Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 127 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12293 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 3 Czerwiec 2019, 21:59
Super zdjęcia, czuć klimat wiosennych wieczorów, kiedy żegnamy obecnego na niebie od wielu miesięcy króla Oriona
Dorzucam swoje zdjęcie nocnego, zimowego nieba z Orionem i Bykiem. Te dwa gwiazdozbiory widać w całości, a wyjątkowo ładnie zaznaczyły się Plejady (M45). Zdjęcie zostało zrobione późnym wieczorem 7 lutego 2019 roku, w miesiącu który dał mi naprawdę mnóstwo okazji do ciekawych obserwacji - zresztą i to zdjęcie wykonałem po powrocie z małego przeglądu nieba
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś, a więc musisz minąć. Miniesz, a więc to jest piękne.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 127 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12293 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 4 Czerwiec 2019, 22:19
Ja w sierpniu 2014 doświadczyłem wspaniałej nocy obserwacyjnej z 17 na 18 sierpnia, takiego rodzynka w morzu dużego zachmurzenia. Nie dość że było pogodnie i widoczność okazała się niemal idealna, to na dodatek było to zaledwie 4 dni po nawałnicy opisanej przeze mnie w wątku o burzach i lampy uliczne, które wtedy zostały popsute, nadal nie świeciły i okolica była naprawdę ciemna; kiedy w okolicznych domach zgasły światła, czułem się jak na jakiejś bardzo głębokiej prowincji z dala od cywilizacji, gwiazdy były jakby bliżej. W pewnym momencie musiałem tylko wrócić do domu po kurtkę i coś ciepłego do picia, bo nad ranem było u mnie 7 stopni. Po brzasku zauważyłem na siatce nawet pierwsze nitki babiego lata, jak przystało na chłodny sierpień z przedjesienną drugą połową Poniżej jego zdjęcie z tego poranka.
Wysłany: 12 Marzec 2020, 22:43
To dzisiejszy Orion kładący się spać. Widać cały Trójkąt Zimowy tworzony przez gwiazdy - Betelgezę, Procjona i Syriusza. Po prawej stronie widoczne są także Plejady. Zdjęcie zrobiłem punktualnie o 20:00 i dosłownie chwilę później pogodne niebo zasnuły chmury.
Wysłany: 13 Marzec 2020, 23:41
Wtedy Orion ulegnie zniekształceniu i będzie już trochę nieforemny Choć stanie się tak sławny, że może Orion wróci do łask jak w epoce starożytnej i będziemy nastawiać zegarki według jego pojawienia się na niebie?
Z racji dobrej pogody, także dzisiaj nie zrezygnowałem z uwiecznienia zmierzchu zimowych gwiazdozbiorów. Jasna "gwiazda" w lewym dolnym rogu zdjęcia, to nie gwiazda tylko dron Straży Miejskiej, którym sprawdzają czym ludzie palą w piecach 😅
Wysłany: 29 Grudzień 2022, 00:20
Dzisiejszej nocy gwiazdy na niebie są doskonale widoczne. Pogoda przynajmniej w tym aspekcie dopisała, co pozwoliło na nacieszenie się widokiem Oriona i otaczających go konstelacji, na tle których świeci jasny, czerwony Mars. Przedstawiam kilka zdjęć, które wykonałem dzisiejszej nocy krótko po godzinie 22:00 28 grudnia. Ostatnie wklejam w wersji oryginalnej i z podpisami, dla wskazania najważniejszych obiektów, jakie aktualnie przykuwają uwagę na nocnym niebie
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 22 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 15919 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 29 Grudzień 2022, 03:22
U mnie też na niebie pokazywała się jakaś konstelacja, jak wracałem późnym wieczorem od kolegi , ale miałbym niemały kłopot z rozmieszczeniem co gdzie dokładnie było.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum