Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11990 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 30 Wrzesień 2024, 18:46 Wrzesień 2024
Mimo, że wrzesień 2024 był 2 najcieplejszym wrześniem w historii pomiarów, to jednak mam co do niego ambiwalentne odczucia. Przyniósł on zbyt dużo skrajności oraz nagłych zmian pogody - niemal jak we wrześniu 2008, tylko że w cieplejszym wydaniu.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16292 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 1 Październik 2024, 11:05
70% września wyszło według tabelek z termicznym latem (mimo że połowa dni, głównie po ulewach, niespecjalnie na nie wskazywała- w większości przypadków typowa dzisiejsza 1 połowa czerwca się zrobiła).
Kto powie, że 2024 r. nie jest jedyny w swoim rodzaju (w kwestii termiczno-pogodowej).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 3 Październik 2024, 21:06, w całości zmieniany 3 razy
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 1 Październik 2024, 11:06
Okropny miesiąc, który ohydną pustynię rozdzielił katastrofalna powodzią, która odebrała dobytki życia wielu mieszkańców SW Polski. O ile poprzedzające go cztery miesiące były kiepskie głównie przez brak pozytywów, a nie przez jakieś realnie okropne epizody, to tu było i jedno i drugie. Niestety to już trzeci w tym zbrodniczym roku, po patosrutym i śmietniu aż tak obrzydliwy miesiąc
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16292 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 1 Październik 2024, 11:11
Najciekawsze jednak jest to, że nie można o ostatnim wrześniu powiedzieć, że przebiegał za bardzo "złośliwie"- po 10.09. pogoda raczej się zrobiła bardziej zgodna ze wskazaniami barometrów.
Mógł jednak ten niż wystąpić 2-3 tygodnie później, jak np. w zachodnich Niemczech- od razu by to lepiej wyglądało. A tak po równonocy przedłużał się strasznie ten kibel, przez którego można było nabawić się przeziębienia (zwłaszcza w okolicach połowy ostatniego tygodnia)...
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 1 Październik 2024, 12:25
Łukasz mnie dziwi dzień 9 września ,że różnica między maksymalną a minimalną tylko 2 stopni. U mnie takie dni zdarzają ale są to dni zimne a nie powyżej 20 stopni.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36417 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 1 Październik 2024, 15:26
Tak jak jorguś mówi, o ile w przypadku poprzednich kilku miesięcy (ja bym jednak powiedział, że trzech, bo maj miał w sobie też dużo zła) to po prostu było mdło i nijako do porzygu, o tyle wrzesień przyniósł naprawdę dużo koszmaru, a okresy 1-9.09 i 16-24.09 to już esencja najgorszego horroru, jaki sobie można wyobrazić. Miałem "nosa", że w drugiej połowie września skryłem się w Ropiance (pierwszy raz w życiu byłem tam tak długo), gdzie nie tylko z natury jest chłodniej (nawet jak na tę wysokość), ale i były do tego najniższe anomalie w kraju (mowa tu o okresie pustynii 16-24.09). Już drugi raz w ciągu kilku lat mnie ten magiczny mikroklimat uratował od przeżywania na żywo niewyobrażalnego koszmaru.
Obecnie się napawam cudowną i zasłużoną prawdziwością Ale mam nadzieję, że to tylko mały przedsmak tego, co nas czeka przynajmniej przez tydzień w 2 połowie października.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum