Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Przy wschodniej granicy najcieplejszy maj przed 2018 rokiem. Im dalej na zachód, tym anomalia coraz niższa, na Dolnym Śląsku nawet ok. -0,5K. Miesiąc ten nadszedł po wyjątkowo mroźnej i śnieżnej zimie 1962/63
i poprzedzał wyjątkowo ciepłe lato jak na te czasy.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 7 Lipiec 2019, 19:13
U mnie też ciepły, z resztą w tamtym roku wszystkie miesiące od maja od września były u mnie powyżej normy. Lato rzeczywiście ciepłe jak na tamte czasy, nie mówiąc już jakie wystąpiło rok wcześniej... Zastanawia mnie czy wtedy był popularny przesad, że po mroźnej zimie przychodzi gorące lato
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Uslonecznienia tamtego miesiąca niestety nie znam. Mam, ale do 3 dekady, bo była za gorąca i za sucha, z kolei początek jak to kiedyś często bywało i dziś również często bywa za zimny, ale ogromnym plusem była ładna suma opadów i brak przygruntowych przymrozkow. Był jednym, z zaledwie 6 takich majów w Toruniu (oprócz niego jeszcze nie miały maje 1969, 1993, 2010 i 2013 i nie wiem czy maj 1967 też liczyć, bo najniższa temp. przy gruncie to akurat 0,0 )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum