Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11990 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 25 Kwiecień 2019, 14:25 Kwiecień 2012
Kwiecień, który przyniósł zarówno opady śniegu oraz spory nocny mróz na Wielkanoc jak i upały z prawdziwego zdarzenia pod koniec miesiąca. Na Górnym Śląsku było 30 stopni, ale w zachodniej Polsce były nawet 32 kreski.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 25 Kwiecień 2019, 14:46
Kwiecień bardzo dynamiczny i niespokojny - jak cały 2012 rok.
Nie przypadł mi zbytnio do gustu.
Tradycyjnie przyniósł zimową wręcz Wielkanoc, w połowie miesiąca przechodziły ciągłe deszcze, przy zasnutym chmurami niebie i temperaturami nie przekraczającymi 10 stopni, a podczas pogodniejszych dni występowały nawet przymrozki. Od 20.04 się ociepliło na dobre do prawdziwie wiosennych temperatur (wcześniej to tylko epizodycznie...), ale nadal było dość pochmurno. A kiedy w końcu się na dobre rozpogodziło, to od razu uderzyło upałem....
Po wielu udanych kwietniach (za takie uważam te z lat 2004-2011), ten z 2012 wyglądał naprawdę blado. Jedyny plus to wysokie sumy opadów (w moim regionie), które później okazały się bardzo istotne.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Szczerze mówiąc, to ciężko mi to pojąć. Bo o ile do 28.04 faktycznie było tylko pseudociepło, to noc 28/29.04 okazała się wręcz tropikalna - w Jeleniej Górze tmin 19 stopni, nawet w Jakuszycach jak widać ponad 14 stopni
Ale ten region jednak ma coś takiego w sobie, że wyjątkowo łatwo tu o śnieg. Jest to z pewnością najzimniejsze miejsce w Polsce, na które da się dojechać drogą krajową
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Opadów i tak nie za wiele i przy takich a nie innych temp. i tak się dziwię, że razem z końcówka wyszedł jako bardzo ciepły, a nie normalny... Naprawdę z dzisiejszej perspektywy wydaje się bardzo zimny, a 1-18.04 niemalże wręcz ekstremalna lodowa
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16299 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 11 Lipiec 2020, 18:14
Nieprzyjemny miesiąc- liczę na to, że się nie powtórzy w przyszłości. Najbardziej podobała mi się 2 dekada, kiedy trochę polało, ale przy adekwatnych temp. 1 dekada ewidentnie za zimna- jedynie 3 i 4.04 były w miarę sympatyczne, i ogólnie okres 2-7.04. jakoś akceptuję. Ale 1 i 8.04.- katastrofa. Spadło prawie tyle co nic, ale co z tego, jak się tak to ciągnęło w statystykach. 3 dekada już stawała się gorsza- okres 21-25.04. był nawet fajny, ale to co się działo od 26 do 30.04. w ogóle nie jest w stanie mnie cieszyć. Aż dziw bierze, że ten miesiąc zapisał się jako "bardzo ciepły", jak z ciepłem nie kojarzył się prawie w ogóle.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 21 Sierpień 2020, 11:17
Tak sobie słuchałem poniższej piosenki/teledysku i zwróciłem uwagę, że został utworzony właśnie w kwietniu 2012.
I nie wiem czemu, ale ten dzielny młody wojownik mi się skojarzył z pięknymi deszczami i istnym Czasem Euforii w okresie 15-24.04, które uratowały nas przed katastrofą, ale ostatecznie ten chłopczyk okazał się i tak bezsilny w starciu ze straszną Pustynią, która nadeszła od 26/27.04... Ta Pustynia go właśnie tak "zgniotła", jak Niemcy małych Powstańców....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum