Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 26 Październik 2020, 13:31
Naprawdę dobry miesiąc. W 3 dekadzie trochę wcześniej te ulewy mogły nadejść, ale ich wydajność świadczy o tym, że to były prawdziwe ciągłe deszcze. Ten miesiąc zapisał się u mnie jako wilgotny, ale słoneczny/pogodny. Ta pora jesienna jest w ogóle niezwykła z uwagi na walkę z nocnymi przymrozkami (najniższa u mnie tmin. póki co to +2 C tydzień temu- 19/20.10). Niestety myślałem jednak, że w pojedyncze dni (a właściwie w noce) będzie bardziej wietrznie, bo w kwestii zamgleń i mgieł już takiego sukcesu nie ma (zwłaszcza niezbyt przyjemne ostatnie dni- ich mała zaleta jest taka (który powstrzymuje mnie przed daniem "-"), że każdego dnia temp. przekraczała +10 C, a noce były chłodniejsze).
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11990 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 21 Listopad 2020, 14:37
W Gliwicach wrzesień był dość mokry, październik ekstremalnie mokry, a listopad także nie będzie zbyt suchy (obstawiam sumę opadów w normie dla obecnego miesiąca).
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 21 Listopad 2020, 14:39
Nie wiem jak w Gliwicach, ale w Katowicach będzie bardzo suchy - spadło niecałe 20mm jak na razie i raczej nie ma najmniejszych szans na jakkolwiek istotne opady.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 21 Listopad 2020, 14:40
Moja stacja jak na razie odnotowała zaledwie 10.5mm za listopad i patrząc po prognozach mogę raczej mieć pewność, że wiele ta suma już się nie zmieni do końca, w najlepszym wypadku wyjdzie jakieś 14mm za cały listek.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum