Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Przystępny czerwiec, z którego mam jednak ochotę wywalić obwarzanki, czyli nieprzyjazne "trzydniówki" na krańcach. Co do tej na koniec - upalnej i pustynnej - nie mam skrupułów, za to wywalenie tej pierwszej - zimnej, ciemnej, ale wydajnej opadowo - już trochę wątpliwości mam... No właśnie... Czerwiec 1997 miał opady w normie, ale prawie połowę tej sumy wyrobiły te pierwsze 3 dni... Więc jednak nie taki dobry - te z 1992 czy 1995 znacznie lepiej oceniam.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 14 Kwiecień 2020, 22:38
Ehhh u mnie straszliwie suchy, gdyby nie ostani dzień to mógłby powalczyć o antyrekord opadów z czerwcem 2003 (żeby było ciekawiej to powiem, że gdyby czerwiec 2003 zaczął się dzień później, to nie byłby rekordowo suchy tylko lekko mokry, zamiast 19 mm miałby ok. 60 mm)
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 14 Kwiecień 2020, 22:47
Cóż, nieciekawe to były czasy, południe kraju dotknął najpotężniejszy kataklizm od wieków . Druga część kraju zmagała się z susza i to nie wcale taką lekka, te lipcowe ulewy (znacznie słabsze niż na S) tylko ja minimalnie złagodziły, ale znów wróciła w sierpniu i wrześniu .
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 18 Czerwiec 2020, 22:38
Naprawdę bardzo dobry czerwiec, jeden z najlepszych przed nadejściem gruntownego ocieplenia tego miesiąca z lat 2006-2007. Ale nadal budzi moją sympatię i to dużą. Poza niewydarzonym pierwszym dniem, czerwiec 1997 obfitował w umiarkowanie letnie temperatury okraszone dużymi ilościami słońca i regularnymi opadami. 5-14 czerwca to lato marzeń - piękne, pogodne, ciepłe wręcz w punkt, a przy tym pozbawione stepu. W drugiej połowie nastał okres bardziej zmiennej, choć w przewadze nie tak chłodnej aury z kilkoma wymarzonymi dniami i - jak mniemam - również burzami. Każdy dzień był trochę inny, ale dla mnie to plus Przełamanie umiarkowanego charakteru tego czerwca przyniosła końcówka, kiedy nadeszły dwa dni potężnych, lampowych upałów. 29 czerwca 1997 roku temperatura wzrosłą do aż 33,6 stopnia, co stanowiło rekord ciepła. Wyrównany 22 czerwca 2000, został pobity 21 czerwca 2013, a następnie w najpiękniejszym czerwcowym dniu i - powiedzmy to sobie szczerze - najlepszym letnim dniu w historii 30 czerwca najsilniejszy epizod upalny 1997 roku przerwała burza i tak miał się rozpocząć miesiąc trudny i kojarzący się źle. Patrząc na ten piękny czerwiec, a także sierpień (wcale nie suchy, a ponadto po lipcu '97), przekonuję się jednak do tego, że lato 1997 wcale nie było takie złe, skoro jego 2/3 przyniosły wręcz wymarzoną pogodę. Na pewno lepsze od dwóch ostatnich, choć tego ostatniego nawet chyba nie godzi się porównywać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum