Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 17 Kwiecień 2024, 20:57 Które miasto ma lepszy klimat?
Jak w ankiecie, ja oczywiście wybrałem Rzym, bo jest tam dużo więcej "żywych miesięcy", niż w Helsinkach. Mniejsze są też różnicę w długości dnia w skali roku, co jest wg mnie ogromną zaletą. Mimo, iż lato w Rzymie jest mniej efektywne wegetacyjnie, niż w Polsce (gdzie lato jest ścisłym maksimum okresu wegetacji), to siłą rzeczy jest ona we wiecznym mieście efektowniejsze, niż w Helsinkach, gdzie lato jest już mocno okrojone termicznie. A jakie jest Wasze zdanie xd
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 17 Kwiecień 2024, 21:21
Jezu, trudny to jest wybór...
10 lat temu bym bez większego wahania wybrał Rzym, bo lubiłem z reguły brak śniegu (lub jego niewielkie ilości), samo ciepło i więcej kresek na termometrze za wszelką cenę. Ale od jakiegoś czasu stałem się zwolennikiem chłodniejszych, a przynajmniej "mdłych" klimatów, dlatego w Helsinkach pewnie można liczyć na większą ilość "nijakich" i tym samym bardziej kompromisowych termicznie dni (mimo że pojawia się niestety dosyć wyraźna różnica między najcieplejszymi miesiącami a najchłodniejszymi, położenie nad zatoką Fińską i tym samym też bliskość Morza Bałtyckiego za dużo nie pomaga). Rzeźba terenu też do mnie raczej bardziej przemawia w południowej Finlandii niż w centralnych Włoszech, gdzie większych wyniosłości pojawia się co nie miara.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 17 Kwiecień 2024, 21:29
Ja wybrałem Helsinki, bo są zimniejsze od Warszawy tylko odrobinę, ale na tyle, że poza 2019/2020 jest tam gwarancja normalności zimą Rzym zaś jednak przynosi dużo piekła i nudy latem A zimy zimą oczywiście brak, więc też na minus
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16237 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 17 Kwiecień 2024, 21:31
Zimą Rzym, latem Helsinki. Tylko podobno w Finlandii komarów jest "jak mrówków"
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Ostatnio zmieniony przez zgryźliwy tetryk 17 Kwiecień 2024, 21:32, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 17 Kwiecień 2024, 21:33
kmroz, Ale od jesieni do wiosny jest sporo takiej pogody, którą preferujesz wiosną i jesienią xd Poza tym Helsinki są jednak sporo zimniejsze od Warszawy, a nie tylko trochę, tam nadal nie ma choćby cienia wegetacji, kiedy w Wawie masz pełne ulistnienie xd
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16237 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 17 Kwiecień 2024, 21:35
kmroz napisał/a:
zgryźliwy tetryk, a wg niektórych mroźne zimy wymrażają robactwo
To czemu syberyjskie krótkie lata w tundrze i w tajdze obfitują w komary i meszki
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum