Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 18 Czerwiec 2021, 19:54
Na razie moja ocena tego miesiąca jest bardzo niska. Suma opadów dramatyczna, burz prawie nie ma (jedna na 18 dni, w dodatku przeszła bokiem...), jeszcze do tego teraz ta fala upałów. Czerwiec 2016, który ganiłem za mało opadów, to przy nim naprawdę porządna sztuka.
Jedyne z czego się cieszę, to że na razie bieżący miesiąc nie ma u mnie szczególnie dużej anomalii, więc raczej nie zrobi nadmiernego szału, może nawet nie przegoni czerwców 2016 i 2017 jeśli po tym upale się ochłodzi. Akurat jak będę po sesji xd
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 18 Czerwiec 2021, 23:00
Jeśli od 22.06 wraz z nastaniem burzowego okresu utrzymają się bordowe anomalie rzędu +5/+8K, to moja ocena tego miesiąca mocno wzrośnie. Tak naprawdę, to byłby to bardzo dobry u mnie miesiąc jakby od razu wraz z upalami zaczęło się burzowe szaleństwo. Teraz te kilka dni jednak kładzie na nim cień.
Co do anomalii, to wiele wskazuje, że nie tylko ma niemal pewną szansę przebicia 1964, ale i z 1811 powalczy
Po czerwcu 2019 wydaje się to mrzonką, ale przed nim budziloby pewnie bardzo duże emocje.
Na południu wyraźnie odstaje, ale raczej 100%, że i tak będzie przynajmniej drugim najcieolesjzym w wieku .
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 18 Czerwiec 2021, 23:34
Niech się już ochłodzi, a przynajmniej niech ochłodzenie pojawi się w prognozach, bo rzeczywistość już staje się trochę straszna... Upały będą silne, a na domiar złego trafiają na wysuszoną ziemię, bo nie chce padać. Szczerze to w obecnej sytuacji nawet burze powiązane z bordem średnio mnie cieszą, wolałbym żeby to termiczne szaleństwo po prostu w miarę szybko się uspokoiło i spadł życiodajny deszcz. Teraz to ja jestem żabka.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 18 Czerwiec 2021, 23:35
PiotrNS napisał/a:
Szczerze to w obecnej sytuacji nawet burze powiązane z bordem średnio mnie cieszą, wolałbym żeby to termiczne szaleństwo po prostu w miarę szybko się uspokoiło i spadł życiodajny deszcz
Jeśli wraz z pojawieniem opadów się ochłodzi, to mojemu rzyganiu nie będzie końca
Wysłany: 18 Czerwiec 2021, 23:40
Na szczęście szansa jest na to niewielka, przynajmniej 3-4 burzowe dni ze sporym bordem są już niemal pewne Potem może się nieco ochłodzić, ale tylko w wersji z pełną lub cumulusową lampą
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 18 Czerwiec 2021, 23:43
kmroz napisał/a:
Na szczęście szansa jest na to niewielka, przynajmniej 3-4 burzowe dni ze sporym bordem są już niemal pewne Potem może się nieco ochłodzić, ale tylko w wersji z pełną lub cumulusową lampą
Tego bym właśnie oczekiwał, może kocnoweczka czerwca przynieść ze 3 dni a'la 30.06.2020 , później liczę na parny lipiec z rekordową sumą opadów, liczbą dni z burzą oraz średnią tmin
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 18 Czerwiec 2021, 23:46
PiotrNS napisał/a:
Niech się już ochłodzi, a przynajmniej niech ochłodzenie pojawi się w prognozach, bo rzeczywistość już staje się trochę straszna... Upały będą silne, a na domiar złego trafiają na wysuszoną ziemię, bo nie chce padać. Szczerze to w obecnej sytuacji nawet burze powiązane z bordem średnio mnie cieszą, wolałbym żeby to termiczne szaleństwo po prostu w miarę szybko się uspokoiło i spadł życiodajny deszcz. Teraz to ja jestem żabka.
Już się nie znamy, ma k*rwa grzać bez końca
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum