Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Jeszcze się nie skończył, ale już wiem, że go i tak kocham. Głównie z tego powodu, że w innych październikach szukałem perłowych fragmentów, a tutaj szukam wad w "perłowym" całokształcie. Z pewnością są nimi dni 2-3.10, 11.10, poranek 14.10, nieco złośliwy 20.10 i oczywiście 29-30.10 - tak na dobrą sprawę to dopiero ta obecna dwudniówka jest poważną rysą na tym miesiącu i niestety strasznym rozczarowaniem, liczylem na coś takiego jak 11.10 w najgorszym wypadku a wyszło dupsko absolutne
Niemniej nie zmienia to faktu, że był to miesiąc cudowny - bardzo ciepły, dość lochowy (usłonecznienie nieco poniżej normy, ale w większości wyrobione w ochłodzeniach ) i wilgotny. Dość klaunowo, ale jednak na każdym etapie było trochę wilgoci, a okres 20-26.10 dopierdolił solidnie opadami Nie wiem czy u siebie mogę znaleźć lepszy październik niż tegoroczny, przynajmniej dotychczas. Mam nadzieję i wierze mocno, że kiedyś trafi się lepszy, albo przynajmniej podobny.
Warto zwrócić uwagę też na to, że na N i NW był to dość nieszczególny miesiąc - dużo chłodniejszy i wbrew pozorom bardzo złośliwy. Zwykle to na N lub W jest najprzyjemniejszy październik, a w tym roku zdecydowanie wygrywa centrum Polski. Szczególnie stacja reprezentująca Łódź mnie zachwyciła - tam nawet wczorajsza i dzisiejsza dupa wołowa jest przyćmiona, zresztą dzisiaj większość dnia na SW horyzoncie widzę takie fajne chmurki, niestety mnie nie sięgają
https://www.ogimet.com/cg...d=REV&Send=Send
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 31 Październik 2023, 00:32
A ja teraz mam ochotę skorzystać raczej z przeciwieństwa tej emotki W środku nocy jest u mnie 19 stopni. Po tygodniu znowu przyszła porypana noc z wiejącym jak oszalały halnym... Plusem tego października jest na pewno świetny stosunek anomalii do sumy opadów - czwarty najcieplejszy (a może i trzeci, kto wie po tej patonocy), a do tego bardzo mokry (jest szansa na 70 mm po jutrzejszych opadach). Mam jednak chęć na rychłe zakończenie tego bardzo długiego bordowego okresu.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 31 Październik 2023, 10:21
Obecność takiego wiatru przeważnie już tak nie podkreśla numerycznej anomalii temp. , która rzeczywiście należała do imponujących i olbrzymich. Jak wieje wiatr halny, to znak, że wilgotność powietrza także na zewnątrz jest bardzo (nienaturalnie) niska, a w takim przypadku nikomu nie powinno być "duszno" czy "gorąco". U mnie w domu temp. powietrza (bez uruchomionego ogrzewania) wynosi często powyżej +20 C (bliżej +25 C), ale z uwagi na suche powietrze wewnątrz rzadko kiedy warunki są nieznośne. Nawilżacz czasami się jednak siłą rzeczy przydaje.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 1 Listopad 2023, 09:42
Świetny, cieplutki październik (tav prawie 12 stopni) z dużą dominacja prawdziwego ciepłego ciepelka i z na prawdę odlotowymi nockami, usłonecznienie umiarkowanie wysokie. Lekkim cieniem kładzie się na nim ten wjazd mroźnej lampki na początku II połowy miesiąca, ale to było do zniesienia. 8/10 to minimum, a może i ta nota wzrośnie
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 1 Listopad 2023, 10:42
U mnie październik był zimniejszy a oto zestawienie;
średnia temperatura miesięczna - 8,43*C
średnia temperatura maksymalna - 12,02*C
średnia temperatura minimalna - 4,84*C
maksymalna temperatura - 22,9*C (3 październik)
minimalna temperatura - ( - 0,7*C ) ( 8 i 9 października )
najwyższa temp. minimalna - 12,6*C ( 3 października )
najniższa temp. maksymalna - 2,6*C ( 20 październik )
opad miesięczny - 106,8 mm
opad śniegu - 2 dni (19 i 20 października )
dni z temp. powyżej 20 stopni - 1 dzień ( 3 października)
dni z przymrozkami - 2 dni (8 i9 października)
dni z temp. max. poniżej 10 stopni - 13 dni ( 8,15,16,17,18,19,20,21,25,26,27,28,29 )
dni z temperatura minimalną powyżej 10 stopni - 2 dni ( 1,3 październik )
dni z temperaturą minimalną poniżej 5 stopni - 16 dni (8,9,10,13,15,16,17,18,19,20,21,23,24,26,27,28)
dni bez opadów - 8 dni ( 2,8,9,10,11,23,24,30)
W Bielsku-Białej to już totalny odlot, tav prawie 13 st- więcej niż we wrześniu 2022. Do tego suma opadu ponad 100 mm- zdecydowanie nieklaunowata i niezłośliwa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum