Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomogła: 39 razy Dołączyła: 17 Maj 2022 Posty: 887
Wysłany: 5 Lipiec 2022, 10:42 Słodycze
Każdy doskonale wie, czym są słodycze. Wszelakie batoniki, lizaki, czy sławetne gumy kulki na czele z chipsami Maczugami za 50 groszy na pewno towarzyszyły większości z nas w dzieciństwie. Ja uwielbiałam również oranżadę za 30 groszy (ach te piękne czasy bez inflacji) czy Andruty. Dawniej też uwielbiałam Nutellę (tą "oryginalną" jak i "nieoryginalną") - świetny dodatek do kanapek. Masło orzechowe również się zdarzyło. Zdecydowanie za dzieciaka pochłaniałam tych słodyczy więcej przez to, że nie miałam aż takiej świadomości co mogą powodować (ok, czasem straszono mnie, że zęby wypadają) i przez to, że były tak tanie.
W dzisiejszych czasach lubię czasem zagryźć jakiś batonik albo cukierki a w porze mocno letniej (np. teraz) lubię uraczyć się lodem. Mam świadomość, że nie jest to do końca zdrowe, ale czasem chyba można! Czasem zdarzą się również chipsy, ale to bardziej do piwka, jeśli jest się w większym gronie. Staram się tego unikać jak mogę, ale czasem nie ma wyjścia.
Jak to wygląda u was?
Lubicie słodycze? Jeśli tak, to w jakiej ilości i co? A jeśli nie, to z jakich powodów?
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16237 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 5 Lipiec 2022, 11:37
Preferuje owocowe cukierki i napoje gazowane. Także domowe powidła i dżemy. Nutelli nie znoszę.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 5 Lipiec 2022, 12:29
Tak, lubię słodycze, ale nie wszystkie. Np. nie lubię zbytnio lizaków czy cukierków, ale lubię ciastka, wafle, batony, czekolady (pod warunkiem, że nie są wypełnione orzechami [co innego masa orzechowa], miętą, czy pomarańczą i innymi owocami cytrusowymi), jogurty, ciasta (z cukierni lub domowej roboty).
Zdarzają się dni, kiedy wytrzymuję bez słodyczy (w pierwszej połowie maja w ogóle niczego słodkiego nie miałem w ustach), ale na ogół coś tam wpierniczę- często w większych ilościach, ale na szczęście o dobrych godzinach (tzn. przeważnie wyrabiam się przed zachodem słońca).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6956 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 5 Lipiec 2022, 19:09
Lubię słodycze i chętnie je jem i podobnie jak Tomasz za nutellą nie przepadam chyba tylko raz jadłem ale mi nie podeszła. Kiedyś na weselach musiałem wszystkie ciasta i torty posmakować teraz mi tylko kilka kawałków wystarczy.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16237 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 5 Lipiec 2022, 21:18
Zapomniałem dopisać jeszcze miód. To słodycz najnaturalniejsza z naturalnych
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum