Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 8 Czerwiec 2019, 11:39 Luty 1986
Dziś opiszę mój ulubiony zimowy miesiąc z całej serii. Jest nim luty z 1986 roku. Był to miesiąc ekstremalnie zimny i póki co nie trafił się równie zimny. U mnie przyniósł również rekordowo dużą ilość słońca . W całości był również bardzo śnieżny, co dodawało mu uroku, sporo śniegu spadło w II połowie miesiąca. Jedynym dniem powyżej zera był I dzien miesiąca, aż 26/28 dni z tamtego miesiąca miało Tśr < -5 st.
Krótko mówiąc dla mnie luty 1986 to miesiąc zimowy jak z bajki, swojego ulubionego stycznia nie mam, grudzien to zdecydowanie ten z 2002, choć nie pokazał tyle "klasy" co omawiany miesiąc .
PS: Czy tylko mi sytuacja z lat 1985-87, przypomina tą z lat 2011-13 oczywiście w wersji light? Po dwóch naprawdę zimnych lutych (z czego zawsze drugi był tym chlodniejszym), rok później przychodzi skrajnie zimny marzec... Traktuje to jako przypadek, ale jakże ciekawy
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 21 Czerwiec 2019, 16:33
Cały miesiąc bez odwilży, najgorzej.... Toleruje mrozy i duże śniegi, ale jednak chciałbym przynajmniej co dwa tygodnie wyraźną, kilkudniową odwilż z ładną pogodą. Taką jak w końcówce grudnia 2012 przynajmniej, czy na początku marca 2013.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 11 Listopad 2020, 19:52
Bardzo mi się podoba ten miesiąc wszystkie dni z całodobowym mrozem oraz cały miesiąc z pokrywą choć nie była za duża bo maksymalnie ponad 20 cm. Mróz też nie za duży bo tylko jednego dnia temperatura maksymalna poniżej -10 stopni.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 11 Listopad 2020, 23:49
Niby podobny jak rok wcześniej, a jak inny - więcej śniegu, okresowo dosypującego (chociaż sporo też dziedzictwa) i jednak mrozy bardziej stabilnie umiarkowane. No i sporo słońca, co akurat w takim miesiącu się ceni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum