Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Inne Pomógł: 324 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16232 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 10 Sierpień 2023, 20:27 Bociany
Gdy jeździmy na działkę zawsze w Żaboklikach na skrzyżowaniu dróg na Korczew i na Topórek mijamy znajdujące się na słupie tuż przy szosie gniazdo bocianie. Gdy przedwczoraj jechaliśmy tam, a także w drodze powrotnej widzieliśmy w gnieździe 4 bociany, para rodziców i 2 młode. Wczoraj pozostaliśmy w domu. Dzisiaj jadąc na działkę widzieliśmy gniazdo puste. Puste było też, gdy wracaliśmy do domu. Czyżby odleciały wcześniej niż zwykle Taka myśl nasunęła mi się po przeczytaniu tego artykułu: https://i.pl/mlode-bociany-zaskakuja-wczesniejszym-niz-zwykle-odlotem-rozmowa-z-ornitologiem/ar/c1-17791441 Z tym ze autor pisz o odlocie "młodego pokolenia", a to gniazdo było już całkiem puste. Po drodze nie ma innych bocianich gniazd pozwalających na porównanie. A może ktoś z Was napisze, czy w jego okolicy bociany już odlatują
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12351 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 10 Sierpień 2023, 21:55
Najwięcej bocianów widzę jadąc z/do Krakowa na łąkach w pobliżu Brzeska. W czerwcu zdarzało się, że było ich tam ponad 20 naraz. W tym roku pierwszy raz od dawna jeden bocian upodobał sobie moją posesję i kilka razy obserwowałem go, jak chodził po łące - tylko wtedy, kiedy była świeżo skoszona. Teraz bociany podobno już odlatują, natomiast ja nie podjąłem do tej pory obserwacji, które mogłyby to potwierdzić lub temu zaprzeczyć.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Inne Pomógł: 324 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16232 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 11 Sierpień 2023, 15:45
Dzisiaj gdy około godz. 10-tej rano jechaliśmy na działkę w tym gnieździe zobaczyliśmy 2 bociany. Gdy około godz. 16-tej jechaliśmy do domu gniazdo było puste. Niewykluczone, ze ptaki te dożywiają się intensywnie "polując" przed odlotem. A może młode, tak jak piszą w cytowanym wczoraj artykule już odleciały. Pewne jest jedno. Niedługo już wszystkie odlecą.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12351 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 11 Sierpień 2023, 22:09
Ciekawe jak zareagują na zmianę pogody - czy zdecydują jednak zostać, czy już nie zmienią swoich planów, o ile można tu mówić o planach. Podobnie ciekawi mnie to, jak bociany reagowały na najzimniejsze sezony letnie, np. zapamiętany przez Ciebie sierpień 1980. Czy w ogóle miały czego szukać wtedy w Polsce
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 11 Sierpień 2023, 22:21
PiotrNS, To nie od pogody zależy, one mają w tych ptasich móżdżkach to zaprogramowane kiedy przylatywać/odlatywać. One tutaj odbywają lęgi, a nie przylatują na wakacje, więc nawet w 1980 były
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Wysłany: 11 Sierpień 2023, 22:44
FKP, ale chyba też wyczuwają zmienność warunków atmosferycznych i mogą odebrać pogodę jako jesienną we wcześniejszym niż zwykle czasie. Nie wydaje mi się, żeby w 1993 odleciały w takim samym czasie co w 2018.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 11 Sierpień 2023, 22:50
PiotrNS, Właśnie pewnie odleciały w podobnym czasie, bo po wychowaniu młodych instynkt nakazuje im niebawem odlatywać i nie interesuje je, czy trwa Wspaniałe Półrocze, czy "pora ciepła" 1993. One rok w rok przylatują tu, kiedy nie ma na łąkach prawie pokarmu (marzec-kwiecień) i w dodatku piździ, a odlatują krótko po szczycie na owady prostoskrzydłe i przed szczytem populacji gryzoni xd Zrobiły swoje (odchowały młode), to odlatują i tyle.
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum