Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 27 Październik 2019, 22:35
Hmmm
Ja na razie prognozuje coś takiego
Grudzień- ponury i w normie, pełen opadów śniegu i mieszanych
Styczeń- mroźny i słoneczny, z konkretniejsza falą mrozów w II połowie
Luty- chłodny, ponury, na początku konkretniejsze mrozy, później raczej przeciętne temperatury
Marzec- niestety wydaje mi się, że przyjdzie przedłużenie zimy w dodatku w ponurej wersji, za to bez takich mrozów jak w 2013 czy 2018
Generalnie wydaje mi się, że czeka nas mocna odmiana od ostatnich zim, opis idealnie pasuje do zimy 2005/6, ale narazie nie utożsamiałbym jej tak bardzo z nadchodzącą. Raczej obędzie się bez tak wielkich opadów śniegu oraz tak silnych mrozów jak wtedy. Wydaje mi się, że zima będzie dość długa.
Czas pokaże czy moje prognozy się sprawdza
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 27 Październik 2019, 22:42
To ode mnie mały zabobon
Niedawno śnił mi się Sylwester 2019/2020, wieczór, idę na spacer podglądać fajerwerki, a dookoła jest dużo śniegu i drzewa są nim oblepione może to wróżba? Chociaż wolałbym śnieg i zimno na Święta, a Noc Sylwestrową cieplutką, bez przymrozku jak 2017/2018
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 27 Październik 2019, 23:04
Grudzień mroźny i ponury, jak 7 czy 9 lat temu, może nieźle sypnąć śniegiem
Styczeń przeciętny, ale z cieplejszymi okresami
Luty mroźny i w miarę pogodny
Marzec też raczej nie za ciepły (ci, którzy wybrzydzali wspaniały marzec 2019 dostaną niezłą nauczkę)
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 27 Październik 2019, 23:33
Marzec 2019 był "niezławy" tylko w połowie (temperatura, choć i tu mam spore zastrzeżenia ze względu na brak trendu wzrostowego) bo usłonecznienie to była kompletna chała, do tego żadnych słonecznych dni z t. maks. >~20 st., t. śr. >~15 st. i t. min. >~10 st.. Nie o taki marzec emitowałem całe życie ceo. No cóż pozostaje nie zostaje mi nic innego niż czekać na marzec pokroju ostatnich dwóch tygodni w Nuveo Songe, kto wie może wbrew pesymistycznym wróżbom kmroza przyjdzie taki w przyszłym roku
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 27 Październik 2019, 23:49
Dla mnie marzec 2019 ma niesamowitego plusa, za brak niepożądanych epizodów, ochlodzen z tmax < 5 st. I bardzo sprawiedliwie wyrobione uslonecznienie. Wcale nie zadowolil mnie dużo mniej od lutego . Nawet uważam go za lepszy od rekordowo słonecznego marca 2012, tamten był fajny, ale nie przepadam za takim rollercoasterem w tym miesiącu i za adekwatny czas na pojawienie się pierwszej 20-ki uważam kwiecień, a w marcu nie są one potrzebne, wystarczy przewaga dni z tmax > 10 st.
Wysłany: 27 Październik 2019, 23:51
Właśnie tegoroczny marzec to jeden z najbardziej niedocenianych miesięcy ostatnich lat, myślę, że warto założyć na ten temat osobny wątek, ale to już nie dziś
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum