Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 9 Grudzień 2019, 23:06
Pamiętam jak latem 2018 śledziłem sytuację w Skandynawii i dzięki temu odczuwałem jeszcze większy niepokój, myślałem o tym jak Europa się gotuje. Robiło to duże wrażenie, chociaż warto zobaczyć jeszcze jak przedstawiał się lipiec 2010 w Helsinkach
Swoją drogą ciekawe jak mieszkańcy terenów za kołem podbiegunowym znosili te temperatury
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 9 Grudzień 2019, 23:26
PiotrNS napisał/a:
Swoją drogą ciekawe jak mieszkańcy terenów za kołem podbiegunowym znosili te temperatury
Jedna dziewczynka ze Szwecji bardzo źle to zniosła Bo nie wiem czy wiecie, ale to właśnie od tego porypanego lata w Skandynawii się to wszystko zaczęło.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 10 Grudzień 2019, 13:40
Mój kuzyn pracujący w Norwegii widział tam latem za kręgiem polarnym ludzi kąpiących się w morzu. Temperatura wody była podobno mniej więcej taka, jak u nas w Bałtyku. . To wpływ ciepłego Prądu Zatokowego (Golfstromu). Ale w fiordach woda była już znacznie chłodniejsza.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Ważniejszy jest akurat kąt pod jakim świeci Słońce niż długość dnia
W klimatach zwrotnikowych dzień mają krótszy, ale Słońce mają zdecydowanie wyżej na niebie, przez moment jest niemal w samym zenicie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum