Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12351 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 28 Wrzesień 2020, 22:13
Co oznaczają te zielone krzyżyki na mapie występowania czereśni i olszy? O kasztanowcu kiedyś pisałeś, gdyby nie Ty, nie wiedziałbym o tym, jak bardzo ograniczony jest jego naturalny zasięg. Dobrze, że tak się rozpowszechnił, bo nie wyobrażam sobie majowego spaceru po mieście bez widoku tych kwitnących drzew. Zaskoczył mnie natomiast wąski, ograniczony do południowej i zachodniej Polski zasięg czereśni i szafranu wiosennego.
W ogóle to bardzo fajny, pożyteczny temat Dużo się można z tych map dowiedzieć.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 28 Wrzesień 2020, 22:22
PiotrNS, Krzyżki oznaczają odizolowane stanowiska punktowe/niedawno odkryte. Co do krokusa wiosennego to akurat raczej wszyscy Polacy kojarzą go tylko z Karpatami. Jeśli się podoba to będę dodawał sukcesywnie nowe mapki, sam przyznam, że gdy po raz pierwszy zobaczyłem mapkę z naturalnym obszarem występowania kasztanowca zwyczajnego mocno się zasmuciłem, jednak człowiek potrafi robić dobre rzeczy dla natury w niewielkim stopniu, obecność na Polskich halach szafran wiosenny także zawdzięcza ludziom (pasterzom)
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12351 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 5 Październik 2020, 14:47
Moje okolice są wyróżnione, występuje tutaj naturalnie Rzeczywiście w okolicy można spotkać trochę naprawdę starych orzechów, nie takich posadzonych do ogródka.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum