Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 3 Czerwiec 2019, 12:48
Ta prognoza z 30 marca 2009 roku jest wyjątkowa Musiało się ją bardzo miło oglądać, mając za sobą koszmarnie ponure luty i marzec - nagle tyle "słoneczek", temperatury jakich jeszcze w tym rolu nie było, no i te słowa J. Kreta "a kolejne dni będą jeszcze cieplejsze i jeszcze pogodniejsze" Nastrój po obejrzeniu takiej prognozy z pewnością był pogodniejszy.
Ja podrzucam prognozę pogody z czasu, kiedy była podobna do tej obecnej:
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 3 Czerwiec 2019, 14:22
Obecne prognozy przypominają termicznie sierpień 2002, trzeba przyznać że tamten miesiąc był naprawdę niezwykły i ciężko o taką stabilność, od 15 sierpnia do końca tmax ani razu nie wyszła z barier 26-30 st., z resztą I połowa miesiąca była podobno, z tą różnicą że były 2 Upalne dni 4 poniżej 25 stopni... Nic dziwnego że w Toruniu jest 3-cim najcieplejszym, zaraz po 2015 i 2018, aż strach sobie wyobrazić jakby, po pierwszej połowie sierpnia 2015, przyszla druga taka jak w 2002
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 3 Czerwiec 2019, 21:39
@Jacob
Obliczyłem (w pamięci, więc może być delikatna różnica) i wbrew pozorom połączenie I połowy sierpnia 2015 z II połową sierpnia 2002 nie przyniosłoby jakoś skrajnie wysokiej anomalii. Wyniosłaby ona +3.87K (niewiele więcej niż cały sierpień 2015). W II połowie sierpnia 2002 anomalie nie były jakoś wyjątkowo duże, zawierały się na ogół w przedziale +1,5-3,5K, co było zasługą już dosyć rześkich nocy. To, że sierpień 2002 znajduje się w czołówce, jest przede wszystkim zasługą "systematyczności" w wyrabianiu anomalii. W tym miesiącu tylko jeden dzień był poniżej normy - i to minimalnie (13 VIII miał odchylenie -0.12K, więc tyle co nic). Pod tym względem dosyć nudny miesiąc
A żeby nie robić off-topicu, wklejam najstarszą prognozę pogody jaką znalazłem, pochodzącą z moim zdaniem jednego z najlepszych u mnie (jeśli nie najlepszego) miesiąca letniego lat 80.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 3 Czerwiec 2019, 22:03
@PiotrNS co do twojej oceny lipca 1987, tamten miesiąc był nadzwyczaj przeciętny, upał korelował z uslonecznieniem, którego u Ciebie było sporo jak na tamte czasy, u mnie był o wiele zimniejszy przyniósł aż jeden upalny dzień, chociaż uważam że I połowa tamtego lipca była udana, druga była okropna, tj. Sie9, za to czerwiec przyniósł u mnie antyrekord uslonecznienia i rekordowo późną pierwszą "25-tkę".
Ostatnio napisałem na forum czemu coś w stylu tamtego roku mogłoby się powtórzyć, ale szczerze podobały mi się tylko 3 miesiące tamtego roku styczeń (ten niech lepiej się nie powtarza), marzec (pierwsza połowa by była sporą anomalia dla stycznia, choć pewnie w tamtym roku wszyscy już mieli dosyć zimy...) i październik no i pierwsza połowa lipca wspomniałem o nim tylko dlatego, że czemu mamy mieć tylko skrajności w jedną stronę
Wysłany: 3 Czerwiec 2019, 22:22
Oj tak, to lato było naprawdę bardzo niesprawiedliwe. U Ciebie i na północy kompletnie stracony sezon, u mnie zaś czerwiec i lipiec były naprawdę dobre (czerwiec dzisiaj byłby taki sobie, ale i tak lepszy od chociażby 2018). Jak patrzę na dane z 1987 roku w Gdańsku, to mieli tam naprawdę straszną zimnicę, dużo gorszą niż w 1980, kiedy akurat na północy było po prostu źle, nie ekstremalnie źle jak na południu
Za to ten miesiąc udał się wszędzie :
Aż mi szkoda że niemal połowę lipca 2013 (od 13 do 27 VII) spędziłem za granicą i nie mogłem w pełni skorzystać z jego dobroczynnej aury.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11990 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 4 Czerwiec 2019, 10:51
Fakt, lipiec 2013 był niemal idealny. Było często gorąco (ale bez męczących upałów z wyjątkiem III dekady miesiąca) oraz słonecznie. Ale warta odnotowania jest tutaj burza z 6 lipca 2013, która podtopiła Rudę Śląską. Przez tą jedną burzę suma opadów w środkowej części Konurbacji Katowickiej osiągnęła normę! Widać to wyraźnie w archiwalnych danych z IMGW.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 7 Czerwiec 2019, 19:24
PiotrNS
Akurat ta prognoza z 23.07 to się nie sprawdziła, u mnie 24.07.2013 był jednym z najpaskudniejszych dni tamtego wspaniałego lipca.
Ja jak już kiedyś pisałem, byłem na wyjeździe za granicą 26.07-10.08 w tamtym roku. Trzeba przyznać, że chyba lepiej nie mogłem trafić - uciekłem daleko przed tą męczącą pogodą a po powrocie znowu w Polsce była rajska pogoda. Miesiąc ruchomy od 11.08 do 10.09 był jednym z najlepszych, jakie sobie mogę wyobrazić.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Wysłany: 7 Czerwiec 2019, 19:34
kmroz, miałeś wtedy naprawdę niebywałe szczęście, gdybym był na Twoim miejscu, to prawdopodobnie uznałbym lato 2013 za najlepsze jakie przeżyłem. Niestety moje wczasy przypadły na takie dni (13-27 lipca), że wróciłem akurat na początek upałów, i to ani trochę słabszych niż we Włoszech skąd przybyłem. Ominęły mnie za to chyba najlepsze dni tego lipca. Ostatnio zwróciłem uwagę na weekend 20-21 lipca 2013, kiedy mimo pogodnego nieba (jedynie pierwsza połowa soboty była gdzieniegdzie zachmurzona), temperatury w większości regionów wyniosły nie więcej niż 26 stopni. W najcieplejszym okresie roku takie dni są na wagę złota, choć w tym miesiącu było ich jeszcze więcej.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum