Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 2 Sierpień 2024, 16:19 Lipiec 2024 rok.
Małe podsumowanie lipca 2024 roku.
Średnia temperatura miesiąca - 17,99*C
Średnia temperatura maksymalna - 23,56*C
Średnia temperatura minimalna - 12,42*C
Temperatura maksymalna - 31,5*C - 10 lipiec
Temperatura minimalna - 8,6*C - 26 lipiec
Najniższa temperatura maksymalna - 15,7*C - 2 lipiec
Najwyższa temperatura minimalnej - 16,4 *C 12 lipca
Dni z temperaturą poniżej 10*C -7 dni - 3,4,5,6,26,30,31 lipiec.
Dni z upałem - 2 dni - 10 i 16 lipiec.
Dni z maksymalną poniżej 20 stopni - 5 dni - 2,3,4,5 i 28 lipiec.
Miesięczny opad - 140,4 mm.
Największy dobowy opad - 31,8 mm - 28 lipiec.
Największy godzinny opad - 24,3 mm - 16 lipiec.
Dni z deszczem - 18 dni.
Największy poryw wiatru - 79,5 km/h na 5 metrach - 16 lipiec.
Dni z całkowitym zachmurzeniem - 4 dni 2,3,4,28 lipiec.
Dni bezchmurne - tylko 2 dni 20,i 21 lipiec.
Burze - ogólnie 2 burze i kilka z oddali.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 2 Sierpień 2024, 17:01
Wybitny nudziarz, mimo tej swojej anomalii. Zalet bardzo mało, a sam pustynny łupał bez należytych burz I opadów to raczej wada niż zaleta. Tak samo jak czerwiec, jedynie do będzie o nim przypominać w przyszłości to bycie w czołówce najcieplejszych.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 2 Sierpień 2024, 17:57
Moim zdaniem drugi najlepszy, okres 5-16.07 to w zasadzie odpowiednik 7-18.07 z Lipusia 2021, ponieważ u mnie w przeciwieństwie do suchocka burze w tych dniach były naprawdę wydajne opadowo, a noc 12/13.07 to wgl kopiuj wklej 14/15.07.2021. Ponadto te burze były w preferowanych przeze mnie porach dnia (wieczór i noc), prawdziwe i wgl niezdradliwe. Trochę stracił na zbyt nieletnim chłodzie na początku, oraz niestety już mocno pustynnej, łagodnej i nudnej drugiej połowie. Mimo to dam 8/10. Sierpień niestety już znacznie gorzej wygląda - pustynne gówno i do tego nieletnie.
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16292 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 2 Sierpień 2024, 19:04
Nie mój miesiąc, chociaż biorąc pod uwagę standardy tego roku, powinienem napisać, że mógł pójść bardziej za ciosem. Po takim nietypowym maju oraz poniekąd czerwcu, to spodziewałem się codziennych rozpierduch. A tu tymczasem zły trend po kilku latach powraca, że początek sezonu dosyć solidny: żałuję, że mam widok z okna w kierunku wschodnim- bo to co się działo nocami na terenie Puszczy Niepołomickiej, przekracza ludzkie pojęcie (to jest ciekawe, że na terenie Krk czy mojej miejscowości krzyżyki się nie pojawiały, ale niestety w promieniu 50 km wszystko się jakoś rozchodziło) , a czym dalej w las, tym mniej dynamizmu w atmosferze... Chociaż w 2013 roku dla przykładu sytuacja wyglądała podobnie, że przed sercem wakacji mnóstwo lało w towarzystwie grzmotów i błysków, one same należały do coraz spokojniejszych, a jesień później należała do łagodnych.
Ja już nie mam siły udostępniać danych oficjalnych z imgw ile było dni z burzą, bo po wyłączeniu kilku stacji na synopie (m. in. Bielsko-Biała, Częstochowa, Jelenia Góra, Katowice, Kielce, Kłodzko, Krosno, Lublin, Nowy Sącz, Opole, Racibórz, Sandomierz, Tarnów- z południa lub wschodu Polski) porównywanie się "kto miał więcej" (tym razem burz) straciło rację bytu mniej więcej od czasów pandemii. W południowym pasie Polski tak naprawdę teraz funkcjonują tylko 3 posterunki: Kraków, Rzeszów (te pierwsze dwie stacje z kolei mają od dłuższego czasu wyłączone pomiary usłonecznienia) i Wrocław.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12351 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 3 Sierpień 2024, 18:27
Dla mnie słaby miesiąc, o bardzo złym stosunku temperatury do opadów. Suma poniżej 50 mm, to w lipcu zawsze wstyd, a kiedy taki miesiąc osiąga ex aequo drugą najwyższą średnią w historii (21,0 stopnia), to w ogóle nie ma o czym mówić. Wielkim pechem tego miesiąca było to, że choć kilka razy wydarzyły się znakomite okazje, burze bardzo mijały. Nawet jeśli z pozoru szły centralnie na mnie. Poza tym noce były zdecydowanie za ciepłe i ta fala tropiku trochę zmęczyła, modyfikując przy tym moje letnie preferencje pogodowe. Najlepiej zapamiętam chłodniejszą, a zarazem pogodną końcówkę
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 3 Sierpień 2024, 18:47
Mi brakowało więcej nocy z tminem 15-16 st, sporo było albo jednak zbyt rześkich (tu głównie obwarzanki) no a te tropikalne to od razu waliły tminami koło 20 st, to już trochę za dużo i niektóre noce były jednak ciężkie do zaśnięcia.
Hobby: Inne Pomógł: 324 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16232 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 3 Sierpień 2024, 21:02
Czerwone korale na jarzębinie zawsze uważane były za atrybut wczesnej jesieni lub końcówki lata. . Jednak w tym roku na naszym osiedlu jarzębiny zaczęły czerwienieć już pod koniec lipca, a tak jedna z nich wygląda dziś (3 sierpnia).
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum