Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Łyżwiarstwo figurowe, to zimowa dyscyplina sportu, polegająca na jeździe na łyżwach oraz wykonywaniu dodatkowych elementów: skoków, piruetów, kroków, spiral oraz podnoszeń. Często łączy się je w sekwencje i kombinacje. Jest to sport podobny do gimnastyki artystycznej, więc wymaga również zdolności tanecznych, poczucia rytmu, dobrej giętkości ciała oraz koordynacji ruchów. Dlatego łyżwiarze trenują też balet i gimnastykę.
Ostatnio zmieniony przez LukeDiRT 26 Kwiecień 2019, 07:41, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 138 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 12012 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 26 Kwiecień 2019, 07:44
Zmodyfikowałem posta, ponieważ filmik się nie wyświetlał. Teraz jest już Ok.
Co do łyżwiarstwa figurowego - ja akurat się na nim aż tak nie znam. Ze sportów zimowych oglądam najczęściej skoki narciarskie.
Hobby: Sport Pomogła: 96 razy Dołączyła: 25 Kwi 2019 Posty: 4237
Wysłany: 26 Kwiecień 2019, 16:51
Dziękuję, miałam mały problem z wstawieniem filmiku.
Łyżwiarstwo figurowe jest jedną z dyscyplin zimowych igrzysk olimpijskich. Jest ono jednym z najpopularniejszych sportów zimowych.
Obecnie na zawodach rozgrywane są następujące konkurencje:
jazda indywidualna kobiet i mężczyzn
pary sportowe
pary taneczne
łyżwiarstwo synchroniczne.
Do figur łyżwiarskich należą mi.in:
Axel - najtrudniejszy ze skoków, zaliczany do grupy skoków krawędziowych, ale jednocześnie najłatwiejszy do rozpoznania, gdyż jako jedyny jest skakany do przodu. Zawodnik skacze ten skok z zewnętrznej krawędzi lewej łyżwy, zamachuje się prawą nogą, a następnie lądują tak jak we wszystkich skokach jadąc tyłem, na zewnętrznej krawędzi prawej łyżwy. Pojedynczy Axel to półtora obrotu w powietrzu.
Ina Bauer - jeden z eleganckich elementów łączących w łyżwiarstwie figurowym, w którym zawodnik jedzie na dwóch nogach ustawionych równolegle do siebie i odwróconych piętami. Łyżwa pozostająca z tyłu jest zawsze na krawędzi wewnętrznej. Łyżwa z przodu może być na obu krawędziach. Dla podniesienia wartości elementu, łyżwiarze często odchylają się do tyłu i elegancko układają ręce.
Lutz – skok, który jako pierwszy wykonał Alois Lutz w 1913 roku. To skok kopany i jeden z najtrudniejszych skoków. Zawodnik jedzie tyłem na zewnętrznej krawędzi lewej łyżwy, pomaga sobie wbijając czubek prawej łyżwy w lód i ląduje jadąc tyłem, na zewnętrznej krawędzi prawej łyżwy.
Pistolet - pozycja łyżwiarzy figurowych, która wygląda podobnie jak piruet siadany. Różnica jest taka, że w piruecie zawodnik kręci obroty, a w pistolecie ślizga się do przodu lub do tyłu, na krawędzi wewnętrznej lub zewnętrznej. Łyżwa jadąca po lodzie jest zgięta, a noga wolna jest wyprostowana do przodu.
Rittberger - inna nazwa tego skoku to Loop. Jako pierwszy wykonał ten skok Werner Rittberger. Zawodnik skacze Rittbergera jadąc tyłem z zewnętrznej krawędzi prawej łyżwy, pomaga sobie zamachując się lewą nogą i ląduje tak samo (zewnętrzna krawędź prawej łyżwy, wyjazd do tyłu). Pod tym względem skok jest taki sam jak toeloop, ale rittberger należy do grupy skoków krawędziowych, a nie kopanych jak toeloop. Mężczyźni i kobiety skaczą potrójnego Rittbergera. W 1996 roku Eric Milliot jako pierwszy wykonał kombinacje dwóch potrójnych rittbergerów, a 1998 tego samego dokonała Tara Lipinski.
Ostatnio zmieniony przez Magia 26 Kwiecień 2019, 17:19, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 138 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 12012 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 26 Kwiecień 2019, 18:00
Kurczę, autor powyższego filmu zablokował jego wyświetlanie w witrynach i aplikacjach.
Dlatego w Twoim powyższym poście umieściłem też bezpośredni link do filmu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum