Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36425 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 25 Marzec 2020, 14:42 Niż genueński na początku kwietnia
Prognozy dają duże nadzieja, że w tygodniu na przełomie marca i kwietnia przyjdzie odreagowanie po CZTERNASTU dniach posuchy.
Oprócz frontu z opadami mieszanymi na 29-30.03, widać już dalsze deszcze, z układu chyba najlepszego do tego celu - niżu pochodzenia południowoeuropejskiego, w slangu "niżu zza gór"
ECMWF:
GFS:
Jak zwykle GFS wygląda nieco mniej "konkretnie". Jeszcze w ramach ciekawostki pokaże model GEM, ale ten model to w mojej opinii słaby model.
Jutro pojawi się model ICON (niestety tylko na wetterzentralle), wtedy będzie można już na poważnie rozważać ten wątek.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12354 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 25 Marzec 2020, 15:37
To wydaje mi się mało prawdopodobne, ale opady - co możliwe, tylu mieszanego - już wysoce tak. Ważne, aby po tych paru tygodniach pozbawionych opadów ponownie udało się nawodnić ziemię, bo potrzeby są duże, a czasu coraz mniej. Na pewno będziemy wnikliwie śledzić te prognozy
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36425 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 25 Marzec 2020, 15:45
W 2015 po dłuższym okresie marcowej posuchy, na koniec miesiąca zdołały przyjść prawdziwe deszcze (częściowo ze śniegiem) i przeciągnęły się na początek kwietnia. Ostatnie kilkanaście (kilkadziesiąt?) miesięcy wzbudza niepokój, że stepisko się potrafi przeciągać miesiącami, ale jednak logika mówi, że zwykle po okresie suchym, przychodzi wilgotny. Tylko, że rok temu czekaliśmy nie 2 tygodnie, a 8 tygodni (południe Polski 6 tygodni). Ciekawe jak będzie tym razem. Do połowy marca 2020 zdawało się nie być najmniejszych oznak, że idziemy ku suszy, ale niestety rok wcześniej to tak samo wyglądało. Mam wrażenie, że ostatnie 2 lata nam nieco przetrzepały mózgi i sprawiły, że każdy suchy okres już wzbudza niepokój i "dorkowanie"....
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 25 Marzec 2020, 15:59
Ja myślę że ten rok będzie znacznie wilgotniejszy od 2019 (który swoją drogą nie był wcale wyjątkowo suchy, poza skrajnie suchym kwietniem i okropnym latem jeszcze grudzień był suchy, a z kolei np. luty, maj czy wrzesień okazaly się wyjątkowo mokre)
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum