Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 16 Październik 2022, 15:12 Serie ciepłych/zimnych miesięcy, pór roku
W 2022 podtrzymane zostały następujące trendy.
Seria chłodnych majów
Seria ciepłych czerwców
Seria ciepłych październików
Seria zimnych 2 kwietnia
Seria ciepłych 20 lipca
Seria ciepłych końcówek czerwca
Seria ciepłych lat
Seria genuanów w najcieplejszym okresie roku
Seria ciepłych III dekad lutego
Za serię bubu, ciepła uważam co najmniej 3 takowe przypadki obok siebie.
Upadły:
Seria zimnych pierwszych połów maja
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 17 Październik 2022, 21:07
W Nowym Sączu rok 2022 przerwał krótką serię tworzenia pokrywy śnieżnej w okolicach Trzech Króli, serię chłodnych majów, a w kategorii pojedynczych dni - serię zimnego 14 maja (w latach 2012-2021 ciepły zdarzył się jedynie w 2017 roku). Latem w odróżnieniu od przeciwnika tylko utrwalał wiele trendów (szkoda), natomiast ostatnio upadła za to seria ciepłych wrześniów (poprzedni chłodny był w 2013). Ciepłego października w swoim regionie nie liczę jako podtrzymanie serii, gdyż ubiegłoroczny taki nie był - zszedł poniżej normy 1981-2020 i 1991-2020, zapisując się dokładnie w normie 1961-1990.
Teraz czekam na przełamanie listopada i w całości przełamana II połowę, a przynajmniej III dekadę grudnia.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 19 Październik 2022, 18:46
2 poł. września lubi mijać rzeczywiście chłodniej, co mnie cieszy- tzn. jak dla mnie nawet mogłoby być i ciepło, ale tutaj wolałbym, by temp. nocne miały większy wpływ na nienajgorszą średnią dobową niż temp. dzienne: w ciągu dnia jednak wolałbym, by nie było więcej na termometrze niż 16-18 C. Jakby np. pojawił się dzień z całodobową "15" i wielkoskalowymi, długotrwałymi opadami, to przyjąłbym go w zasadzie w ciemno. W zasadzie mógłbym się ograniczyć z takimi kryteriami do okolic równonocy (czyli od 20-22.09. do samego końca miesiąca).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 26 Sierpień 2023, 11:31
Niestety tegoroczny rok (jakby to powiedział Włodzimierz Szaranowicz) nie przerwał jednej wręcz trudnej do pojęcia, zaklętej serii. Ekstremalnie gorących sierpniów. Ten miesiąc intensywnie ociepla się w moim regionie już od 2000 roku, ale to co wyprawia od 2015, a na pewno od 2017, przekracza już wszelkie granice. Ocieplanie grudniów w latach 2013-2020 jest przy tym niczym.
Sierpień 2015 można było potraktować jako pojedynczy wyskok. Później po przyjemnym, normalnym sierpniu 2016 nadszedł trzeci najcieplejszy w historii 2017. Potem 2018 jeszcze gorętszy od 2017. 2019 jeszcze gorętszy od 2018. 2020 jeszcze gorętszy od 2019. 2022 jeszcze gorętszy od 2020. 2023... dokończcie sami
To jest przerażające. Na początku sierpnia, po pięknych burzach z 5 sierpnia uważałem, że to lato ma szansę na stanie się jednym z moich ulubionych. Ociepleniem po 12 sierpnia się nie przejmowałem, bo nie widziałem szans na utrzymanie się tej pogody dłużej jak do 22 sierpnia. Niestety rację miał Editor, bo ochłodzenie było przekładane w nieskończoność, a średnią windowały i windują ekstremalnie ciepłe noce. Najcieplejsza noc z lipca 2006 byłaby w trwającym miesiącu dopiero na szóstym miejscu, a przypomnę że wrzesień za pasem, mniej niż miesiąc do równonocy...
Po roku 2022 miałem uraz do lata. Czerwiec, lipiec i początek sierpnia to naprawiły. Od połowy sierpnia wszystko się zepsuło.
Już nie zależy mi na ciepłym, burzowym maju. Mógłby naprawdę sprawdzić się taki ekstremalnie zimny kwiecień jak kiedyś opisywałem, a potem przyjść maj np. taki jak 2004. Gorącoluby niech się wtedy nie martwią. Sierpień pewnie znowu będzie ekstremalnie ciepły, gorętszy od poprzedniego. Pora na pobicie rekordu z 1807.
A ciepłego maja nie chciałbym nawet przez to, że przy ziszczeniu się kolejnego cierpnia, poziom uuglobciowania po długim lecie byłby nie do zniesienia.
Gdyby nie wysoka suma opadów i piękne burze, tegoroczny sierpień byłby dla mnie swego rodzaju grudniem 2009 wśród sierpniów, czyli miesiącem znienawidzonym.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 26 Sierpień 2023, 14:14
Tegoroczny rok (xD) jest rzeczywiście wyjątkowo schematyczny, termicznie to już w ogóle, w zasadzie tylko lipiec inny niż w poprzednim roku, oraz zamiana stycznia z lutym xd
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum