Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 6 Październik 2024, 16:04 Dostęp do danych publicznych ;-)
Przepraszam czy Waszym zdaniem dane publiczne (tj. np. historyczne dane pomiarowe oraz średnie i sumy miesięczne jak również ta strona m. in. https://meteomodel.pl/klimat/poltemp/) przetrwają?
Przedwczoraj na blogu meteomodel pojawił się wpis administratora, że ma dojść do ich usunięcia w dniu jutrzejszym, ale interwencja ostatnia (i oczywiście nie tylko- jednak jak dotąd zebrane środki okazały się niewystarczające do utrzymania serwisu) ze strony niektórych osób (np. z tego forum m. in. Krzysztofa i moja) mogła nieco pozmieniać okoliczności na korzyść internautów. Jaki jednak wyrok zapadnie, wyjdzie pewnie w praniu w dniu jutrzejszym...
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 6 Październik 2024, 17:37
Moim zdaniem dość jasno napisał, że dane zostaną póki co. Daliśmy mu hajs z nawiązką, więc nie tylko nie jest stratny, ale coś niecoś zarobi. Choć byłoby fajnie, aby więcej osób wpłaciło.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Z tego co widać, kwota wzrosła o kolejne 1000zł. Moim zdaniem to oznacza iż z punktu widzenia finansowego baza jest zabezpieczona do końca 2026 roku. Ale na pewno trzeba pamiętać o regularnych wpłatach.
Oczywiście widać wyraźnie, że coś jest jeszcze na rzeczy oprócz samej kwestii finansowej (czytaj: wypalenie, brak czasu itp.), ale mam nadzieję uda się adminowi znaleźć kogoś, kto w bliżej nieokreślonej przyszłości mu pomoże. Tylko no trzeba jasno to pisać, a nie straszyć usunięciem strony. Ja na pewno postaram się z nim utrzymać bliższy kontakt na messengerze.
Prawda jest taka, że możemy gadać, że "pijak", ale zrobił kawał dobrej roboty i tak naprawdę tylko jego dobrą wolą jest to, że to utrzymuje. Jesteśmy więc póki co zdani na jego łaskę. Inna sprawa, że w cywilizowanym kraju takie dane by IMGW bezpośrednio udostępniało, ale nie od dziś wiadomo, że polskie instytucje publiczne są 100 lat za jaskiniowcami
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 6 Październik 2024, 18:01
Bartek, też żebyś miał jasność, to nie jest tak, że Admin będzie dane "kasował", tylko po prostu nie będzie ich udostępniał na stronie publicznej. Na swoim prywatnym serwerze on ma to tak czy siak. Zresztą te dane są na IMGW. On jedyne co zrobił, to przystępne GUI do tego. I nawet jeśli w kaprysie by to "usunął", to równie dobrze dwa dni później może mu to przejść i to przywróci
Wysłany: 7 Październik 2024, 09:50
Djakow na godzinę usunął dane, ale teraz z powrotem przywrócił. Zauważyłem też, że na stronie dane.imgw.pl coś jest kombinowane na bieżąco. Podejrzewam, że to grubsza akcja i Djakow jako pracownik IMGW został zobligowany, by jego prywatna własność została wykorzystana na ich korzyść, a ta kwestia braku wpłat była tylko pretekstem. Nie mam pojęcia co on kombinuje, ale apeluje o "brak paniki" jeśli przejściowo coś nie będzie działać (to szczególnie prośba do Bartka).
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 11 Październik 2024, 11:08
Dane aktualne meteomodel zniknęły- chciałem sobie sprawdzić, ile deszczu spadło na stacjach synop., a jest to przynajmniej na chwilę obecną niemożliwe- wiadomo ten portal może dla niektórych figurować co najwyżej jako upiększona wersja portalu ogimet (pojawia się z grubsza coś podobnego jeśli nie to samo w kwestii treści), więc na tle takiego skarbu jak historyczne dane pomiarowe to błahostka, ale i tak trochę szkoda. Dobrze się cholera stało, że admin wydał ten niepokojący komunikat jakiś czas temu, bo ogólnie wygląd strony uległ lekkim zmianom w ostatnich dniach.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Wysłany: 11 Październik 2024, 12:55
Bartek617, no aktualne dane pomiarowe to jedyna ich wartość dla mnie, to że automatycznie liczą sumy/średnie za dany miesiąc, ale tak jak mówisz generalnie jest to kopia ogimeta - dla mnie osobiście dużo słabsza.
Ogimet to zloto dla mnie, właściwie jedyna wada jego, to brak danych sprzed 1999, oraz sam fakt niewielkiej ilości stacji synoptycznych oraz w niektórych przypadkach bardzo wątpliwa ich jakość (ale no to nie jest bezpośrednio wina tej strony, tylko IMGW)
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 13 Październik 2024, 19:27
Jak dla mnie wystarczające są prognozy pogody w mass-mediach oraz w internecie. Co prawda, nie zawsze one się sprawdzają, ale dają jakieś pojęcie o trendach zmian pogodowych.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum