Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: kmroz
25 Kwiecień 2020, 15:52
Marzec 1974
Autor Wiadomość
kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 3 Lipiec 2019, 16:10   Marzec 1974

Ciepły luty = ciepły, wiosenny marzec? Tak jest zazwyczaj i tak było także 45 lat temu.

Marzec 1974 okazał się być wyraźnie ciepłym miesiącem, chociaż bez szału (+1.49K). Do tego nadzwyczaj pogodny :slonce: :slonce: :slonce:

Z tamtego marca pochodzi ogólnopolski rekord ciepła (przynajmniej ze stacji synoptycznych) - 30.03.1974, Nowy Sącz, +25.6 stopni Celsjusza 8-) Co ciekawe, nie był to jedyny silny "strzał" ciepła - nadzwyczaj ciepłe powietrze napłynęło również w dniu 21.03 (podobnie jak dokładnie 40 lat później!) Oba strzały były bardzo krótkie, ale naprawdę ekstremalne!

Co prawda pierwsza dekada marca przyniosła kontynuację trendu z końca lutego - była nadzwyczaj pogodna, ale w niczym nie przypominała wiosny - jednak po 10.03 było już wyraźnie do przodu - w Łodzi od 12.03 już każdy dzień miał średnią dobową powyżej 4 stopni, a cztery razy przekroczyła ona 10 stopni.

https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=1974-03-31&rodzaj=st&imgwid=351190465&dni=31&ord=asc

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 3 Lipiec 2019, 16:13   

Ładny miesiąc, ale podobnie jak większość marcowy miał wadę w postaci dużej ilości dni z pełną lampą, a pozostałe zazwyczaj bez słońca :-/

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 3 Lipiec 2019, 16:17   

Jacob napisał/a:
podobnie jak większość marcowy miał wadę w postaci dużej ilości dni z pełną lampą, a pozostałe zazwyczaj bez słońca

Święte słowa. Tegoroczny marzec jest tutaj niesamowitym wyjątkiem i także za to go bardzo cenię!

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 3 Lipiec 2019, 16:20   

Ale i tak nie było tak źle - wg danych ze stacji w Łodzi 21 dni miało >3h usłocznienia i 25 dni powyżej 1h. To świetny wynik, w obu tych kategoriach można mówić o czołówce.

Awin 
Poziom 5

Wysłany: 3 Lipiec 2019, 16:26   

Choć mógł trochę więcej bezchmurnego nieba przynieść. Marzec 2019 podobnie jak luty z tego samego roku i listopad 2018, nie wykorzystały swojego potencjału do końca. Po za tym w tegorocznym marcu mnie denerwowały kontrasty. Kilka razy wschodowi Polski obniżano prognozowane temperatury, podczas gdy zachód i południe miały te same wyniki. Po za tym trochę za wietrzny.

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 3 Lipiec 2019, 16:31   

Awin napisał/a:
Choć mógł trochę więcej bezchmurnego nieba przynieść.

Marzec 2019, wg moich porównań, był zdecydowanym mistrzem obecnego wieku w kategoriach liczba dni >=0.1h usłonecznienia i liczba dnia >1h usłonecznienia i w czołówce jeśli chodzi o dni powyżej 3h słońca. Natomiast pod względem dni "lampowych" >9h usłonecznienia był niestety jeden z najsłabszych. Życie...

A do lutego to się ciężko przyczepić, chociaż no właśnie... faktycznie chyba przy wschodniej granicy było gorzej, jak wspominam obrazy sat24, a najbardziej frustrującym dniem dla was musiał być 16.02 - niemal w całym kraju 10 stopni lub więcej i lampa a na wschodzie Mazowsza cały dzień stratus i +3, do tego niebo się rozchmurzyło akurat na zachód słońca.

Awin 
Poziom 5

Wysłany: 3 Lipiec 2019, 16:38   

Racja! Tylko jeden dzień na otarcie łez - 19.02. Bo 17.
też od 10 stratocumulus, a 18 front ciepły akurat nad nami , ale najgorszy jak mówisz 16. Jeszcze koniec lutego w miarę, choć znowu we znaki dały się kontrasty temperatur, a 28 wiatr

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 3 Lipiec 2019, 16:43   

Ja 16.02 byłem mniej więcej pomiędzy - do godziny 13:00 kompletna ciemnica i leciutki plus, ale potem się gwałtownie rozpogodziło do bezchmurnego nieba i temperatura jeszcze wzrosła do około +7 stopni.

Zresztą, dokładniej na temat tego lutego rozpisałem się tutaj, jeśli jeszcze nie czytałeś, to zachęcam :D
http://www.lukedirt.com.pl/viewtopic.php?t=548

Właśnie zorientowałem się, że opisując dzień 16.02 mocno nadużywałem słowa "niestety" xd

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 3 Lipiec 2019, 16:44   

Ktoś wspomina Nowy Sącz, zatem muszę się uaktywnić :) Marzec 1974 był bardzo ładnym miesiącem, bezapelacyjnie jednym z najlepszych pierwszych miesięcy wiosny w historii.
Już początek przyniósł pozytywne zaskoczenie. Pierwszych pięć dni- choć niezbyt ciepłe - okazało się nad wyraz słonecznych. Trochę tak jak 7 czy 10 lutego 2019 - z niemałym mrozem w nocy, ale i miłym przedwiośniem za dnia. 6 marca pogoda bardzo się zepsuła. Do 11 marca potrwała istna kaplica - niemal bez słońca i z bardzo niskimi temperaturami, obijającymi się o 5 stopni, choć 7 i 8 sukcesem było osiągnięcie 1 stopnia ponad zerem. Jedyną okolicznością łagodzącą dla tego paskudnego okresu był niemal zupełny brak opadów.
Ale warto było wytrzymać, bo oto po przejściowych 12-13 marca nastał raj. Cała reszta marca to coś tak wspaniałego, czego nie doświadczyłem w marcu nigdy za swojego życia.
Do końca miesiąca temperatura maksymalna ani razu nie spadła poniżej 10 stopni! (dla mnie to miara jakości marca) czy to nie jest piękne?
A to nie wszystko. Usłonecznienie przez większość dni było bliskie pełnemu, zdarzyło się sporo dni z zachmurzeniem około zera. I w niczym nie przeszkadzał tak uciążliwy nierzadko w ładnych marcach (np. 2019) wiatr, który był zwyczajnie słaby. Nie ma słów na to, co stało się 21 marca 1974. Po ciepłej nocy nadszedł najwcześniejszy gorący i zarazem najwcześniejszy letni dzień w historii. Temperatura 25,6 stopnia przy niemal bezchmurnym niebie i całodziennej lampie musiała wywołać szok. Przyroda prawdopodobnie rozpoczęła szaleństwo, zwłaszcza że nie był to jednorazowy "wystrzał" jak 17 marca 2019. Po tym nieprawdopodobnym dniu, dystansującym wszystkie marcowe maksima z XXI wieku, anomalnie ciepła pogoda trwała nadal. I wciąż w tak pogodnej wersji. To nie był już czas na cieszenie się temperaturami ponad 10 stopni, bo standardem okazało się +15. Jedyną wadą były powtarzające się jeszcze przymrozki, negatywne następstwo tak pogodnej aury. W ostatnich trzech dniach temperatury znów zbliżyły się do 20 stopni, choć już nie w tak słonecznej odsłonie. I znowu raj... Pierwsza połowa kwietnia 1974 była tak wyjatkowo słoneczna i zarazem ciepła, że przypomina mi wręcz kwiecień 2009. Wegetacja na pewno się popisała, podejrzewam że takie klony spokojnie miały już listki ok. 10 kwietnia.
Niestety. Mamy lata 70, a więc każdy kwiecień musi być do bani. I ten też był. Druga połowa przyniosła aurę rodem z II połowy kwietnia 2017, deficyt dni z temperaturą 15+, a zresztą nawet dziesięciostopniowego ciepła było mniej niż w analogicznym okresie marca. A dni 14-18 kwietnia to skandal. Mrozy pochodzące pod - 7 stopni i średnie dobowe po 2-3 stopnie? Koszmar. Straty wywołane tym dziadostwem musiały być naprawdę duże :(

Marzec 1974 okazał się trzecim najbardziej słonecznym w historii, przyniósł 161,4 godziny z Dzienną Gwiazdą, ustępując tylko marcom 1972 i 2019. Średnia temperatura wyniosła co ciekawe zaledwie 5,2 stopnia (w znacznej mierze przez chłodne noce), lecz i tak zapisał się jako marzec ciepły. Średnia TMax była za to ekstremalnie wysoka. 12,2 stopnia to wynik ustępujący tylko marcom z "wielkiej trójki" - 1990, 2007 i 2014. W niewielu miesiącach występuje aż taki dysonans między temperaturami średnimi a maksymalnymi.
Dla mnie marzec 1974 to miesiąc marzenie, choć incydentu z 21 marca bym zdecydowanie nie chciał, to jednak mocna przesada. Bardzo niedobra była rekordowo niska (!) suma opadów, to taki kwiecień 2009 w marcu. 0,3mm opadu przez cały miesiąc, to trzeci wynik w historii po listopadzie 2011 i wspomnianym kwietniu sprzed dekady. Poza tym jednak - było cudnie. A jak jest cudnie, to nawet taki "wypadek przy pracy" jak II połowa I dekady jestem w stanie wybaczyć ;) Dobra baza do stworzenia marca marzeń.

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

Awin 
Poziom 5

Wysłany: 3 Lipiec 2019, 16:45   

Czytałem, ja wasze wpisy czytam od dłuższego czasu, lecz dopiero teraz zacząłem coś pisać. U mnie wypogodziło się tego dnia... Koło 19 i 20 :o 😂🤣

Odpowiedz do tematu