Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36422 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 10 Styczeń 2020, 21:55 Skojarzenia historycznych miesięcy z piosenkami
Nie wiem czy też tak macie (jak nie to zamknę wątek, żeby nie wyjść na debila xd), że dany miesiąc/okres w pogodzie (i nie tylko) wam się szczególnie kojarzy z jakąś piosenką (albo odwrotnie. Do tego stopnia, że jak piszecie o pogodzie w tym miesiącu, albo przeglądacie dane, to słuchacie zawsze takiej piosenki
Ja mam sporo takich przypadków...
Zacznę od września 2019, a tak naprawdę jego drugiej dekady...
Koniecznie musi być ten cover z musicalu , oryginalna wersja tej piosenki mi się kojarzy z zupełnie innym miesiącem xD
Oczywiście kilka wersetów z pierwszej zwrotki nieco uzasadnia to skojarzenie. Nasuwające się ciemne chmury na błękitne niebo, zdecydowany koniec lata. Do tego zarówno ta arażancja piosenki, jak i jej słowa, ogólnie kojarzą się z takim przemijaniem, przynajmniej mi.
W tamtym czasie się mocno rozchorowałem (czego praprzyczyną był nocleg pod gołym niebem podczas lodowatej nocy 10/11.09 w górach) i pałałem szczególną niechęcią do tego zimna, jednak po czasie naprawdę je rozgrzeszam - było dość pogodnie (na przemian z tymi "dark clouds") z wydajnymi burzami i wcale nie tak tragicznie zimno, pisałem już dzisiaj chyba, że ogólnie bardzo nie doceniałem września 2019 w jego trakcie - a szkoda, bo nie wiem czy tak zbilansowany wrzesień się szybko powtórzy...
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 10 Styczeń 2020, 22:08
W dziale "Muzyka" jest podobny wątek, gdzie umieszczamy piosenki, które z różnych powodów kojarzą nam się z danymi miesiącami/porami roku i przypominają nam o nich, kiedy je słyszymy
I mam pod tym względem identycznie jak Ty, mnóstwo muzycznych skojarzeń nie tylko z różnymi miesiącami i okresami w pogodzie, ale także z podróżami, rozmaitymi świętami jak Sylwester, a nawet niektórymi czynnościami jakie wykonywałem słuchając tych piosenek
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36422 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 10 Styczeń 2020, 22:19
PiotrNS napisał/a:
W dziale "Muzyka" jest podobny wątek, gdzie umieszczamy piosenki, które z różnych powodów kojarzą nam się z danymi miesiącami/porami roku i przypominają nam o nich, kiedy je słyszymy
FKP napisał/a:
Utworzyłem już taki temat xd
Nie wchodziłem do tamtego działu, sorki
Aczkolwiek co zaznaczam, ja mam bardziej skojarzenia "muzyczne" z pogodą z danego okresu, niż z nim samym ogólnie. Ale spojrze na tamte tematy
FKP, bardzo ładna piosenka, coś w tym jest, mi z okresem 9-27.10.2019 kojarzy mi się pewna inna piosenka (nie umiem zdefiniować czemu, zwłaszcza, że o jej istnieniu dowiedziałem się już po jego zakończeniu xd). Ze względu na regulamin tego forum wstawiam cenzurowaną wersję
Wysłany: 10 Styczeń 2020, 22:21
Teraz mi się przypomniało, widziałem tamten temat, ale myślałem że chodzi o skojarzenia ogólnie z porą roku (wiosna, lato, jesień, zima) a nie konkretnym okresem danego roku Tak, czy inaczej w tym wątku najlepiej pisać o skojarzeniach z POGODĄ, a w tym w dziale muzyka z ogólnie danym okresem.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Wysłany: 10 Styczeń 2020, 22:30
Grudzień 2015
Sierpień 2014 (chodzi o piosenkę, nie teledysk, ktoś by mógł pomyśleć, że taki zimny sierpień kojarzył mi się ze śniegiem, ale nie o to chodzi )
Koniec września 2018 - Piosenka kojarząca się z nagłym zwrotem akcji, w pogodzie takiż wtedy był. Ale tak naprawdę powód jest śmieszniejszy, we wrześniu 2018 (jeszcze przed ochłodzeniem) słuchałem często innej piosenki Turnaua ("Pejzaż bez ciebie") i za którymś razem mi autoodtwarzanie przełączyło
Październik 2016
Styczeń 2017
Przełom lutego i marca 2017
Był fajny teledysk do tej piosenki na jutubie, niestety został skasowany
Maj (i w mniejszym stopniu czerwiec) 2017 - powód chyba oczywisty
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum