Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 13 Kwiecień 2020, 20:20
Jak dla mnie, w kwietniu zawsze bardzo cenne jest połączenie bardzo wysokich temperatur z dużymi opadami i naprawdę pokaźnymi ilościami Słońca. Nieciekawy w 1998 roku był przełom II i III dekady, ale na wielki plus należy uznać fakt, że załamanie pogody nie było daremne, lecz niosło ze sobą mnóstwo deszczu. Kolejną zaletą jest niemal brak przymrozków i sporo prawdziwie majowych dni tak na początku, jak i w końcówce. Wymarzony miesiąc dla przyrody, gdyby w 1998 roku marzec był inny, to mielibyśmy wtedy już od lutego wegetacyjny raj. Jeden z moich ulubionych kwietniów, a na koniec lat 90-tych chyba najlepszy w historii.
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=1998-04-30&rodzaj=st&imgwid=349200660&dni=31&ord=asc
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 13 Kwiecień 2020, 20:32
Wiadomo, szczerze to do mnie też (tyle że nie w obecnej sytuacji) Ale taki kwiecień jak na możliwości tego miesiąca, też jest całkiem przyjazny, zwłaszcza w mojej wersji, bo tej kujawskiej chyba bym nie brał.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 13 Kwiecień 2020, 20:37
Dni z t. maks. pon. 10 st. w kwietniu nie toleruje a 10-12 st. tylko w jednostkowych przypadkach i tylko w I połowie Co do Słońca to jeden dzień lochowy w miesiącu może być ale ani jednego więcej.
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum