Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 5 Lipiec 2019, 19:49 Sierpień 1997
Pisałem ostatnio o sierpniu 1996, że nie był taki zły, ale oczywiście nie mógł się równać ze swoim wspaniałym następnikiem. Sierpień 1997 piękny miesiąc pod każdym względem, brakowało tylko opadów. Jednak... dobrze wiemy jakie były wtedy okoliczności, tak trochę bardzo inne niż obecnie. Więc nie sądzę, żeby to był powód do narzekania.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 5 Lipiec 2019, 20:00
Hah miałem właśnie zamiar opisać ten sierpień, wkrótce xD. W sumie był fajny, na pierwszy rzut oka podobny okres do II połowy sierpnia 2002, jednak
a) było więcej słońca
b) w połowie ochlodzenie, tmax 25 st. i slonce
c) przewaga dni z tmax 26-27 st. (w 2002 dominowały 28-29 st, nieduża różnica, ale jednak)
Więc dla mnie był to fajny miesiąc, u mnie był piątym najcieplejszym sierpniem po 1951 i jeden z najpogodniejszych.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 5 Lipiec 2019, 20:27
Gdyby czerwiec w tym roku przyniósł taką pogodę jak sierpień 1997 też pewnie miałby rekord temperatury (po 1950 to bankowo) i przy okazji bliski rekordu usłonecznienia (jak weźmiemy poprawkę na długość dnia). Po mokrym maju, taki miesiąc byłby jeszcze bezpieczny, teraz jednak priorytetem jest załagodzenie suszy.
Szkoda, że zamiast takiej pogody w czerwcu (i tak skrajnie ciepłej), mieliśmy TOTALNY ODLOT.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 5 Lipiec 2019, 20:53
Bardzo miły sierpień, takiej dominacji temperatur 25-27 stopni nie było chyba nigdy, bo tak jak rzekł Jacob, sierpień 2002 był już krok do przodu. Choć zasadniczo był to sierpień bardzo przeciętny, to ze względu na stabilność pogody i bliskość paskudngeo lipca na pewno wydawał się ciepły. Podobnie jak lipiec, sierpień 1997 nie przyniósł ani jednego dnia z upałem (w tym roku z falą upałów zaszalał czerwiec), ale jest rzecz jeszcze ciekawsza. To jest w Nowym Sączu jeden z zaledwie czterech sierpni, którego dni ani razu nie sięgnęły po Tśr wyższą od 20 stopni, najcieplejszy dzień (5 sierpnia) dał 19,2. Ogólnie fajny miesiąc, ale przyczepić się mógłbym do dość pochmurnej I dekady. Podobnie jak pięć lat później, druga część okazała się lepsza
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 10 Listopad 2020, 18:08
Z uwagi na przeważnie wysokie tmin. to średnio mnie cieszy (12-14 C to jest jak dla mnie górna granica). Tmaksy. jednak były bardzo przyzwoite, i też był to spokojny miesiąc- nie obfitował szczególnie w zjawiska burzowe. A jednak koło 50 mm wpadło.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum