Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Bardzo fajny kwiecień. Do połowy zimny, ale zdarzały się przebłyski wiosny, ale jak w drugiej połowie przyszło ciepło, to takie prawdziwe. Niesamowicie dużo opadów, a coraz bardziej się przekonuje, że - obok ciepłych nocy - to najistotniejsza rzecz w tym miesiącu.
Bardzo bym chciał takiego kwietnia w przyszłym roku, chociaż mam wrażenie, że po takiej zimie jak wtedy to nie był do końca potrzebny...
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 25 Kwiecień 2020, 16:16
Świetny marzec, ale w kwietniu taka pogoda to dla mnie jednak przegięcie w drugą stronę Bardzo dużo zimnych dni i mało słońca niezbyt kojarzy mi się z miesiącem jakim jest kwiecień, czyli jednak już raczej nie miesiącem na chodzenie w kurtce. W Toruniu ten kwiecień był już totalnie bagienny. W Nowym Sączu tylko od 23 do 27 kwietnia była niezła pogoda, ale i tak pogodnego nieba było jak na lekarstwo. Jedyny plus to te opady. Ale poza okresami suszy, kiedy takie scenariusze są potrzebne, taki kwiecień to dla mnie zło
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 25 Kwiecień 2020, 16:26
A ja się coraz bardziej przekonuje, że kwiecień to czas przede wszystkim na opady.
Na ładniejszą pogodę widzę czas dopiero w maju - oczywiście w towarzystwie licznych burz, dzięki wilgoci zgromadzonej w kwietniu.
Zdecydowanie wolę kwiecień sprzed pół wieku od tego obecnego. Koniec kwietnia to nie jest czas, w którym powinniśmy się chociaż minimalnie martwić posuchą, a w tym roku zmagamy się już z ekstremalną suszą...
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 25 Kwiecień 2020, 16:28
W obecnej sytuacji oczywiście też wolałbym kwiecień 1970 od tego co mamy teraz (szczerze i z pełnym przekonaniem), ale jednak w normalnych warunkach (bez okropnej suszy) perspektywa takiego kwietnia zdecydowanie mnie odpycha
Wysłany: 17 Czerwiec 2020, 06:27
Opady opadami, ale nie potrzebujemy rozmiękczać ziemi na gąbkę żeby uniknąć suszy. Fatalny kwiecień niestety, zdominowany przez jednocyfrowe temperatury albo takie nieznacznie przekraczające 10 stopni, do tego z atakiem zimy, jakich wtedy już nie potrzeba ani trochę... Październik 2016 był lepszy, bo przynajmniej miał liście, a to taka jakby listopadowa szaruga z naprawdę kiepskimi temperaturami. Cały miesiąc chodzenia w kurtce, a nawet jak czasem było trochę cieplej, to i tak żałośnie pochmurno i mokro, bez krzty wiosennego raju, pogodnego nieba, życia w przyrodzie. Po takim miesiącu musiałby przyjść maj 2018, bym nie skreślił takiej wiosny. To jest zaledwie dobry marzec, choć i w nim narzekałbym na tych kilka zimowych temperatur na początku i w okolicy połowy.
Kwiecień musi mieć trochę tego, z racji że jest kwietniem:
A tego mu wiele nie potrzeba
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 17 Czerwiec 2020, 08:10
Piotr, ale rozumiem, że mówisz o swoim regionie? Bo u mnie ta druga połowa to naprawdę była bajeczka. Zresztą cały kwiecień na tle lat 1951-1982 wygląda dobrze - w tym czasie tylko kwietnie 1951, 1959, 1963, 1966, 1971 i 1972 były lepsze/podobne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum