Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 127 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12293 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 12 Luty 2021, 12:51 Zima - luty 2003
Przedstawiam kilka prastarych zdjęć ilustrujących niezwykłość zimy, która nadeszła 18 lat temu, tak żeby było przyjemnie
Luty 2003 roku był w Nowym Sączu lutym bardzo zimnym i piątym najbardziej śnieżnym w historii, po lutych 1963, 1965, 2005 i 2006. W znacznej mierze była to zasługa wielkich śnieżyc z 7 i 8 lutego, kiedy pokrywa śnieżna w ciągu doby wzrosła z 6 do 29, a następnie 39 cm. Właśnie wtedy, gdy Trzydziestolatka jeszcze nikomu się nie śniła, stary Piotr tak ochoczo walczył z jej skutkami
Ciekawe czy czeka nas powtórka Te sanki nadal mam, ale chyba już się na nich nie zmieszczę
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś, a więc musisz minąć. Miniesz, a więc to jest piękne.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 127 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12293 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 12 Luty 2021, 16:07
Trochę dziwnie jest się przyznać, ale chyba wtedy chętniej sięgałem po łopatę niż teraz Aktualnie czasami aż szkoda mi odgarniać śniegu, tyle tylko żeby dojść do bramy i do garażu W 2003 nie mieliśmy jeszcze garażu wolnostojącego (był w budowie) i samochód stał w mniejszym garażu pod domem. Rodzice nieraz opowiadali mi, że odgarnięcie tego zjazdu było bardzo ciężkie, najgorzej było robić to wcześnie rano przed pracą, kiedy było jeszcze ciemno. Ale i tak było fajnie
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 22 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 15919 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 12 Luty 2021, 16:10
Ładne zdjęcia niewątpliwie , no ale z sanek kiedyś trzeba wyrosnąć. Jak leży śnieg, to dla mnie nie ma większego znaczenia, czy aura jest pochmurna czy słoneczna, ważne by tylko za dużo później nie spadało.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Wysłany: 12 Luty 2021, 16:43
FKP napisał/a:
:zygacz:
Aż tak mnie nie lubisz? Poza różnicami zdań dotyczących zimy i czerwca 2019 mamy trochę wspólnego
A śnieg widoczny na zdjęciach dawno się stopił, już nie będzie nas straszył
Wysłany: 1 Luty 2022, 22:48
Najpiękniejszy luty Miesiąc, który pod względem ilości śniegu zapisał się u mnie jako najbardziej śnieżny od 1965 roku, deklasując m.in. 1979. Miesiąc bez odwilży, z regularnym dosypywaniem śniegu, który czasami musiał być źródłem wręcz lapońskich krajobrazów, miesiąc regularnego mrozu. Czy jeszcze taki luty się zdarzy Szanse są chyba małe, choć bardzo chciałbym chociaż raz zobaczyć jeszcze podobny luty, może w styczniu, może w grudniu. Cieszę się, że przeżyłem tak piękny miesiąc, szkoda tylko, że go nie pamiętam Nie mam w głowie widoków, które pewnie widziałem zza okna, kiedy w ciągu dwóch dni nasypało ponad 30 cm śniegu. A szkoda.
Ale choćby samo przeglądanie archiwalnych danych sprawia mi satysfakcję. Pokazuje, że jeśli chodzi o lute, dekada 2003-2012 była prawdziwie legendarna. W tym czasie epicki luty zdarzał się średnio co drugi rok
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum