Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 29 Marzec 2020, 21:41
Niestety tamto lato jak patrzę to było znacznie gorsze w NS . Jedynie lipiec równie cudowny, choć już sporo suchszy. Sierpień niestety step, jakby było mało to I dekada mocno pryzpiekla, a u nas był to bardziej tropik, no i III dekada nie ta sama . Czerwiec też o wiele gorszy, uslonecznienie wręcz skrajnie niskie i beznadziejnie wyrobione. I i III dekada to taki lipiec 1980
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2013-08-31&rodzaj=st&imgwid=349200660&dni=100&ord=asc
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Trochę się u Ciebie zmieniło, bo kiedyś jak pamiętam lato 2019 było na 2 miejscu, a 2010 na trzecim . Swoją drogą myślę, że jakbyś lepiej znał lata poprzedniej dekady to lato 2013 zdecydowanie by zyskało w twoich oczach
Właśnie się zastanawiam nad latem 2017 dla Ciebie najlepszym a u mnie najgorsze i czy to ma związek ,że mamy inne wyobrażenia o lecie czy była ,aż taka różnica. Jeśli chodzi o opady to czerwiec jeszcze był w normie bo pierwsze 25 dni suche a potem przez 5 dni napadała norma. Lipiec ponad 300% normy a sierpień 200% normy. Temperatura poniżej normy bo co to jest 15 stopni średniej miesięcznej w lipcu czy w sierpniu a w czerwcu też słabo. Przez całe lato było tylko 8 burz ale słabych więc nawet w tym było lato nieudane a jeszcze dodam ,że 3 czerwca miałem przymrozek gdzie ogórki i truskawki mi zmarzły ale udało uratować ziemniaki.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 30 Marzec 2020, 16:16
Janekl napisał/a:
Właśnie się zastanawiam nad latem 2017 dla Ciebie najlepszym a u mnie najgorsze i czy to ma związek ,że mamy inne wyobrażenia o lecie czy była ,aż taka różnica. Jeśli chodzi o opady to czerwiec jeszcze był w normie bo pierwsze 25 dni suche a potem przez 5 dni napadała norma. Lipiec ponad 300% normy a sierpień 200% normy. Temperatura poniżej normy bo co to jest 15 stopni średniej miesięcznej w lipcu czy w sierpniu a w czerwcu też słabo. Przez całe lato było tylko 8 burz ale słabych więc nawet w tym było lato nieudane a jeszcze dodam ,że 3 czerwca miałem przymrozek gdzie ogórki i truskawki mi zmarzły ale udało uratować ziemniaki.
Różnica była bardzo duża między naszymi regionami. Wyobrażenia mamy nawet podobne, twój ulubiony czerwiec 2019 w wersji z Twojego regionu (bardzo ciepły, ale nie tak gorący i z regularnymi burzami i opadami) byłby dla mnie naprawdę spoko:
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 30 Marzec 2020, 16:22
Jeśli chodzi o lato 2017, to właśnie u mnie czerwiec był mokry, ale też bardzo pogodny (zasługa opadów powyżej normy to przede wszystkim liczne burze), a lipiec i sierpień lekko suche, ale też z regularnymi opadami i burzami. Co do temperatur, czerwiec i sierpień były ciepłe, a lipiec lekko chłodny, ale ze stabilnym 20-27 w dzień. Słońca w każdym miesiącu było wystarczająco.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum