Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 11 Maj 2022, 23:59
Spaprany przypadek, głównie przez sam początek...- pamiętam, jak po tamtym śniegowym incydencie chciałem, by padało dużo deszczu... Z tego wykresu jednak najbardziej mi się ostatnie 4 dni podobają, jak tak patrzę (takie mogłyby występować jak najczęściej na koncie kwietnia i maja, a także października) : wraz z rozpoczęciem maja jednak zaczęło się wszystko transformować...
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 15 Czerwiec 2022, 20:56
Tak jak kiedyś wspomniałem mniej więcej na linii drogi krajowej 79: Kraków-Krzeszowice-Trzebinia/Chrzanów miało miejsce "dosyć miłe zaskoczenie". Nawet jak pojawiała się późna biała magia, to na ogół występowała w niewielkich ilościach i raczej topiła się na bieżąco, podobnie jak u mnie (nie licząc sobotniego wieczoru, kiedy u mnie opad był nieco mocniejszy)
Pod Oświęcimiem początek wyglądał dosyć klasycznie, podobnie jak w sercu Krakowa, czy w przynajmniej bezpośrednich okolicach lotniska- lipa, ale jeszcze do przetrawienia, na tle centralnego południa Polski raczej i tak stosunkowo łagodnie- jak zresztą zwykle w takich przejściowych miesiącach bywa.
Jak patrzę jednak na dane z innych stacji to łzy się z oczu leją.... Mam na uwadze fakt, że to wyżynki i że tam może dochodzić do gorszych sytuacji (rzadko naprawdę, ale się zdarzają), ale mieszkając w tamtych stronach zrobiłbym sobie z 2 dni wolnego więcej...
Wysłany: 16 Czerwiec 2022, 10:30
Dla mnie zarówno jeden jak i drugi miesiąc to mało ciekawe przypadki- za sam początek uważam, że tegoroczny był gorszy... Później w przewadze wydaje się nieznacznie lepszy, ale na pewno nie cały czas.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 16 Czerwiec 2022, 11:38
Największą kwietniową "niespodzianką" były opady bardzo mokrego i ciężkiego śniegu na początku miesiąca. Zdjęcia z 3 kwietnia, a więc była już wiosna kalendarzowa, i astronomiczna, a tym bardziej meteorologiczna. Krajobraz jednak typowo zimowy.
Ten śnieg spowodował załamanie konarów na rosnących za domkiem sosnach i upadki tych gałęzi na dach. Na szczęście nie uszkodziły one dachu. W rezultacie te sosny potem musieliśmy wyciąć.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 16 Czerwiec 2022, 11:51
Zimą 2021/22 (poza okresem świątecznym) nawet taki śnieg stanowił ewenement. A gdybym fotografował raniej, lub pod wieczór, po wysokości i blasku Słońca nawet nie zorientowałbyś się jaka to pora roku. Na fotkach nie widać przecież "stron świata". Ale to było tuż po południu.
A że to był śnieg bardzo mokry, przecież dopiero co pisałem.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum