Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Tutaj to ciężko było znaleźć coś perfekcyjnego, ale wydaje mi się, że znalazłem najbardziej antyzłośliwą opcję. Od 9 do 15.09 taka namiastka fajnego września, a reszta właśnie na tyle antyzłośliwa, na ile być mogła
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 18 Październik 2022, 22:20
2. Sierpień 2022 - Sulejów
Przynajmniej jeśli chodzi o stacje synoptycznej. Zachodnia ściana i częściowo południowa miały zbyt dużą dominację opadów w bubu (20-22.08), za to reszta kraju miała dużego pecha do opadów na stacjach synoptycznych. W Sulejowie atutem jest regularność opadów i spora część wyrobienia ich w cieple - a zarazem jeden w miarę rześki okres. No i mimo wszystko ilość skwaru nie tak drastyczna jak w wielu innych miejscach
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 18 Październik 2022, 22:26
3. Lipiec 2022 - Szczecin
Z jednej strony mniej bubu, z drugiej mniej pustynnego skwaru. No i z trzeciej okresy chłodniejsze praktycznie bezopadowe, co uważam za duży plus. Miesiąc oficjalnie lekko mokry, w praktyce bez burzy z 1.07 bardzo suchy, ale też wyrabiane opady z sensem
Wahałem się nad kilkoma opcjami, ale ta stacja najskuteczniej ominęła pluch w bubu, jednocześnie dając trochę lampowej rześkości, miała namiastkę czerwusia 2020 w okresie 4-9.06, no i w końcówce dwie ładne burze, z jednej strony łagodzące skwar, a z drugiej nieniosące za chwilę skrajnego bubu (tutaj pije do piotrowania PiotrNS odnośnie bronienie paskudnie lodowej burzy z nocy 1/2.07 )
Najbardziej cenię za względną sumę opadów i do tego wyrobioną nie tylko trzecią dekadą. No i do tego epizody realnego ciepłego, burzowego maja na każdym etapie. Danych usłonecznienia brak, lecz pomiary zachmurzenia dają ułudę, że lampowej pustynii było względnie mało
Ten miesiąc też nigdzie nie był szczególnie udany, ale tam zarówno trafiła się namiastka zimy (niestety nie taka jak we wschodniej części kraju) na początku, jak i namiastka pięknej wiosenki w ostatniej dekadzie, a poza tym w miarę się udawało antyzłośliwe (np to bubu po Wielkanocy nie było tam tak lochowe). Ze stacji, gdzie śniegu było dużo na początku, to zabrakło mi właśnie takiej porządnej wiosny w końcówce
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum