnie różnica ok. 10 st. Właściwie przez te "lustra" trochę się wahałem, czy wymienić te przypadki

2008 i 2016, kwartał ruchomy luty-kwiecień totalnie podobne, tak samo wszystkie miesiące letnie + grudnie, w pierwszym przypadku anomalnie ciepły styczeń, w drugim letko chłodny ;-) , odwrotnie w maju. Podzieliły je też miesiące jesienne, pierwszy wrzesień zimny, drugi anomalnie ciepły, październiki aż tak bardzo ich nie podzieliły, ale jednak pierwszy ciepły, a drugi chłodny, no i pierwszy listopad bd. ciepły, a drugi normalny

2002 i 2010, pierwsze kwartały wcale nie wskazują na podobieństwo, wręcz przeciwnie, tak samo maje, podobne za to były kwietnie i czerwce, oba roczniki miały wyjątkowo gorące wakacje, ale w pierwszym przypadku dużo bardziej anomalny był sierpień, a w drugim lipiec, potem wrześnie, w zasadzie zbliżone, pierwszy w normie, nawet na lekkim minusie, drugi chłodny, październiki zimne chociaz, oba zimne, ale drugi bardziej anomalny, listopady oba ciepłe, ale znowu drugi bardziej anomalny :lol: , oba lodowate grudnie, właściwie lata ruchome kwiecień- marzec 2002-3 i kwiecień--marzec 2010-11 to już kompletnie identyczne, termicznie :)

2011 i 2012- termicznie bardzo podobne (ale poza tym nie miały że sobą nic wspólnego), ciepły styczeń, bd. zimny luty, kwietnie i maje też podobne (chociaż w pierwszym przypadku, zdecydowanie cieplejszy kwiecień, a w drugim maj) no i ruchomy kwartał sierpień-październik. Poza tym, w 2011 mieliśmy bd. ciepły czerwiec, a rok później w normie, grudzień 2011 anomalnie ciepły, ten z 2012 chłodny. No i marzec, lipiec i listopad we wszystkich przypadkach te z 2011 i 2012 w normie.

To chyba wszystkie pomysły, piszcie jakie jeszcze macie :) . I jakiego roku chcielibyście powtórki? oczywiście termicznej a nie solarnej. Ja bym chciał coś w stylu 2004 roku, głównie ze wzgl. na porę ciepłą, ale pora chłodna termicznie też była fajna (tylko przydało by się znacznie lepsze uslonecznienie niż w tamtym roku)

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 19 Wrzesień 2019, 20:39   

Ja nie chcę powtórki żadnego, liczą się dla mnie tylko innowacje :lol:

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 19 Wrzesień 2019, 20:51   

Nawet 2018? ;-)

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 19 Wrzesień 2019, 20:56   

W gruncie rzeczy to ja mam podobnie jak FKP :) W meteorologii wyjątkowo niesamowite jest to, że przyszłość pogody poza wiarygodnym zakresem prognoz, jest zawsze zagadką. Pamiętam jak w ostatniego Sylwestra podsumowując mijający rok zamyśliłem się nad tym, jakie meteorologiczne niespodzianki mogą czekać nas w nowym roku, jak mogą wyglądać nowe miesiące, czy dojdzie do jakichś powtórek... Innowacyjność pogody bywa bardzo fascynująca.
A co do treści tematu, to chyba najwięcej wspólnego ma ze sobą parka 2008-2016. Bardzo ciepłe dwa pierwsze miesiące, nijakie marce, dość podobne termicznie kwietnie, łagodne pory ciepłe (maje 2008 i 2016 wykazują wiele podobieństw m.in. za sprawą dużego ocieplenia w końcówce, czerwce wyjątkowo słoneczne, w lipcach załamanie pogody nadeszło w podobnym czasie, jedynie na wrześniu jest rozjazd). Zarówno rok 2008 jak i 2016 zwieńczyły ciepłe, ale umiarkowanie zimowe grudnie.
Bardzo dużo podobieństw wykazywały roczniki 2006 i 2010, ale ostatnie cztery miesiące (z wyłączeniem listopada) to pełne zaprzeczenie tego, co działo się w drugim z roczników.

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 19 Wrzesień 2019, 21:00   

No w 2016 pora ciepła mimo wszystko nie taka łagodna, 5-ta najcieplejsza w historii, akurat lipiec i sierpień bardzo łagodne, ale maj, czerwiec i wrzesień bardzo anomalne ;-)

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 19 Wrzesień 2019, 21:06   

Jacob napisał/a:
No w 2016 pora ciepła mimo wszystko nie taka łagodna, 5-ta najcieplejsza w historii, akurat lipiec i sierpień bardzo łagodne, ale maj, czerwiec i wrzesień bardzo anomalne ;-)

Fakt, może trochę mało precyzyjnie się wyraziłem, miałem na myśli bardziej to, że poza kilkoma dniami w III dekadzie czerwca, to lato oszczędziło wielu upałów, a zarazem było dość stabilne, poza kilkoma załamaniami panowały stałe temperatury maksymalne 20+, bardziej regularnie niż nawet w 2018.

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 19 Wrzesień 2019, 21:09   

To akurat prawda :-)

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 19 Wrzesień 2019, 21:11   

Jacob napisał/a:

Zależy gdzie. Na południu maj 2016 był lekko powyżej normy. Był to typowy ładny miesiąc, czyli ciepły i słoneczny, ale bez ekstremów.

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 19 Wrzesień 2019, 21:18   

Prawda, ale im dalej na N tym cieplejszy ;-)
https://meteomodel.pl/klimat/poltemp/kriging/201605.png

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 19 Wrzesień 2019, 21:27   

2006 i 2013, dziwie się, że nikt o tym nie wspomniał. I pierwsze półrocza 2007 i 2014.
Pewne podobieństwa wykazują też rocznik 2009 z 2010 i 2014 z 2015. A także 2016 z 2017 oraz 2011 z 2018. Jestem naprawdę zszokowany, że nikt akurat tych tutaj nie wymienił....

Odpowiedz do tematu