Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Pragnę zaprezentować Państwu zupę, którą ostatnio upichciłem, czyli Fasoladę. Fasolada jest zupą uznawaną za greckie danie narodowe. Jest to prosta w wykonaniu, pożywna, smaczna zupa. Zrobiłem ja pierwszy raz w życiu i jak się okazało, przerosła moje oczekiwania.
Podstawowymi składnikami tej zupy są: biała fasola, oliwa z oliwek, marchew, cebula, seler naciowy oraz pomidory w formie soku, przecieru lub z puszki.
Składniki:
- 500 g białej fasoli
- 4 marchewki
- 2 cebule
- łodyga selera naciowego
- 375 ml soku pomidorowego
- 375 ml oliwy z oliwek, ew. oleju
- 2 ząbki czosnku
-2 liście laurowe
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Fasolę długotrwale namoczyć (najlepiej przez całą noc). Potem zagrzać (najlepiej w tej samej wodzie) i gotować na sporym ogniu przez 5-10 minut; odcedzić i przełożyć do dużego garnka.
2. Marchewki skroić w cienkie plastry (talarki), cebulę i seler posiekać, czosnek drobno pokroić, dorzucić listki laurowe, dolać nieco oleju (oliwy).
3. Całość wrzucić do garnka z fasolą, zalać wodą z dodatkiem soku pomidorowego, dodać resztę oleju (oliwy), sól, pieprz. Gotować pod przykryciem ok. 45 minut – na tyle długo, by warzywa (zwłaszcza fasola) stały się miękkie.
4. Gotowe danie posypać można pietruszką i tymiankiem, doprawić odrobiną soku
cytrynowego. Według upodobania podawać też z grzankami.
Gdyby po ugotowaniu okazało się, że trudno jest wyczuć pomidorową nutę, to można do zupy dodać więcej soku/przecieru.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 25 Styczeń 2021, 23:21
Ogólnie przepis wygląda ciekawie, chociaż nie jestem fanem niezmielonej fasoli.
Zmielona to co innego, moja mama robi bardzo dobry wegański smalec fasolowy. Składniki to podsmażana cebula z kawałkami jabłek i kaszą, oraz właśnie zmielona i ugotowana fasola.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Inne Pomógł: 6 razy Wiek: 29 Dołączył: 10 Sty 2021 Posty: 545 Miejsce zamieszkania: Gdańsk/Toruń
Wysłany: 26 Styczeń 2021, 19:20
kmroz napisał/a:
Ogólnie przepis wygląda ciekawie, chociaż nie jestem fanem niezmielonej fasoli.
Zmielona to co innego, moja mama robi bardzo dobry wegański smalec fasolowy. Składniki to podsmażana cebula z kawałkami jabłek i kaszą, oraz właśnie zmielona i ugotowana fasola.
Ciekawy pomysł! Generalnie nie znoszę tradycyjnej zupy fasolowej ze względu na dodatek mięsa, który nadaje zupie smak wędzonki, no i te obrzydliwe kawałki. Jeżeli nazwa zupy wskazuje, że jest bezmięsna, to niech taka zostanie!
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16237 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 26 Styczeń 2021, 20:18
FKP napisał/a:
Ja fasoli nie jem bo puszczam po niej bąki.
Możesz korek w tyłek wsadzić.
Dużo gazu nagromadzić.
Pierdniesz w butlę i "raz, raz":
MASZ ZA DARMO WŁASNY GAZ
P.S. Taki wierszyk "hulał pocztą pantoflową" za PRL-u po podwyżce cen na gaz.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum