Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 6 Lipiec 2019, 21:57 Wrzesień 1977
Ten miesiąc był ekstremalnie zimny, przy okazji był to drugi najzimniejszy wrzesień II półwiecza XX w.. U mnie miał tśr. Zaledwie 11 st., taką samą tśr. U mnie miały wrześnie 1952 i 1978, zimniejsze z tśr. 10,8 st. Były wrześnie 1986 i 1996 (tak w Toruniu wrzesień 1996 ma swojego konkurenta ). Ten jednak odczuwalnie był całkiem przyjemny. Słońca tyle ile Bozia przykazała (czyli w normie xD), ten zasłynął rekordowo zimnymi nocami. Szczególnie lodowate noce trafiły się na sam koniec miesiąca u mnie rekordowy wrzesień pod wzgl. Ilości tmin < 0 st. (6 dni). Początek miesiąca to wręcz lato, II połowa była ładna, ale i mroźna niestety . Myślę że mało kto wtedy odczuł, że był to ekstremalnie zimny miesiąc, bo tmaxy bardzo przyzwoite
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 6 Lipiec 2019, 22:13
W centrum niestety dużo gorzej. Żenada. Już abstrahując że ponury (względnie znośną sumę wyrobił głównie ładny początek), to brak przekroczeń 15 stopni w drugiej połowie września to nieporozumienie, nawet przy słonecznej pogodzie.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 20 Październik 2020, 14:46
1 dekada nawet nie taka zła, chociaż 2.09., 4-5.09. i 8.09 mi akurat trochę przeszkadzają swoją obecnością w takim wydaniu. W 2 dekadzie tylko początek jako taki (ulewy były prawdziwie dobre, ale trochę za wcześnie przyszły...), a od 22/23.09. jak na złość przestało padać (i temp. też nie jakieś najgorsze, chociaż no tmaks. <+10 C to lekka przesada w drugą stronę....). W 3 dekadzie września wolę jak tmaks. wynoszą około 12-18 C (w odróżnieniu do 1 i 2 dekady temp. >+20 C czy ok. +25 C mnie bardziej smucą niż cieszą) i pada deszcz jak najczęściej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum