Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11990 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 1 Sierpień 2020, 10:25 Lipiec 2020
Pierwsza i ostatnia pentada miesiąca uratowała ten miesiąc. Ostatecznie był to całkiem niezły lipiec, w którym mimo wszystko przeważały gorące i upalne dni.
Kolejne statystyki (z mojej stacji pogody) wrzucę za jakiś czas.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 1 Sierpień 2020, 10:57
W Toruniu co do 0,1 st. taka sama średnia tmin. . W tym wieku dokładnie taką samą miał lipiec 2008, a niższą tylko lipiec 2004 (12,1 st.). Za to średnia tmax 24,2 st., a średnia miesiąca 18,4 st. Czwarty najchlodniejszy lipiec wieku ex aequo z lipcem 2007. Opadowo z suma 80,6 mm. Był najwilgotniejszy od 2 lat, przy czym z lipcem 2018 dzieli go zaledwie 5 mm (bardzo identyczne opadowo były też lipce 2012 i 2017 były minimalnie suchsze, pierwszy chyba miał 79 mm, a drugi 78 mm xD). Jeśli chodzi o uslonecznienie to było ono w normie, z malutkim odchylem na plus, 246,5 h. Czyni go to najpogodniejszym lipcem od 2014 roku (do tamtego to akurat daleeeeeeka drogą, miał bodajże 309 h usł.). Akurat ostatnich 5 lipcow nie dobiło nawet do normy usł, stąd ich pobicie było bułką z masłem, a pobicie tego, będzie niemal tak samo proste, bo pobił najpogodniejszy w tym czasie lipiec 2015 tylko o 11,5 h
Dla mnie był to przecudowny miesiąc, któremu absolutnie niczego nie brakowało, bez zacięć dłuższych niż 3 dni. A po takim czerwcu jeszcze bardziej cieszył . Chyba będę miał 2 absolutnych ulubieńców (2013 i 2020), bo ciężko mi się zdecydować na ten jeden jedyny 😍.
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 1 Sierpień 2020, 11:11
Jacob, Ale i tak to g*wno nie zeszło poniżej normy Majec 2013 trochę szacunku zyskał ale tylko dlatego, że wzrosła do trzech liczba patolipców w kończącej się dekadzie. Ogólnie lato i rok 2020 to g**wno, jeszcze wiosną tak do maja wierzyłem w ten rok ale srogo się zawiodłem
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum